Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Žaba CRAFTača

Muffini sa sirom bez glutena

Ovaj recept sam još davnih dana pronašla na blogu Bezglutenska radost, no nisam ga do danas isprobala.
Objava 19. travnja 2021. 2 komentara 1730 prikaza
Foto: Sandra Gojani
Foto: Sandra Gojani
Muffini sa sirom bez glutena

Mi odrasli doma smo na opuštenom LCHF-u pa ne jedemo žitarice, no budući da je nasljedio od tate loše reakcije na gluten mlađem sinu pokušavamo što manje davati gotovih pekarskih proizvoda pa mu sami pripremamo peciva, kako bez glutena tako i obična, koja su još uvijek manja šteta u usporedbi s onim kupovnim gotovim koji su puni aditiva.

Ovaj recept sam još davnih dana pronašla na blogu Bezglutenska radost, no nisam ga do danas isprobala.

Muffini su ispali super, malac ih je jeo prvo bez ičega, pa uz ručak, a kaže da će još koji pojesti navečer uz slavonske kobasice.

Imao je prigovor jedino na slanoću, naime bile su mu nedovoljno slane, a budući da većinu recepata radim s istom gaudom koja je dosta slankasta, ovaj put sam imala neki novi sir i bilo me je strah da ne presolim, pa sam stavila doslovno samo prstohvat soli, no očito sam trebala staviti cijelu žličicu.

Pa krenimo!

Potrebno: 

  • 160 g bezglutenskog brašna (ja sam koristila neko iz Lidla, sad sam ga prvi put kupila)
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 2 jaja (domaća) 
  • 150 g naribane gaude (može i neki drugi tvrdi sir, ja sam ovaj put imala edamer)
  • 250 ml mlijeka 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 čajna žličica soli (kod mene je himalajska)

Priprema:

Pomiješajte brašna, prašak za pecivo i sol, pa dodajte jaja, mlijeko i naribani sir.

Ja sam prije dodavanja sira kratko promiješala mikserom sa spiralnim nastavcima jer sam se žurila ali je bolje sve sjediniti ručno. Nije da sam nešto vremena uštedila! ;)

Kad se smjesa poveže žlicom je raspodijelite u kalupe za muffine.

Ako imate metalni kalup napunite otvore papirnatim košaricama, a košarice premažite maslacem da vam se muffini ne zalijepe.

Ako imate silikonske kalupe za muffine kao ja ne morate ništa premazivat, samo ulijte smjesu direktno u njih.

Pecite 15-20 minuta na 180 do 200 °C (moja pećnica je stara pa sam ih pekla sam 20 minuta na 200 °C)

Sandra GojaniFoto: Sandra Gojani 1 / 14

Recept sam pronašla na stranici Bezglutenska radost.

  • Orco:

    super recept..btw himalajska sol je nula u odnosu na našu Pašku..nema joda..