Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Walkow blonde ale - craft je u Vukovaru našao svoj prirodno okružje

Vukovar je nekada bio jedna od najprosperitetnijih i najimućnijih sredina. Danas mi poduzetništvo treba više nego ikada prije i zato tamošnju craft pivovaru svakako treba podržavati
Objava 31. listopada 2019. 0 komentara 467 prikaza
I u Vukovaru postoji craft pivovara koja nekih godinu dana proizvodi svoj blonde ale
I u Vukovaru postoji craft pivovara koja nekih godinu dana proizvodi svoj blonde ale
Foto: Craft pivovara Vukovar

Političari, pogledajte. Ne mora se baš sve u Vukovaru vrtjeti oko pisama, vlasti, prosvjeda… Čini mi se kako je Vukovaru već dugo vremena potrebna nada. A za ovaj grad ta nada može značiti samo ono po čemu je Vukovar uvijek bio poznat, po napretku, radišnosti i poduzetništvu. Taj je grad prija rata koji ga je pretvorio u ruševinu bio jedna od najbogatijih sredina istoka Hrvatske, i daleko šire. Tamo ljudi znaju kako se radom zarađuje i kako se od rada (dobro) živi. I zato je jedina ispravna politika za potpunu obnovu Vukovara ona u kojoj se potiče malo poduzetništvo. Milijun sam puta napisao zašto o craftu treba pisati i njime se baviti, jer je on u osnovi malo poduzetništvo. Pa, evo i Craft pivovare Vukovar, rezultata napora Ivane i Ive Komšić, iz koje je poteklo i prvo vukovarsko craft pivo, Walkow. Inače je to staro ime za Vukovar, odnosno utvrdu oko koje je grad nastao a osim po imenu, na etiketi je i još nešto što pivo nepogrešivo povezuje s Vukovarom. A to je, dakako, vodotoranj, simbol teškog vremena stradanja s početka Domovinskog rata. Pivovara je, kažu mi njezini osnivači, rezultat općeg trenda neovisnog pivarstva u nas u kojem su vidjeli dobru priliku da se u kuću donese još jedna plaća. Tome je doprinio i poticaj koji se daje preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pa se hobi, kućno kuhanje piva, pretvorio u dobar posao prije svega za Ivanu koja je u Vukovar stigla iz Zagreba. Sada bračni par Komšić iz svoje Craft pivovare Vukovar pivo Walkow distribuira ne samo u Vukovar, Vinkovce i Osijek, već ga na par mjesta možete naći i u, recimo, Zagrebu. Rekao bih da to nije tek emocija prema gradu na Vuki i Dunavu jer Walkow je pivo koje s lakoćom može pronaći publiku među domaćim pivopijama. Američki blonde ale pitak je s dovoljno okusa da se ne pretjera a dolazi u boci od pola litre što se sve češće nameće kao obavezno pakiranje za pivo. Jasno, nefiltrirano je i nepasterizirano u čaši će se pojaviti okrunjeno podebelom pjenom iz koje će polagano početi dospijevati mirisi bilja pomiješani s nešto krušnih aroma. Pravljeno je od tri vrste ječma i dosta dobro začinjeno hmeljem Cascade jer je prilično gorko za jedan blonde pa tako predstavlja jedan dobar ulaz u svijet crafta a može naprosto biti pivo koje ćete rado popiti svakog dana, a nešto više za gledanja kakve utakmice. Podržite Craft pivovaru Vukovar i njezin grad i popijte nekoliko Walkowa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.