Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Čak nas i osmrtnice mogu uputiti na pogrešanzaključak

Objava 27. listopada 2016. 70 komentara 600 prikaza
Foto necrologium.com
Foto necrologium.com
Foto necrologium.com

Nakon stanovitog dvoumljenja i razgovora s kolegama u Večernjakovoj redakciji upuštam se u vrlo delikatnu temu s uvjerenjem da će je čitatelji razumjeti i prihvatiti, jer su možda i sami iskusili što slično. Najbolje mi je opisati događaj.

Pozivni centar nazvala je čitateljica Katarina i doslovno poručila redakciji „Kad bi Denis Derk napisao nešto u povodu smrti Anice Zubović, nama čitateljima bilo bi drago.“ Stariji se čitatelji dobro sjećaju pjevačice zabavne glazbe Anice Zubović, a mlađima samo podatak da je nekad bila vrlo popularna (izdala je desetak ploča) s uspješnim nastupima na Opatijskom, Zagrebačkom i Splitskom festivalu. Poruka mi je dospjela u ruke pa sam je prenijela redakciji u redovitom dnevnom izvješću o mišljenjima čitatelja, interno nazvanog 'Može bolje'.

Sutradan, listam i brzinski čitam novine, osmrtnice također, i opazim ime pokojne Anice Zubović. Očekivala sam reakciju iz rubrike Kultura, a kako je nije bilo pitala sam urednicu je li uopće vidjela čitateljičinu poruku. Odgovor sam dobila u formi neočekivane, ali ne i nemoguće priče. Urednica je poruku odmah prenijela novinaru Denisu Derku, a ovaj ju je pomalo s nevjericom išao provjeravati pitajući se kako to da on vijest o smrti Anice Zubović već nije odnekud čuo. Nazvao je čovjeka iz bliže okoline A. Zubović koji se također iznenadio na vijest, a onda je taj čovjek, ne imajući više kamo, nazvao Anicu Zubović koja mu se živa i zdrava odazvala. Pojadala se da već dva dana ne može živjeti (u domu je za starije u Zagrebu) od telefonskih poziva i uvjeravanja drugih da je živa i da joj ništa ne manjka.  

Tako smo, eto, u redakciji doznali da je pjevačica Anica Zubović živa, ali je zasigurno puno Večernjakovih čitatelja, naročito onih zrelije dobi primijetilo partu s imenom pokojne Anice Zubović i ostalo u uvjerenju da nas je i ta pjevačica napustila. Novinarski profesionalno gledano, načeti bez ikakva povoda priču o Anici Zubović nema baš smisla, a s druge strane, čitatelji koji su možda, kao i ja, pogrešno zaključili, mogli bi ostati bez točne informacije.

Točna je i naročito za obitelj i prijatelje tužna informacija da je umrla druga gospođa Anica Zubović, kako iz osmrtnice doznajemo u svojoj 88. godini. Žao mi je ako ovim tekstom narušavam privatnost njezine obitelji, dodatno uznemiravam ili im produbljujem tugu i molim ih da vjeruju kako spominjanjem njihove majke i bake nisam imala namjeru povrijediti ih. 

Točna je, međutim, i informacija da poznata pjevačica Anica Zubović mirno živi svoju 85. godinu i želimo joj, dakako još puno takvih godina.          

Sigurna sam da su mnogi čitatelji među obavijestima o smrti ili posljednjim pozdravima  ugledali poznato ime i prezime, začudili su se i tek onda po članovima tugujuće obitelji ili po doživljenim godinama te osobe razaznali da je ipak riječ o nekome njima nepoznatom. Tako nam je i ime Anice Zubović zapelo za oko. Istina, nije nam osobno bliska, dob je tu negdje, članove njezine obitelji ne poznajemo, ali nam je poznat njezin glas s radio-valova, gramofonskih ploča i manje s TV-a.

A kako smo po prirodni radoznali i zanima nas sve oko nas, prihvatila sam se ove teme samo da bih čitateljima prenijela točnu informaciju, koja, istina, nije presudna, ali nek' se zna.    

  • livoguza2:

    "Tast mi nije ni ćaća ni brat, a i da jeste nitko na njihove postupke nije mogao utjecati, pa ni ja."________I ova ti je pila, Pustolove, okrenuta naopaka. Nisam ja tako ble sav da bih tebe optužio kako si mogao ... prikaži još! utjecati na postupke svojih predaka, makar i punci bili. Tebi zamjeram što si dopustio da oni utječu na tebe kako bi hvalio njihove neprimjerene čine. Ne njihove, nego punčeve. A glede mojih pokojnika, uvijek ću im na grob dolaziti i za njih Boga moliti jer ja ne mislim kao ti da o njima ne treba govoriti. Ja se ne moram bojati da ću se njihovih zločina sramiti. Njihove se lustracije ne bojim. Sve što su učinili neka slobodno iziđe na svjetlo dana! A kada im i osmrtnicu budem sastavljao, sigurno ne će izazvati krive zaključke u javnosti. Lp.

  • livoguza2:

    "A jesi li ti ljevoguzi razmislio o tome tko je prevario pobjeđenu vojsku NDH..."________Za osudu zločina nad civilima i razoružanim vojnicima nije bitno tko ih je prevario, nego tko ih je bez suđenja za njihove moguće zločine zvjerski smaknuo. Nitko ... prikaži još! ne brani krivce, nego pravednici brane pravednike. A partizani postupili poput Rimljana i Židova: Pustili barabe, a smaknuli Pravednike. Solana je tvoj spas, Pustolove. Lp.

  • livoguza2:

    "livoguzi2, evo nešto za tebe u "jutarnjem", prava domoljupka u ime obitelji, tako se provodi demografska obnova Hrvatske, to je čisto katoličanstvo"____________Uistinu ljudski um mora biti teško bolestan i izopačen da uz ovu temu uputi bilo koga na čitanje teksta ... prikaži još! iz Jutarnjeg lista u kojemu je riječ o rađanju, a ne umiranju. Koliko zla mora biti u čovjeku koji zbog rađanja napada katoličanstvo koje uopće ne poznaje. Vito je, očevidno, ogorčen što šesnaestogodišnjakinja nije pobacila. nego rodila dijete. U njegovim je očima pozitivnija šesnaestogodišnjakinja koja ubija od one koja rađa. Vito misli da se ovo rađanje ne bi dogodilo da su širom otvorena vrata naših škola promidžbi seksanja s uporabom kondoma i pilula, a ja opet tvrdim i sigguran sam da do toga ne bi došlo da je mlada majka pohađala katolički vjeronauk. Dakako, nije sigurno da bi slušala i jednu i drugu stranu pa se moja tvrdnja ostvaruje tek pod uvjetom da je slušala vjeroučitelje da je Dunja iz Smogovaca u pravu kada poručuje Mazalu "Ništa prije vjenčanja!". Naravno na engleskom jeziku. Usput, kao grješni katolik podržavam odluku mlade majke i želim da ni njoj ni njezinu djetetu dugo ne bude trebalo pisati osmrtnice o kojima ovdje raspravljamo. A Viti savjetujem da pronađe vlasnika groba na Mirogoju i da mu ponudi da dopuni onu "mudru" misao s nadgrobne ploče (majko,sjeti se, rođenjem si dijete osudila na smrt) rečenicom "a da si ga pobacila, živjelo bi". Cum grano salis! Lp.