Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Zeppelin se Pilsssom ne pridružuje trendu već samo nastavlja svoju priču

Novo pivo: I s ovim pivom Daniel Babić, glavni pivar Zeppelina potvrđuje svoj ugled koji je stekao u kućnom pivarstvu. Odlični pilsner podsjeća zašto su ove prostore na hmeljne užitke navikla upravo ovakva piva
Objava 23. svibnja 2020. 0 komentara 386 prikaza
Još jedno dobro pitko pivo koje dolazi iz pivovare u Bjelovaru i više je od potvrđivanja općeg trenda
Još jedno dobro pitko pivo koje dolazi iz pivovare u Bjelovaru i više je od potvrđivanja općeg trenda
Dolazi u boci od pola litre što je najsmislenije pakovanje za ovakvo pivo

Bilo bi, dakle, nepošteno napisati ovdje nešto tipa 'Zeppelin je predstavio novo pivo zbog pitkosti prihvatljivo najširoj publici' ili nešto slično. Sasvim nepošteno, jer ova je pivovara iz Bjelovara od svojeg početka tržištu nudila piva kojima je prva karakteristika, naglasak na pitkosti, a onda arome i okusi. I čini se kako to poprilično dobro funkcionira jer Zeppelina doista ima na jako puno mjesta, dovoljno da im za sada ne treba neka jača prisutnost u supermarketima koji su neka garancija prodaje zbog svoje fluktuacije. Crveni ale Flamingo uhvatio se, recimo, dosta dobro čime potvrđuje ono što mi mnogi tvrde a to je da tržištu nedostaje crvenog piva. Tu je još i golden ale Merkat, također pitki porter Ra-koon, a u lokalima gdje ima Zeppelina dobre su šanse da ćete pronaći india pale ale Tapir, koji je i u ovoj šarži zaista odličan. I sada je stigao Pilsss, češki pilsner s naglaskom na sve ono što nudi poznati hmelj Saaz koji je neizbježan sastojak čeških pilsnera. Da je Daniel Babić, glavni pivar Zeppelina odličan u svom poslu znamo još iz njegovih kućnopivarskih dana. I to je dokazao i kod ovog piva koje je doista punokrvni predstavnik tradicionalnog stila, jednog od prvih koje smo upoznali ovdje u Hrvatskoj. Doista, kako već više puta ispričana priča kazuje, njemački vojnici i češki doseljenici donijeli su na ove prostore pilsnere, bavarski i češki. Oba su se udomaćila i tako ostala kao sinonim za pivo u nas.

Jasno, znamo kako su ti stilovi najprodavaniji u svijetu, a uglavnom dolaze iz korporacija. Pivo poput Zeppelinova Pilsssa ruše takav stereotip i vraćaju nas u doba kada pilsneri nisu bili visokoserijski proizvodi koji su nositelji profita već najbolji predstavnici pivarskih vještina. Pilsss lijepo izgleda, zlatnožute je boje, bistar, bijele pjene, a pri prvom ćete mirisu osjetiti biljne arome češkog hmelja Saaza. Nakon toga ide ponešto krušnih mirisa, ništa pretjerano, onako kako treba biti jer pilsneri su namijenjeni osnovnom zadatku bilo kojeg piva – socijalizaciji. Na svakom stolu na kraju večeri treba biti što više njihovih boca, logičan bi to bio indikator da je pivo doista dobro. Nemamo neke sumnje da će tako biti i s Pilsssom koji je doista pitak, ne opterećuje pri ispijanju, završava suho nakon dovoljno gorčine. Kao i obično, poneki uzorak podijelim s onima koje bih smatrao ciljanom skupinom, a u ovom je slučaju tradicionalni pivski fan sklon dobrom lagerskom pivu. Ocjena je bila i više nego dobra, a kako sam prije par dana posjetio i Bread Club, spario sam Pilsss s njihovim odličnim kruhom, a onda i s osvježavajućom salatom, i u jednom i u drugom slučaju stvar je odlično funkcionirala. Također je dobro da Pilsss dolazi u boci od pola litre, po meni najsmislenijoj ambalaži za ovakvo pivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.