Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Žaba CRAFTača

Slane buhtle bez glutena

U vječnoj smo potrazi za nekim dobrim receptima za pecivo ili kruh bez glutena, s ovim buhtlama mislim da smo završili potragu
Objava 21. siječnja 2021. 0 komentara 1129 prikaza
Foto: Sandra Gojani
Foto: Sandra Gojani
Slane buhtle bez glutena

Budući da je naš malac osjetljiv na gluten, a kupovni kruhovi bez glutena su jako skupi i nisu osobito ukusni, u vječnoj smo potrazi za nekim dobrim receptima za pecivo ili kruh.

On inače gotovo nikako ne jede kruh i pekarske proizvode, osim u sendviču koji nosi za školsku užinu ili ako mu doma pravim nešto što i nije uvijek bez glutena, ali je barem domaće i s manje aditiva koji se dodaju u gotove proizvode koje kupujemo u malim pekarama ili na pekarskim odjelima velikih trgovačkih lanaca. 

S ovim buhtlama mislim da smo završili potragu, pa ako ste u istim 'problemima' ili jednostavno želite isprobati nešto ovakvo, evo recepta i uputa!


Trudimo se što manje jesti gotove proizvode iz supermarketa i uglavnom uspijevamo zahvaljujući istarskim i slavonskim proizvođačima, tako da su ove fine buhtlice odlično 'legle' uz domaću slavonsku slaninu i kobasicu!


SASTOJCI:

  • 400 g MIX B brašna + 20 g za pobrašniti radnu površinu
  • 140 g grčkog jogurta sobne temperature (ja stavljam domaći kefit umjesto toga)
  • 1 čajna žličica soli (kod nas je himalajska)
  • 70 ml ulja (kod nas je to hladno prešano ekstra djevičansko)

ZA KVASAC:

  • 300 ml tople vode
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 – 2 čajne žličice brašna
  • 10 g suhog kvasca

PRIPREMA:

U posudu staviti toplu vodu, šećer, brašno i suhi kvasac.

Sve dobro izmiješati, pokriti krpom i pustiti da se kvasac digne.

Kad je kvasac spreman dodati brašno, sol, kefir i ulje.

Miksati mikserom sa spiralnim nastavkom, pa ga nakon toga prebacite na radnu površinu i još kratko zamijesite.

Na kraju tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom 30 minuta. 

Podijelite tijesto na nekoliko manjih dijelova (ovisno u čemu ćete peći i oblikujte buhtle) ja sam ovaj put pekla u silikonskom okruglom kalupu promjera 25 cm, no drugi put ću u većem, jer su mi se zbog nedostatka prostora digle u visinu.

Kalup u kojem ćete ih peći premažite s maslacom i poslažite ih jednu do druge.

Pustite još kratko da se dižu.

I na kraju, prije pečenja buhtle premažite s malo rastopljenog maslaca - ja sam još na vrh dodala malo krupne soli i sezama! 

Pecite ih na 200ºC 30 do 35 minuta, ovisno o jačini pećnice, moja je starija pa sam ih pekla svih 35 minuta.

Originalni recept je s bloga Bezglutenska radost:

A evo još jednom cijelog postupka u slikama:

Sandra GojaniFoto: Sandra Gojani 1 / 13

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.