Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Čitatelji smiju biti emotivci, novinari ne

Objava 14. kolovoza 2014. 9 komentara 209 prikaza
Foto: Siemens - električna autocesta
Foto: Siemens - električna autocesta
kamioni na struju putuju cestama

Kao i uvijek, samo u dobroj namjeri, u prošloj sam se kolumni osvrnula na pogreške koje rade čitatelji. Očekivala sam reakcije koje bi mi dokazivale da nisam u pravu, to više što mi se čini da je novinarstvo danas jedno od najnepopularnijih zanimanja.


Suprotno očekivanjima, primila sam reakcije koje pokazuju da čitatelji imaju razumijevanja za novinare, ali očekuju da pogrešaka bude manje, osobito onih šlampastih. 


Čitateljica čije sam reagiranje na žargonizam Čifut u križaljki spomenula prošli put, među ostalim, objašnjava: “Desetljećima ga nisam vidjela otisnuta, a ni izgovorena. Stoga mi je šok bio veći. I samo je o tome riječ. U ovim se našim krajevima (uključujući i zemlje malo preko granica) navedena riječ shvaća(la) i rabi(la) (vjerujem da je mnogi najmlađi čak nisu nikad čuli), samo kao prljav i pogrdan naziv...” 


A čitatelj ispod mojeg bloga piše: “Vaša bi čitateljica zbog Čifuta sastavljača križaljke najradije proglasila antisemitom.... A jadni je sastavljač uz riječ Židov u zagrade stavio žargon i samim time priznao da i sam misli da je riječ Čifut neprimjerena...”  


Drugi čitatelj stavlja pogrešku u okvir razuma: “Mislim da se ponekad naslovi ili dijelovi novinarskih tekstova shvaćaju malo preozbiljno. Silno zgražanje nad tekstom kolege novinara u kojem nikako da shvati kako je 300 ljudi moglo vidjeti da će se dogoditi željeznička nesreća, nazvao bih običnim cjepidlačenjem. Prije bih rekao da se takvim naslovom htjela dočarati veličina tragedije koja je na sreću izbjegnuta. Evo, recimo, meni je malo zasmetao tekst o pilotu borbenog zrakoplova Selaku, kojem se prilikom probijanja zvučnog zida ugasio motor na MiG-u. Novinar je o pilotu pisao kao o junaku iz bajke koji je herojski izbjegao tragediju. Samo dan poslije pilot je izjavio da se ništa neuobičajeno nije dogodilo. Ali dobro, novinar je tako vidio situaciju, a ja kao čitatelj neću zbog svog neslaganja s napisanim tražiti izmjene teksta. Mene interesira samo točnost informacije, a kakav će naslov novinar napisati, to je njegov odabir.”
Dragocjene su poruke čitateljskih komentara. Lako uvredljivi i tašti novinari moraju zapamtiti: čitatelji s razlogom reagiraju naglašeno emotivno i na to imaju pravo. Za razliku od novinara.  


Novine, srećom, i dalje izlaze, a novinari i dalje griješe. “Odakle vam riječ autobuser? Zar se ne kaže autobusni prijevoznici? Ovo je odvratno i s tim treba prestati jer će cijela javnost sad tako govoriti”, piše čitateljica. Potražila sam autobusera u stranim rječnicima i našla da se spominje u španjolskom i poljskom jeziku i zaista nema nikakve potrebe da ga uvezemo u naš. Nije valjda teško umjesto autobuser napisati – autobusni prijevoznik. 


Drugi nas čitatelj dobro poučava: “Večernji list od 8. kolovoza na 56. stranici ima naslov: ‘Prva elektronička autocesta u SAD-u smanjuje zagađenje zraka’. Činjenica je da internetske informacije o elektrificiranim kamionima i vodovima sličnim tramvajskima barataju terminima ‘eHighway’ ili ‘e-highway’, pa se onda vjerojatno analogijom e-mail – electronic mail – elektronička pošta, u naslov objavljenog teksta kao prijevod termina e-highway ‘ušuljala’ elektronička autocesta. Ne sumnjam da će u cijelom tom projektu biti i jako puno elektronike, no to će, kada se ostvari, ipak biti električna autocesta.”

 

 • Avatar abakus
  abakus:

  Poštovana gđo. Cigler, gledam ovaj novi izgled bloga i ne mogu reći da sam baš zadovoljan njime. Zašto nije više moguće napisati komentar s nekoliko odjeljaka, već cijeli komentar izlazi u nizu? Time se znatno gubi na preglednosti teksta komentara. ... prikaži još! Pored toga, vidim da ste izgubili neke od svojih stalnih komentatora. Gdje je Jura Luzer, recimo? Pregledao sam nekoliko Vaših posljednjih tekstova i ne vidim ga. Je li odustao ili su njegovi komentari na promijenjenoj stranici bloga postali nepotrebni? S poštovanjem - @

 • zorbas.grk:

  ha ha ha vito drapa i dalje, njega ništa ne smeta a izgleda niti moderatora

 • Vito:

  Drugo vrijeđanje čitatelja je pisanje o Kolinidi Grabar Kitarović kao "rješenju" za novog predsjednika države. _____________ Iako je jasno da ona o Hrvatskoj zna manje od tek rođenih u Hrvatskoj, jer je u Hrvatskoj živjela točno onoliko koliko joj je ... prikaži još! trebalo za odlazak i bolji život izvan Hrvatske. ___________ A čiji je kandidat? --- Onih koji su na sudu zbog pljačke Hrvatske. ________ I time se ponosi. ___________ Nije li to uvreda čitateljima. _________ Zastupa partijski ogranak komunista koji su promijenili ime, ali ne i čud. ________ I to takvi nadri novinari podržavaju.