Blogosfera Volim pivu

Za vaniliju se na Madagaskaru čak i ratuje

Dok je potražnja bila normalna, madagaskarska je vlada sklopila svojevrstan dogovor o kartelu s obližnjim otocima Reunionom i Komorima kako bi se cijena vanilije fiksirala i to jako visoko
Objava 15. travnja 2018. 0 komentara 917 prikaza
Začin s Madagaskara najcjenjeniji je u svijetu, koristi se i za pivo
Začin s Madagaskara najcjenjeniji je u svijetu, koristi se i za pivo
Tri četvrtine zasada vanilije nalazi se na egzotično otoku

Dakle, neka od ponajboljih piva u nas sadržavala su ozbiljne količine vanilije s Madagaskara. Porteri, stoutovi, neki drugi vrlo uspjeli i popularni aleovi kao bitan sastojak za dobivanje arome i okusa koristila se upravo madagaskarska vanilija. Normalno, još je taj začin cjenjeniji kod kuhara, slastičara, bio sam na nekim događajima gdje se skupe mahune štuju u kuhanju poput kakvog božanstva. A one doista jesu skupe, bile su i prije, a u posljednjih godinu dana skočila im je cijena za nekih deset do dvadeset posto, kod nas je kilogram sada šest tisuća kuna plus PDV.

Na Madagaskaru se nalazi tri četvrtine svjetskih zasada vanilije. Jasno je kako je ovako visoka potražnja privukla različite špekulante i mešetare koji su (opravdano) u poslu s vanilijom vidjeli profit. Tome je pridonijela i odluka velikih kompanija poput Nestlea ili Mondeleza da umjesto sintetički dobivenog vanilina ponovo počnu koristiti prirodnu vaniliju. I opet, najbolja je ona s Madagaskara. Dok je potražnja bila normalna, madagaskarska je vlada sklopila svojevrstan dogovor o kartelu s obližnjim otocima Reunionom i Komorima kako bi se cijena vanilije fiksirala i to jako visoko. Kupce je to rastjeralo, potražnja je rasla a lokalno stanovništvo nije zarađivalo ništa. Pa je dogovor napušten.

No, unatrag godinu dana otišlo se u drugi ekstrem – polja se vanilije brane oružjem! Na Madagaskaru je izbio pravi pravcati rat za polja vanilije. Iza kojeg, međutim, možda uopće ne stoji sama potražnja za finim začinom. Jako se puno piše o ovoj tematici, priča je doista interesantna, koliko je i tragična jer su obračuni s pljačkašima polja prilično brutalni, ima tu i upotrebe mačeta i sličnih oruđa.

Po jednoj verziji korijen tih obračuna, pa i rasta cijene vanilije uopće nije u samom začinu. Nego je u – palisandrovini, također rijetkom drvetu koje je u iznimno cijenjeno u Kini gdje se od njega radi namještaj. Kombinacija je, navodno, ovakva – potražnja je za vanilijom velika, pa, eto, moramo posjeći dosta šume, koja je, eto, slučajno baš od palisandrovine. I tako se dogodilo da na Madagaskaru, zapravo, postoje cijela skladišta vanilije u rukama mešetara a još se bolja zarada od njezine prodaje ostvaruje na palisandrovini. Prilično nevjerojatno ako je doista tako.

U međuvremenu, mi ćemo možda biti prisiljeni piti piva koja imaju vanilin a ne vaniliju, jesti kolače i sladoled obogaćene istim tim laboratorijski dobivenim dodatkom.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.