Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

13 želja za novinarsku i medijsku novu godinu

Objava 31. prosinca 2014. 659 komentara 2254 prikaza
Novogodišnje želje    Foto: www.happynewyearwishess.com
Novogodišnje želje Foto: www.happynewyearwishess.com
Novogodišnje želje

Godina za nama bila je za novinare i novinarstvo vrlo izazovna. Mnogi su događaji bili inspirativni i odrađeni su maestralno, a neki - šeprtljavo. Bez brige, i sljedeća će biti takva. Ipak, danas je dan za želje i nade, pa pred vas stavljam svoj popis za novu novinarsku godinu:

•Nadam se da će novinarski ceh graditi i svim silama braniti ugled svoje profesije. Da će javno prokazati i kritizirati napade na cijelu medijsku industriju. Građanima treba približiti pravu sliku o tipovima koje su oni izabrali, onima koji se prikazuju uglađenima, onima tobože dobročiniteljima ili nestašnim pojedincima. Novinarstvo mora ostati četvrti stup demokracije.

•Nadam se da ću čitati, slušati i gledati više pravog profesionalnog novinarstva, a manje dodvoravajućih priloga, odrađivanja nečijih želja ili vraćanja dugova.

•Zbog toga se nadam da će se u novinama, a i na webu, dalje razvijati (u nekom smislu i vratiti) dulja novinarska forma poput analitičkih članaka, argumentiranih komentara, životnih reportaža koje će nam pomoći da ocjenjujemo i odlučujemo.

•Nadam se i korisnim informacijama koje nam olakšavaju život, skraćuju put i štede novac.

•Želim da novinari budu manje činovnici, a više razigrana, znatiželjna i maštovita djeca koja iskušavaju vlastite, a naročito granice koje im nameću drugi.

•Žarko želim da novinari budu savjesniji u svom poslu. Griješit će uvijek, ali glupavih, šlampavih pogrešaka treba biti što manje. Tako će pokazati odgovornost prema vlastitom imenu kojim svakodnevno potpisujemo svoj uradak.

•Budući da mnogi građani novinski sadržaj čitaju na internetskom portalu, želim da naša web izdanja dožive poboljšanja s više interaktivnih komponenti da bi sadržaj bio slikovitiji, zanimljiviji i jasniji.

•Želim manje iPhone fotografija, a više onih koje su snimili obučeni i talentirani fotići. Svaki novinar nema oko za fotografsku kompoziciju, jer događaj vidi drukčije od „rođenog“ fotoreportera.

•Voljela bih vidjeti što više direktnog online izvještavanja, izravnih prijenosa događaja, naročito onih koji utječu na živote građana.

•Želim da čitateljski komentari ispod novinarskih tekstova budu umjereni i argumentirani, konkretni i tolerantni. Pitam se, treba li ukinuti anonimnost komentatora?

•Nadam se da će moderatori imati manje posla i da će zbog toga bolje moderirati čitateljske komentare kako neprilični komentari ne bi ostali vidljivi ili bi bezazleni komentar bio izbrisan.

•Želim vidjeti i na papiru i na webu manje prikrivenog oglašavanja, pa i tzv. integriranog oglašavanja (kad oglas „glumi“ novinarski članak), jer takvi uraci ruše ugled novinarske profesije. Nemam ništa protiv oglasa, i on je informacija, ali mora biti jasno odijeljen od novinarskog štiva.

•Da bi sve ove moje želje uopće imale svrhu žarko želim da čitatelji u 2015. imaju sedam kuna za novine ili za pretplatu koja je i jeftinija. Čitatelje našeg portala koji se ljute na tzv. premium sadržaj, jer ga moraju nešto sitno platiti, podsjećam da danas više ništa nije besplatno.

Eto, nije nerealno, zar ne? Imam ja još želja, ali prostor mi je ograničen. Srećom, dani nisu. 

 • fjakadur:

  Dragi kolege komentatori ..... @fjakadur vas napušta sve do dana kada će riješiti kriminalnu ovrhu .... u finalu sam .... ide ustavna tužba pa tužba države radi odštete za dvogodišnju patnju, pa kaznena prijava za sve diplome visokih pravnih stručnjaka ... prikaži još! u državnim institucijama koji su srušili ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sa našom kriminalnom ovrhom (pljačkom našeg zakonito stečenog novca na našim bankovnim računima), pa imam posebne tužbe pojedinaca i na kraju ćemo ja i moja napisati kompletnu priču ove neviđene pravne situacije da na mene i moju "u isto vrijeme djeluju dvije i više pravomoćnih sudskih odluka koje imaju totalno suprotan pravni učinak" .... po prvoj smo neprikosnoveni vlasnici nekretnine i imamo zaštitu Ustava RH, a po drugoj (koja nije dirala naše vlasništvo nekretnine nego vlasništvo novca na našim bankovnim računima) "novac dobiven od legalne prodaje pripada drugoj osobi i to državljanki Slovenije (Slovenki)" = "Hičkok" !!!! .... Do ponovnog viđenja ostanite ovako složni i podijeljeni !!!!!!!! .... fjakadur

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Ah, da-------------Vođa jedne skupine šatoraša će tužiti ministra za branitelje što je ustanovio radno mjesto bedenirke Đure Glogovskog i za tu svrhu iz Državnog proračuna izdvojio neto oko 4000 kn.Čak gospođi ide i radni staž za njegovanje muža. Kaže Đuro ... prikaži još! kako ti proračunski novci nisu izdvojeni njemu, već da je to plaća njegove žene,što se može iščitati kako će ista supruga i nakon smrti Đure moći raditi na istim poslovima, otvorivši privatnu tvrtku, recimo.Umjesto da se pokrije posranom ponjavom i šuti, on se buni što je njegova supruga plaćena za skrb o mužu (ide joj i radni staž, mirovinsko i sl.) koju skrb bi bila dužna pokazati i bez ikakve naknade kao i sve ostale supruge svijeta.Jel to čuje i vidi ostala hrvatska sirotinja?

 • čujovo:

  Opet ovaj? Koliko ti otrova imaš u tim zubićima, M.? Nevjerojatna, uistinu nepobjediva logika: "...Gđa Cigler uzela Frljića na red, a ustaše ne uzima..."??? Dakle, zaključak je: Gđa Cigler je "ustašica"? Ma bravo. Popij ti dvi, ne jednu. I ne ... prikaži još!e laži. Ne podmeći. Gđa Cigler kritizirala, po svom ubjeđenju, Frljićev čin u Rijeci. Samog Frljića gđa Cigler uopće nije uzimala na red. Kao ni ustaše. Nije, bogme, uzimala na red ni partizane... a komunjare da ne spominjemo. Sve u svemu: Nemaš na kome danas ispuniti svoju dnevnu kvotu ugriza, a i do danas si bio bezuspješan. Apetit ti je veći od zapremine želuca. Ukratko: Običan zlobnik. Bundžija. Prznica. ... Mo'š me i ti sad cinkariti...