Blogosfera Žaba CRAFTača

Cheesecake - smrznuta LCHF torta

Vruću čokoladu poslužite uz ledeni kolač!
Objava 18. svibnja 2019. 0 komentara 424 prikaza
Foto: Sandra Gojani
Foto: Sandra Gojani
LCHF cheesecake

Mi koji smo duže vremena na prehrani bez šećera više ne podnosimo jako sladak okus, kao oni koji možda tek započinju s LCHF prehranom, tako da će njima ovakve slastice vjerojatno biti nedovoljno slatke.


RECEPT 

Podloga:

  • 1 jaje
  • 3-4 bjelanjka (ovisno o veličini jaja)
  • 100 g fino mljevenih badema (ja sam ovaj put stavila lješnjake, sameljite ih u mlincu za mljevenje kave)
  • 1 žlica psylium praha
  • malo soli
  • stevija na vrh noža (ja je ne volim pa sam stavila 1 jušnu žlicu eritrita)
  • 1/2 žličice vanilije

Istucite snijeg od bjalanjaka. 
Posebno umutite jaje, dodajte sol, steviju i vaniliju.
Pomalo dodavajte mljevene bademe sa psylium prahom i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta na 180℃.
Kora je pečena kad čačkalica koju je zabodete ostane suha. 
Ostavite da se ohladi.

Krema:

  • 3-4 jaja (ovisno o veličini)
  • 250 g marcapone sira
  • 3 dcl slatkog vrhnja (domaće ili ako baš mora iz dućana neka bude "Vindija z'bregov"
  • sok i korica 1 limuna (korica samo ako je domaći, inače ne)
  • 1 žličica vanilije
  • na vrh noža stevije u prahu (i ovdje sam umjesto stevije stavila 1 jušnu žlicu eritrita)

Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjka.
Posebno umutite 3 žumanjka sa stevijom i vanilijom. U jaja dodajte sir i izmiksajte.
U posebnoj zdjelici istucite slatko vrhnje, te ga dodajte u smjesu s jajima i izmiksajte najsporijom brzinom na mikseru. Izribajte koricu limuna, iscijedite mu sok i dodajte ga u smjesu. Na kraju žlicom pažljivo umješajte snijeg od bjelanjaka.
Izlijte na ohlađenu podlogu koju ste prethodno ispekli i stavite u zamrzivač na najmanje 5 sati.

Tortu iz zamrzivača izvadite 15-30 minuta prije posluživanja.

Servirajte uz jagode ili neko drugo bobičasto voće i umak od čokolade.

Umak od čokolade:

U maloj posudi rastopite 25 g maslaca, dodajte 0,75 dl slatkog vrhnja, malo stevije (ili eritrit), 1 veliku žlicu nezaslađenog kakaa i 1/2 žlice vanilije. Kuhajte na pari 5-10 minuta, odnosno dok se ne zgusne.

Vruću čokoladu poslužite uz ledeni kolač!

Sandra GojaniFoto: Sandra Gojani 1 / 9

Recept je iz 'Prve hrvatske LCHF kuharice' , a sličnih zdravih LCHF recepata i informacija o zdravoj prehrani možete pronaći na blogu Anite Šupe: "Istine i laži o hrani"
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.