Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Zmajska ima hard seltzer Grin koji će ljeto savladavati zajedno s 'divljim' Wicked Witom

Hard seltzeri jednostavna su pića koja su sve popularnija na Zapadu pa je za očekivati da će polako postizati popularnost i u nas. Dobili smo i craft hard seltzer, Grin Zmajske pivovare
Objava 30. travnja 2022. 0 komentara 140 prikaza
Grin je hard seltzer Zmajske pivovare, prvi u nas iz domaće proizvodnje
Grin je hard seltzer Zmajske pivovare, prvi u nas iz domaće proizvodnje
Foto: Zmajska pivovara

Hard seltzeri stigli su na naše tržište prošle godine, u industrijskom aranžmanu gdje su korporacije pokazale da i dalje postoji ambicija za ulazak u vlakove novih okusa koje vole mlađi korisnici. I dok je kod craft piva to, realno, uzaludan potez jer se radi o različitim filozofijama i pristupima, kod hard seltzera se nadaju da ta razlika ne bi trebala imati toliko važnu ulogu. Jer, hard seltzeri su jednostavna pića, realno se radi o aromatiziranoj gaziranoj vodi s alkoholom.

No, opet, najpopularniji hard seltzer u Americi je White Claw, koji je opet, pa, craft. Rekao bih kako Mark Anthony Group pod čijim je okriljem čikaški White Claw Seltzer Works možemo tako zvati jer se radi o obiteljskoj kompaniji koja za sebe tvrdi kako nije motivirana isključivo profitom. Tako i Zmajska pivovara sa svojim Grinom može igrati na tu kartu kao i na još neke koje su vrlo očite. Grin dolazi u limenci od pola litre što je za ovakvo piće također dobra mjera jer je sadržine dvije jedinice u kojima dolazi konkurancija, a kako hard seltzeri ponajprije za zadatak imaju osvježavanje i utaženje žeđi svakako funkcionira i kao osobno osvježenje.

Prvi puta sam Grin našao u jednom velikom domaćem lancu pri čemu sam zamoljen da provjerim cijenu. I ona je bila vrlo povoljna, na blagajni sam platio 14,99 kn za limenku što je vrlo fer i bolje od konkurencije na koju sam do sada nailazio. Jasno, najvažniji je tu sadržaj a on je za mene kao povremenog korisnika ovakvih pića zaista u redu. Arome, dolazi s malinom, limetom ili crvenim grapefruitom, nije pretjerano gaziran a ima i okusa koji prati note u mirisima. Najčešće se hard seltzeri svrsatavaju u grupe piva, nije mi baš sasvim jasno, jer nemaju praktično ničega zajedničkog no da dijele ciljanu skupinu s craft pivima to je sigurno. Hard seltzeri su vani prilično omiljeni kod mladih jer su osvježavajući, imaju umjerenu količinu alkohola koji zapravo i daje jedine kalorije, nemaju glutena.

Dakle, riječ je o napitku koji je sasvim u skladu sa svim pomodnim životnim stilovima u kojima se poštuje priroda, zdravlje i sve povezano s tim, a i prilično je cool. Primijetit ćete kako hard seltzeri često dolaze u pakiranjima koji asociraju na ljeto, sunčane krajeve, bilo da se radi o ambalaži nalik tonicima ili limenkama s etiketama takvih asocijacija. Grin spada u ove druge gdje je ispod logotipa Zmajske i vizualna karakteristika pića u koje spada ime koje označava osmijeh, cerek maskote Zmajske pivovare, dakle zmaja. A podsjetimo da se društvo fanova Zmajske i naziva Grinning Dragon Society. S ovim prvim toplijim danima, pojavit će se, čujem, i kokteli u nekim renomiranim zagrebačkim lokalima što će pogotovo biti interesantno jer mi se čini da je lako pronaći adekvatne dopune ovom domaćem hard seltzeru. Zmajska pivovara danas ima stabilnost u poslovanju, jasno prepoznatljivu viziju svoje dalje budućnosti, pa je obzirom na svjetske trendove bilo razumno napraviti i ovakvo piće.

Ljeto će se još ove godine rashlađivati i Wicked Witom, belgijskim pšeničnim pivom koje je fermentirano i divljim kvascem, odnosno sazrijevalo je u bačvama s brettanomyces kulturama. Bio sam oprezan prema ovom pivu što je logično jer divlji kvasci imaju tu osobinu da je teško točno predvidjeti što na kraju ispada. Ali sam se i veselio još jednom belgijskom witu, imamo tek Bijelo od Primariusa, pa iako s twistom zanimalo me. I rezultat je dobar, ima citrusa, korijandera još nekih voćnih nota, a kiselo je na način kakvog s fermentacije prije vremena skinutog bijelog vina. Ohlađeno, stvarno osvježi, a interesantno, punjeno je samo u butelje 0,75. Spomenut ću i dobri Springbite, još jednu Cold IPA-u nakon Frostbitea kojim je Zmajska ušla u taj svijet mješovite zone lagera i aleova prije nekoliko mjeseci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.