Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Vunetovo – prvo hvarsko pivo djelo je gospođe koja Miru Gavrana prevodi na poljski

Objava 30. rujna 2015. 0 komentara 1263 prikaza
Vunetovo je jedna od najljepših pivskih priča u nas
Vunetovo je jedna od najljepših pivskih priča u nas
Vunetovo uskoro u zagrebačkim dućanima i lokalima

Toliko toga, lijepog naravno, sam se naslušao o Vunetovu no nikako da i dođem u doticaj s ljudima koji kuhaju to pivo niti da ga probam. Konferencija prošlog vikenda konačno je i to omogućila. Ali, nisu ljudi, nego je gospođa, a pri tome je i iz Poljske. Iza prvog hvarskog piva stoji Anna Tuszynska, dama iz Poznanja koja je novi dom našla upravo na Hvaru. Kakva sreća za nas, jer kuha odlično pivo, na konferenciji sam probao saison koji je doista izvrstan, a svi koji su probali i druge stilove nemaju za reći apsolutno ništa negativno. No, kako je Anna pristala da napiše nešto o sebi i svojim pivima, zašto bih ja dalje drvio a ne bih riječ prepustio njoj. Pročitajte tekst, radi se doista o do sada možda i najboljoj pivskoj priči na ovome blogu.

U poljskom Poznanju sam 1999 završila kroatistiku (s odličnim, naravno :) ). Od te godine svakoga sam ljeta dolazila u Hvar raditi sezonski posao (turisti, ronioci, pa turistička agencija, hotel…) da bi na kraju ostala za stalno, pa sam se od prošle godine posvetila u potpunosti domaćinstvu, kuhanju piva i jednom riječju – realiziranju vlastitog životnog plana. Još za vrijeme fakulteta postala sam službena prevoditeljica Mire Gavrana, pa do dan danas svi njegovi tekstovi koji su prezentirani poljskoj publici u mnogim kazalištima diljem Poljske – moji su prijevodi.

Kuhati pivo doma počeli smo prije osam godina. Često me pitaju zašto smo uopće počeli. Pa odgovor je prilično banalan. Sjetite se pivske scene prije osam godina. Da li moram govoriti više? Pa još ako živite na otoku? Dakle, ovakav stopostotni pivski manijak, kao što sam ja, morao je nešto poduzeti. A tradicija kuhanja i još više – ispijanja piva – u mojoj obitelji duga je. Naime, moja je baka znala povremeno skuhati doma Grodziskie (Grätzer beer) – tradicionalno pivo u regiji iz koje dolazim. Sad ima 96 godina i dobrog je zdravlja :).

Nema puno pivarica u tom, uglavnom, muškom svijetu, no nemojmo zaboraviti da je kuhanje piva bio ženski posao kao i svi drugi poslovi u kuhinji. Dakle – žena mora znati gdje joj je mjesto: mjesto žene je u kuhinji gdje provodi mnoge sate kuhajući svoja omiljena piva dok joj voljeni suprug okreće odreske na gradelama ili spravlja omiljenu grdobinu ispod peke. Tako je to kod nas. Baš zbog toga odlučili smo se na ovakav oblik poslovanja – proizvodnju piva kao dopunsku djelatnost na OPG-u. S našim malim kapacitetom od 100 litara po šarži imam mjesta za eksperimentiranje jer ako nešto ne uspije kako je bilo zamišljeno – nema veze – popiti će se. Tako su osvanula piva sa suhim smokvama, pa ona s koricama naših gorkih naranči iz vrta, pa legendarna Hvarska Medicina s ljekovitim biljem… A kako smo vidjeli da je ljudima ne samo iz Hrvatske nego i stranim gostima koji borave u Hvaru za vrijeme godišnjih odmora često čašica razgovora bitnija od čašice piva – išli smo na otvaranje kušaonice pa tako skoro svakog našeg gosta zapamtimo. Kad se samo sjetim tih neočekivanih, fantastičnih posjeta nepoznatih ljudi iz najudaljenijih strana svijeta koji rumeni od sunca stignu konačno do naše „štacije”’, pa vade iz ruksaka bocu ohlađena piva i sa strepnjom u očima kažu: „to sam ja skuhao, molim te, probaj, pa mi reci što misliš”. Da ti suze naviru! Uff, jesmo mi Poljaci sentimentalni!

Ali da se vratimo na činjenice – Vunetovo Craft Beer u sezoni posluje u Hvaru kroz kušaonicu a u ostalom dijelu godine svoja piva šalje specijaliziranim trgovinama i nekolicini kafića. Nemoj mi zamjeriti, hrvatska publiko, ali ne stignem skuhati toliko, koliko Vi možete popiti! Zato su količine piva uvijek dosta ograničene. Već za dva tjedna biti će dostupno u bocama naše novo pivo: Saison Dekot – u Zagrebu u Magic Beer Roomu i Pivoteci, i u kafićima A’e Caffe bar i vjerojatno u Tolkien’s House. U studenom se vraća À la americana (American Wheat), Hvarska medicina (herbal), Stout, a za kraj godine i hladne večeri pripremamo Aljaškog mrguda (Black IPA).

I da! Često me pitaju zašto kineski zmajevi kao logo. Eto, pogledajte sliku zida rodne kuće mog Joška u Hvaru pa će Vam biti odmah jasno ;-) A Vunetovo za to što je „Vuna” stari obiteljski nadimak.

Hvala, Anna!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.