Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Žaba CRAFTača

Lažni brownies - bez šećera, bez glutena, a najsočniji ikad!

Ovo je kolač za koji ljudi ne vjeruju da je bez brašna i šećera
Objava 09. travnja 2020. 2401 prikaza
Sandra Gojani
Sandra Gojani
Čokoladni kolač bez čokolade!

Najsočniji browniesi, a bez šećera i glutena!

BISKVIT

  • 50 g maslaca
  • 50 g eritrita
  • 1 žličica stevija zelenog praha (ja je ne volim pa je ne stavljam nigdje)
  • 50 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g milerama ili kiselog vrhnja (koristim ili neko domaće ili Vindijino s 25% mliječne masti)
  • 1 dcl crne kave
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 65 g pravog kokosovog brašna (ne onog ribanog za kolače)

DODATCI U BISKVIT  (PO ŽELJI) - može, i ne mora:

  • sjeckana tamna čokolada
  • ribana korica eko naranče
  • tostirani lješnjaci
  • rum
  • ja sam stavila malo odmrznutih višanja koje su mi ostale od nečeg drugog


Kako napraviti  BISKVIT:

Na laganoj vatri otopiti maslac.

U posudi u kojoj ćete miksati promiješati eritrit i steviju, kakao, vaniliju i prstohvat soli.

Dodati kavu, mileram (ili vrhnje)  i jaja. Dobro izmiksati.

Dodati otopljeni ohlađeni maslac. Nemojte zaliti smjesu vrelim maslacem jer će vam se jaja unutra skuhati.

Ako mislite nešto dodavati u biskvit to učinite sada (može sjeckana čokolada, lješnjaci…), ja sam naribala malo narančine kore. 

Brašno obavezno dodati ZADNJE  i dobro još jednom promiješati. Brašno nikako ne dodavajte ranije jer će se smjesa previše zgusnuti. 

Izliti u manji kalup ako želite deblji kolač, ili u srednji ako želite tanke. Ja sam pekla u silikonskom kalupu za tortu promjera 25 cm.

 

CHEESECAKE KREMA:

  • 200 g krem sira
  • 1 kom ribana korica eko naranče (susjeda ima OPG i nabavlja domaće iz Opuzena) 
  • 1 žlica eritrita
  • 1 kom jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Kako napraviti CHEESECAKE KREMU:

Izmiksamo jaje, eritrit i vaniliju. Dodamo krem sir i izmiksamo u kremu.

Kremu dodamo na biskvit za brownije i izmiješamo vilicom ili štapićem za ražnjiće da dobijemo prošarani uzorak.

Staviti u pećnicu na 180°C i peći 40 minuta.

Sandra GojaniFoto: Sandra Gojani 1 / 6