Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Zmajevima spalite koronavirus – Hop Tornado i IPA Gone Wild

Nema predaje, unatoč epidemiji iz Zmajske dolaze dva sjajna piva. Nema službene prezentacije, što je logično, ali ima dostave na kućni prag. Pa, nemojte čekati, ovo čitajte dok pijete nove zmajeve!
Objava 23. ožujka 2020. 0 komentara 1000 prikaza
Za sedmi je rođendan Zmajska pivovara pripremila Hop Tornado, DDH DIPA-u
Za sedmi je rođendan Zmajska pivovara pripremila Hop Tornado, DDH DIPA-u
Mnogima će biti zanimljivo drugo pivo, IPA Gone Wild, nevjerojatan mix s podsjećanjem na prva četiri piva linije Brewer's Concoction

Show must go on. I to bez obzira na koronavirus. Slažem se s tim razmišljanjem koje je u Zmajskoj pretočeno u dva nova piva koja su mi dostavom stigla pred vrata. Ovo, dakako, naglašavam jer smo svi u kampanji mogućnosti dostave piva na kućni prag s obzirom da je glavni kanal, a to je ugostiteljstvo zatvoren. Što je šteta jer možda neće toliko ljudi probati nova dva zmajska piva iz linije Brewer's Concoction. S druge strane, ostat će više pravim uživateljima koji će, vjerujem, uživati u Hop Tornadu i IPA-i Gone Wild. Barem ja jesam, što je sa zadnjih nekoliko piva Zmajske pivovare postao praktično običaj. Za svoj rođendan, sedmi mislim, napravili su DDH DIPA-u Hop Tornado.

U zadnje vrijeme popularna kratica DDH, double dry hop, skriva zapravo, kako već ime kaže, duplu dozu hmelja, ovdje to znači ponovljeno suho hmeljenje. Mora se priznati da su domaći pivari sve bolji u ovom stilu koji nije baš tako lako napraviti, kako se možda na prvu čini. Jer, double IPA-e su i vrlo alkoholne, u ovom slučaju riječ je o 8,3 posto ABV a kada je tako onda se pivarova vještina skriva upravo u skrivanju tog alkohola. I to je u redu, osjeti ga se vrlo malo u aromama gdje ga pobjeđuje zanimljiva kombinacija hmeljeva – uz Citru tu su i Waimea te Kohatu za koje se ja ne sjećam da ih je netko ranije koristio u nekom komercijalnom pivu. I oni daju jake citrusne note u pratnji borovine koja dolazi od posljednja dva hmelja. U okusu se to nastavlja uz određenu sladnost koja pripada tom stilu a sve prati ozbiljna gorčina koja međutim tek parira svemu ostalome što dolazi iz ovog hmeljnog tornada. Doista dobro pivo iz jedne linije koja sada već živi svoj vlastiti život i s kojom je Zmajska označila način kako da male pivovare na lagan način osvježe svoju ponudu.

No, osobno mi se više dopala IPA Gone Wild, a vjerujem da će dečkima u Zmajskoj biti drago kada to čuju. Jer, riječ je o pivu u koje je uloženo dosta truda i znanja. Dakle, prva piva serije Brewer's Concoction bila su sve piva koja su u osnovi bitter, osim 04 gdje je osnova porter, a da bi ih se onda odležavalo u drvenim bačvama gdje je ranije bio whisky te ih se refermentiralo nekom vrstom brett kvasaca. I sada je ovo reminiscencija na ta četiri piva, samo što je osnova IPA također odležavana u drvenim bačvama gdje su bila prva piva serije, u kojima se tako razvio i brett. Pa se onda pomiješalo pivo iz sve četiri bačve u jedno, dakle napravio blend da bi se onda pivo refermentiralo u boci miksom bretta i običnog kvasaca uz dodatak šećera zbog gaziranosti. Ono što se dobilo i više je nego zanimljivo. Mutno narančasto pivo odmah daje do znanja da je prisutan brett no onda počnu izbijati arome dobivene suhim hmeljenjem kvascem Hallertau Blanc pa će se tu naći i bijelog vina, bazge, nešto grožđa. Zaista vrlo zanimljivo, totalno neobično, no isto tako se na ovo pivo jako lako i naviknuti pa i iz razloga što je 8,6 posto alkohola praktično nepostojeće u mirisu i okusu. Posebno je zanimljivo što se gorčina od preračunatih 60 IBU-a u svemu tome zaista fino ističe tako da je IPA Gone Wild doista originalno pivo, možda i najoriginalnije iz Zmajske do sada. Sve to dođe vam lijepo zapakirano u kutiju za six-pack koji možete naručiti. I učinite to, nemojte zbog tu nekog virusa propustiti takva dva originala.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.