Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Čitatelji očekuju partnerstvo i suradnju

Objava 19. ožujka 2015. 159 komentara 608 prikaza
Dražen Klarić, novi glavni urednik Večernjeg lista  Foto: Marko Prpić/PIXSEL
Dražen Klarić, novi glavni urednik Večernjeg lista Foto: Marko Prpić/PIXSEL
Dražen Klarić

O čekivanje je riječ koja najtočnije opisuje atmosferu u i oko Večernjeg lista ovih dana. Velika većina Večernjakovih novinara podržala je izbor Dražena Klarića za novoga glavnog urednika, a novi glavni urednik - bez obzira na to što dolazi iz Večernjakove sredine – znači stanovite promjene. Konkretno, koje i kakve, još ne znamo., ali očekivanja postoje.

Iz njegova subotnjeg uvodnika jasan je smjer uređivačke politike (“list na strani svojih čitatelja”, “neovisnost od pojedinačnih interesa političkih, gospodarskih i inih elita”, ”promicanje istinskih vrijednosti koje čine hrvatsko društvo boljim”, “visoki profesionalni standardi”, “promicanje neovisnog i analitičnog novinarstva”, “neumoran u kritici loših političkih i gospodarskih odluka”, “novinari i kolumnisti će imati maksimalnu slobodu u izboru tema i pisanju, ali i veliku odgovornost prema napisanoj riječi”), a nosi li to promjene za čitatelje, novinare, društvene elite i vlasnike, tek ćemo vidjeti.

Znalci kažu: očekivanje je pretpostavka da ćemo ostvariti određen cilj, da će se netko ponašati na određeni način, da ćemo uspjeti u nečemu. Budući da očekivanje proizlazi iz želje ono je pretpostavka da ćemo ostvariti naše želje.

Očekivanja vlasnika ovog lista čitamo u riječima člana uprave Marija Vrgoča, koji vjeruje da će Večernjak i dalje biti “prepoznat kao najkvalitetniji i najrelevantniji medij u Hrvatskoj”, a Klaus Schweighofer, član uprave Styria Media Groupe je siguran da će Klarić “suvereno svladati predstojeće izazove”. Drugim riječima, očekuju da Večernjak bude broj jedan u zemlji, bolji od konkurencije i zarađivati ne samo za život nego i za razvoj tvrtke.

Političari, gospodarstvenici, sportaši, kulturnjaci, estradnjaci i mnogi drugi očekuju blagonaklonost i blisku suradnju s glavnim urednikom, što znači objavu članaka po njihovoj mjeri.

Novinari očekuju da novi glavni urednik uz već dobro poznate odgovornosti - od one za sadržaj, preko budžeta redakcije do predstavljanja tvrtke u javnosti - bude odgovoran za njih, da stane iza njih. To znači da od Klarića očekuju otvorenost prema njihovim idejama, da brzo donosi odluke i efikasno rješava nesporazume, da poštuje njihove povjerljive informacije i postupa principijelno. Očekuju jakog vođu sa smislom za timski rad.

A što očekuju čitatelji? Predrasuda je da je njihova očekivanja najteže ostvariti, jer, koliko čitatelja toliko očekivanja.Njima je najvažnije da im Večernjak pruži relevantnu informaciju, kada, gdje i kako oni to žele. To znači točnu informaciju koja im koristi u odlučivanju. Bilo da bira tko će ga zastupati u općini, gradu ili Saboru, bilo da se opredjeljuje za teleoperatera, dobavljača struje ili odlučuje gdje će kupovati kruh i mlijeko.

Osim što žele biti informirani i što žele čitati raznolika mišljenja i komentare, čitatelji očekuju da im glavni urednik omogući otvoren i partnerski odnos s Večernjakom, da čuje i njihovo mišljenje i pobrine se da to mišljenje dopre u javnost ili da novinari krenu tragom teme koju su oni predložili. Dvosmjerna komunikacija danas je lakša nego nikad i korisnija nego ikad.

Očekivanja od Dražena Klarića su, vidite, velika, a za početak držimo ga za riječ koju je napisao u svom prvom glavnouredničkom uvodniku. 

 • Jura.Luzer:

  Gospođo Ružice "z njegova subotnjeg uvodnika jasan je smjer uređivačke politike" ......??? ....... Kaj ima jasno................ v toj hrpi ........... floskula?

 • livoguza2:

  "Vec se i ovdje vidi da je zadovoljiti citatelje nemoguca misija a jedina preporuka je ako vam ne paše necije pisanje okrenite list ili ostavite svoj komentar na portalu ispod teksta sa kojim se ne slažete." Igi125! Tko kaže da ... prikaži još! se glavni urednici moraju složiti sa svi čitateljima? Normalno je da svi ne dijelimo iste vrijednosti. Ono što je tebi vrijedno, meni može biti bezvrijedno. Robinzon bi rekao degutantno. Zato ja od glavnog urednika ne očekujem ni partnerstvo ni suradnju. Meni bi bilo dovoljno da objavljuje istinu i činjenice i da važne događaje ne zamračuje, a šopa nas tračevima. A tebi tračevi najbolje pašu. Kad si dasa, probaj ti ostaviti komentar ispod Pofukovih tekstova. Teško bi parkirao šleper, a kamoli komentar. Ako se drug ne može suočiti s drugačijim mišljenjima i ponuđenim činjenicama, neka zadjene olovku o klin. Ni skidanje križeva u Mesićevu mandatu nije utjecalo na zapošljavanje, gospodarstvo, standard pa su se mediji hranili mjesecima križevima. A ni križevi ni bista nisu nevažni za narod kako se tebi i tvojim manipulatorima čini. Jer, "ne živi čovjek samo o kruhu..." Da bista nije bila nekomu prevažna, ne bi Augustinčić baš Jožu klesao. Imao je on bliže rodbine koju je mogao ovjekovječiti. Čini se da propagatori po tvojoj kori šaraju što ih je volja. Ja bih rado testirao svakog Jožina obožavatelja, a ima ih na bacanje, jednostavnim pitanjem: "Bi li mislio da je Joža dobar ili zao da je tebi uručio ključeve stana, a meni ubio oca?" Lp.

 • Jura.Luzer:

  PS ....... no dobro ...... nek si otkopira ovaj vaš tekst ..... i nalepi si ga na zid. ........ Smernice ste mu prilično jasno izdiktirali. ................ Ili ... ili more biti da to nisu smernice ...... nego ....Zapoved............................................................... Glavni uredniče ... prikaži još! ...... izvrši Zapoved !