Blogosfera Večernjeg lista
Povratak na blog

Čak nas i osmrtnice mogu uputiti na pogrešanzaključak

Nakon stanovitog dvoumljenja i razgovora s kolegama u Večernjakovoj redakciji upuštam se u vrlo delikatnu temu s uvjerenjem da će je čitatelji razumjeti i prihvatiti, jer su možda i sami isk...
Objava 27. listopada 2016. 600 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 70
 • livoguza2:

  "Tast mi nije ni ćaća ni brat, a i da jeste nitko na njihove postupke nije mogao utjecati, pa ni ja."________I ova ti je pila, Pustolove, okrenuta naopaka. Nisam ja tako ble sav da bih tebe optužio kako si mogao ... prikaži još! utjecati na postupke svojih predaka, makar i punci bili. Tebi zamjeram što si dopustio da oni utječu na tebe kako bi hvalio njihove neprimjerene čine. Ne njihove, nego punčeve. A glede mojih pokojnika, uvijek ću im na grob dolaziti i za njih Boga moliti jer ja ne mislim kao ti da o njima ne treba govoriti. Ja se ne moram bojati da ću se njihovih zločina sramiti. Njihove se lustracije ne bojim. Sve što su učinili neka slobodno iziđe na svjetlo dana! A kada im i osmrtnicu budem sastavljao, sigurno ne će izazvati krive zaključke u javnosti. Lp.

  13:22 28. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "A jesi li ti ljevoguzi razmislio o tome tko je prevario pobjeđenu vojsku NDH..."________Za osudu zločina nad civilima i razoružanim vojnicima nije bitno tko ih je prevario, nego tko ih je bez suđenja za njihove moguće zločine zvjerski smaknuo. Nitko ... prikaži još! ne brani krivce, nego pravednici brane pravednike. A partizani postupili poput Rimljana i Židova: Pustili barabe, a smaknuli Pravednike. Solana je tvoj spas, Pustolove. Lp.

  13:27 28. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "livoguzi2, evo nešto za tebe u "jutarnjem", prava domoljupka u ime obitelji, tako se provodi demografska obnova Hrvatske, to je čisto katoličanstvo"____________Uistinu ljudski um mora biti teško bolestan i izopačen da uz ovu temu uputi bilo koga na čitanje teksta ... prikaži još! iz Jutarnjeg lista u kojemu je riječ o rađanju, a ne umiranju. Koliko zla mora biti u čovjeku koji zbog rađanja napada katoličanstvo koje uopće ne poznaje. Vito je, očevidno, ogorčen što šesnaestogodišnjakinja nije pobacila. nego rodila dijete. U njegovim je očima pozitivnija šesnaestogodišnjakinja koja ubija od one koja rađa. Vito misli da se ovo rađanje ne bi dogodilo da su širom otvorena vrata naših škola promidžbi seksanja s uporabom kondoma i pilula, a ja opet tvrdim i sigguran sam da do toga ne bi došlo da je mlada majka pohađala katolički vjeronauk. Dakako, nije sigurno da bi slušala i jednu i drugu stranu pa se moja tvrdnja ostvaruje tek pod uvjetom da je slušala vjeroučitelje da je Dunja iz Smogovaca u pravu kada poručuje Mazalu "Ništa prije vjenčanja!". Naravno na engleskom jeziku. Usput, kao grješni katolik podržavam odluku mlade majke i želim da ni njoj ni njezinu djetetu dugo ne bude trebalo pisati osmrtnice o kojima ovdje raspravljamo. A Viti savjetujem da pronađe vlasnika groba na Mirogoju i da mu ponudi da dopuni onu "mudru" misao s nadgrobne ploče (majko,sjeti se, rođenjem si dijete osudila na smrt) rečenicom "a da si ga pobacila, živjelo bi". Cum grano salis! Lp.

  10:26 28. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Vito28.10.2016 u 08:12h"_____________Eh, da je imati čime misliti i biti moralan! U Hrvatskomu ustavu ne piše da prema svojim starijima moramo činiti isto što i "civilizirani" stranci prema svojima, nego da su djeca dužna uzdržavati svoje bolesne i nemoćne roditelje. ... prikaži još!. Pjevačica se Anica Zubović više puta udavala pa pretpostavljam da ima i djecu, a ona živi u staračkom domu. Zlobnici bi mogli pomisliti da njoj ne bi niti bila objavljena osmrtnica jer za njom nema tko tugovati i plakati. Zar ni to ne zna čitateljica koja je Ružicu motivirala za ovaj čudni uradak. Još je žalosnije što bi ti staricu od 88 godina (Titove godine) upregnuo da pjeva kako bi uzdržavala sebe i druge (valjda si mislio na njezine bližnje). Svašta ćemo mi na blogu od tebe doživjeti, velegradska lu talice! Lp.

  13:39 28. 10. 2016.
 • doktorica:

  pijetet mrtvima,a živima mir i spokoj,a ne uznemiravanje pa makar i u najboljoj namjeri.Zadiranje u privatnost osobe samo pokazuje nedostatak osnovnog takta ,osobito ako osoba to ne želi.

  19:01 29. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Robinzone i Livoguza, na pokojnu i živu Anicu Zubović vi Titom i Pavelićem. Ovo zaista nema smisla."_______________Ciglerru! Čini se da Vi uopće ne pratite komentare na svomu blogu. Da pratite, nikada ovo ne biste napisali. Osim ako se ne ponosite ... prikaži još! neobjektivnošću. Ni na jednu Anicu Zubović, ni na živu pjevačicu ni pokojnu Anicu Zubović se nisam okomio, kamoli Titom i Pavelićem.Tvrdio sam, tvrdim i uvijek ću tvrditi da je Vaša čitateljica neprimjereno reagirala ukorom Večernjem listu i da svatko ima pravo obavijestiti svoju rodbinu, prijatelje i poznanike o smrti bliske osobe po svojoj volji i da ne mogu biti krivi zbog ičijih pogrješnih zaključaka. Živoj Anici želim svako dobro, a mrtvoj pokoj vječni. A Robinzon je Pavelića optužio zbog Titovih zvjerstava bez Vašeg ukora i opomene. Da njegov komentar nije bio na blogu, ja ne bih imao što ispravljati niti ta dva lika spominjati. U tomu je sav zakon i proroci. Iskreno govoreći, osjećam se povrijeđenim kad me s Robinzonom izjednačavate. Ono što sam napisao o svojim precima je istina, a istinu je ružno nazivati busanjem u prsa. Sramotno je busati se u prsa zbog zločina svojih predaka. Čestitam Vam što ste podršku dobili u lažima Joveču. Jer nešto umniji od njega znaju zašto sam spomenuo prezime Kim. Ovo što se događa vama velegrađanima, mojim se ruralcima iz Imotske krajine ne može ni slučajno dogoditi. Mi znamo da postoji više ljudi istog imena i prezimena pa u osmrtnicama obvezno navodimo niz podataka koji ih razlikuju. Recimo fotografiju, ime oca, nadimak, godinu rođenja...Dakako, to nešto i košta. Unatoč tomu, čitatelji novina mogu biti zbunjeni pa ne negoduju zbog toga poput velegradskih gunđala. Što biste mi tek prigovorili da pišem Vitine komentare!? Lp.

  19:01 28. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "livoguza 2,...dugooooo ćeš živjeti , toliko imaš simpatija na ovom blogu...neće se morati trošiti za osmrtnice"____________Znam, zorbasu. Da i sutra umrem, moji potomci znaju da se obavijesti o smrti (osmrtnice) ne objavljuju neprijateljima da likuju i uživaju, nego rodbini i ... prikaži još! prijateljima da suosjećaju. Znaju što trebaju učiniti kako osmrtnica ne bi uzbunila javnost i pokrenula novinarske nebulozne istrage. Jer, novinari ne mogu živjeti od grižnje savjesti ako im se i slučajno omakne pogrješka i laž. Zar ne vidiš kako istinu brani naša draga domaćica? Da je nema, trebalo bi ju izmisliti. Lp.

  1 09:27 30. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Ja se čak iz zdravstvenih razloga nesmijem busati u prsa (pejsmeker), a još manje to verbalno ističem."______________Znam, Pustolove. Mnogi ovdje imaju zdravstvenih razloga (Hvala dragom Bogu ja sam potpuno zdrav.). Zato od vas nikada ne bih tražio da se busate ... prikaži još! u prsa. Kao zdrav i normalan čovjek savjetovao bih vam da se busate u glavu ne bi li u njoj negdje potresli zdrav razum i okrenuli se svomu narodu, a ne njegovim vjekovnim dušmanima. Mazohizam je jako opaka bolest i ne liječi se pacemekerima. Lp.

  1 09:20 30. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Sa nadgrobne ploče pokojnoga tasta pročitah kako mu već 46 godina obilazim grob"________Pustolove! Ni Plenković nije vjerodostojan kao ti. Kad već koristnim smatraš ostavljanje pokojnika da počivaju u miru, zašto ga svake godine uznemiravaš odlaskom na Mirogoj? To ti se ... prikaži još! čini malo, pa uznemiruješ i pokojnike u Hrvatskoj Kostajnici. A da je sreća što ne moraš u Sloveniju na mjesto punčeva (ti veliš tastova) djelovanja, je. Sreća je što takvi tamo i ne žele ići. Tebe uznemirio Hebrang, a mene Richtenberg. Po njemu je svaki moralni i humani čin moguće proglasiti politikantstvom. A ja vidim lustraciju u punom zamahu. Treba imati veliku glavu i mali mozak, i srce onih koji su izveli "humano" djelo 1945., pa domoljublje okriviti za strašne zločine. Pogotovo kada se izjednači ljubav prema svojoj nacionalnoj državi s ljubavi prema državi više nacija koja guši tvoju naciju. Tebi jednako obrambeno i agresorsko domoljublje. Nego, jesi li primijetio jedan veliki hrvatski apsurd. Ja glasovao za Plenkovića, a on išao tebi i Viti na ruku i pojeftinio kašete. Lp.

  10:39 28. 10. 2016.
 • mikrogrizzly:

  Ne vidim uopće neki novinarski zaplet u tome jer objavljivanje osmrtnica je u domeni usluga pogrebnika, tj. medij im samo daje prostor (za novac, dakako...). Daleko više zanimljivo je bilo kad je cijenjena voditeljica jednog radija objavila za Račana da ... prikaži još! je umro, dakle izrekla to u eter, a dotični je tada još bio živ. I ništa! Nikakve sankcije, niti je intervenirala novinarska struka preko svojih strukovnih organizacija. E to je novinarski gaf! Ne treba ni govoriti da je dotična kasnije još i napredovala do savjetnice Predsjednika RH, a da je vodstvo te radio postaje optuženo i procesuirano zbog višemil. utaje poreza.

  15:18 27. 10. 2016.
 • Igi125:

  Još nisam doživio da među osmrtnicama procitam ime i prezime osobe kao moje ali sam doživio da su mi znali racune isprintati sa krivim podacima jer ima nas više sa istim imenom i prezimenom i iz istoga grada. Sigurno da ... prikaži još! nije ugodno procitati među pokojnima ime i prezime osobe koju poznajemo a ona je živa i zdrava jer se radi o nekome drugome ili je nažalost preminula. Zato ja osmrtnice gotovo nikad ne citam, preskacem te stranice.

  16:20 27. 10. 2016.
 • livoguza2:

  " Zar bi mogli zamisliti lijevi dio guzice da napravi ovo što je napravio "njegov" susjed?"________Vito! Nije najgore kad je netko lijevi dio g uzice,problem je što si ti ono što izlazi is njezina srednjeg dijela. Lp.

  10:49 29. 10. 2016.
 • Avatar ciglerru
  ciglerru:

  Robinzone, što se više busaš u prsa to si veći Hrvat. Važno je samo vikati.

  1 16:14 29. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Čak nas i osmrtnice mogu uputiti na pogrešanzaključak"________________Mogu jedino one na kojima je otisnuta neka brstina. One s otisnutim križem i petokrakom imaju jasan zaključak. Lp.

  13:02 29. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Čestitam, Livoguza2."___________Lijepo zahvaljujem na čestitki, ciglerru, mada ne znam kojim mi povodom čestitate. Ako mi čestitate zato što sam bio sarkastičan prema čitateljima Večernjaka koji ne znaju da su u Hrvatskoj česta ista imena i prezimena različitih osoba, onda Vaša ... prikaži još! čestitka ima smisla. Ako mislite da sam se narugao novinarima koji nisu pohitili pisati članke o pjevačici Anici Zubović, onda ste skroz u zabludi. Ako mislite da bi za obmanu čitatelja trebalo optužiti obitelj pok. Anice Zubović koji su platili navedenu osmrtnicu takvog sadržaje koju su, uzgred budi rečeno, platili da bi obavijestili svoju rodbinu, prijatelje i poznanike, a ne sve čitatelje Večernjaka, o smrti drage im osobe i tom prigodom u osmrtnici nisu naznačili da se ne radi o pjevačici Anici Zubović, kao što je to uradila voditeljica RTL-ove emisije Sve u šest spikom o izvjesnom Ivanu Sinčiću napominjući da dotični nije Ivan Vilibor Sinčić, onda ste ovim tekstom ozlogasili ožalošćenu obitelj pok. Anice Zubović glede uznemiravanja javnosti pa bi bio red da im se ispričate, umjesto da gubite dragocjeno vrijeme pišući mi zluradu čestitku koja je totalno svojim jakim špiritom opila žednog Robinzona. Dakako, nije mi jasno što bi to lijepo Vašoj čitateljici Denis Derk mogao lijepo napisati povodom smrti poznate pjevačice koja je pjevala i na još nekim festivalima osim nabrojanih. Lp.

  18:36 27. 10. 2016.
 • Jura.Luzer:

  ču jovo "kad je djecici cit'o osmrtnicu druga Tita" ............... Bormeš ........ Čito pravu. ............ A ti i još neki komentatori na ovom blogu ....se nadate .... da je čito ... krivu ......... Uzaludna je vaša nada.

  22:14 28. 10. 2016.
 • Vito:

  Jura.Luzer 28.10.2016 u 22:21h čujovo 28.10.2016 u 23:06h _______________ Ni jedno ni drugo, govore da je to bila ruska zamjena, a ako se sjećate kako je govorio, kojim naglaskom, teško da je maršal bio Zagorec, dok je jugogeneral i prezimenom, ... prikaži još! ne samo udajom kćeri za srbina, bio tuđi čovjek _____________ Hrvat nikad ne bi dopustio udaju kćeri za srbina

  06:25 29. 10. 2016.
 • livoguza2:

  "Obaviještavamo pučanstvo da nam je (navode se svi podaci, OIB i t.d.) juče preminuo ljevoguza 24 nakon što ga je ljevoguza 36 opaučio maškulinom, jerbo ga je uvatija kako mu štipa....."___Pustolove! Nikada ne prenosi običaje rodnoga kraja na moju dičnu ... prikaži još! Imotsku krajinu. Čak ti je i Vito dokazao da Imoćani sebe daruju drugima, dok je navada tvoga zavičaja da svakodnevno netko biva u crnim kronikama i osmrtnicama. Što je razlog, ne znam pouzdano. Pretpostavljam da je riječ o miješanju gena i stvaranju umjetne nacionalnosti. Ružica ne bi odgovorila tvojom glavom. Ona bi, kad bi bila slobodna, sigurno citirala mudrost da bu dali nema suda. Lp.

  12:47 29. 10. 2016.
 • Avatar ciglerru
  ciglerru:

  Robinzone i Livoguza, na pokojnu i živu Anicu Zubović vi Titom i Pavelićem. Ovo zaista nema smisla.

  14:23 28. 10. 2016.
 • livoguza2:

  Robinzon28.10.2016 u 13:36h_____________________Dosad sam mislio da u velikoj glavi imaš makar toliko sive tvari koja bi mogla stati na vrh igle. Poslije ovoga komentara sigurno zam da tebi suda nema. Zemaljskog. Ti reče da je moj Pavelić kriv što je ... prikaži još! tvoj Tito bio krvožedan i mesogladan i pobio sve one koje mu je on na pladnju ponudio. Da imaš imalo poštenja, makar bi izjednačio njihovu krivicu. A ti štitiš koljača, a onoga koji je žrtvu doveo, okrivljuješ.Ćorava kokoš makar slučajno zrno kljucne, a ti ni slučajno poštenu besjedu ne možeš reći i napisati. Meni je zasad nuždna lustracija jer si ti živi svjedok da komunistički zločinci nisu sposobni za katarzu. Jer, katarza ili pročišćenje je moguća kad grješnik prizna krivicu, za nju se pokaje i podnese pokoru. Ne sramoti sebe i svoje sljednike, Pustolove! Budi čovjek pa ćeš tek tada upoznati pravi užitak! Lp.

  13:49 28. 10. 2016.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.