Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Da znamo tko su naši „sexy Alexy“ i „bajker Varoufakis“, znali bismo tko će pobijediti na izborima

Objava 08. veljače 2015. 190 komentara 805 prikaza
Tko bi mogao biti naš dvojac Tsipras i Varoufakis - Foto: www.formiche.net
Tko bi mogao biti naš dvojac Tsipras i Varoufakis - Foto: www.formiche.net
Tsipras i Varoufakis

Žene su krive što će grčki narod ispaštati, kaže mi prijatelj, a ja ga blijedo gledam. Da, da, žene su izabrale Tsiprasa, a nije narod izabrao Syrizu. Jesi li čula da Tsiprasa već u svijetu zovu „sexy Alexy“.

Naravno, odmah sam se suprotstavila prijateljevu mišljenju i počela u stilu kako je narod tražio promjenu i zato je tako glasao, no svi su moji argumenti padali u vodu pred bujicom njegovih. Mlad čovjek, zgodan jednima i prihvatljiva izgleda drugima, frajer ne nosi kravatu i prijeti da i neće. Ak' je k Papi išao bez kravate onda će je još manje staviti za Angelu Merkel. Oblači se prilično neformalno i u formalnim prilikama. Revolucionaran od mladih dana, buntovnik kojeg žene doživljavaju kao tipa koji bi za njih i u vatru skočio.... 

Moj prijatelj o imidžu Alexisa Tsiprasa, a ja o stanju grčke nacije. Kruške i jabuke, ali me potaknuo da malo razmislim i shvatim kako se i u mojem društvu razgovara o Grčkoj, pa i Tsiprasu više nego o bilo kojoj drugoj zemlji i njezinu čelniku. Ima razloga i za to, bojimo se grčkog scenarija, a mediji su već pročešljali hrvatsku političku scenu ne bi li našli tko je naša Syriza. Zanimljivo, nisu su se, barem ja nisam primijetila, zapitali tko je naš Alexis Tsipras. Jer, po svemu sudeći, bez Tsiprasa ni Syriza ne bi bila ova Syriza.

Inače, u mojoj se redakciji upravo najžešća diskusija vodi o tome trebamo li pisati Tsipras i Cipras, a najžešći diskutanti baš su žene.

Unatoč tome što sam izrazito racionalna i nemam pojma što je reklo grčko izborno povjerenstvo, ali imam povijesno sjećanje (od J. F. Kennedyja na ovamo),  pa priznajem da je razmišljanje mojeg prijatelja utemeljeno. Alexis Tsipras je sigurno i na svoju mladost, izgled i životni stil dobio lijepi broj ženskih glasova.

Međutim, zbivanja na međunarodnoj sceni izbacila su u prvi plan drugog čovjeka grče vlade Yannisa Varoufakisa, ministra financija kojeg zapadni mediji opisuju kao čovjeka koji je već ostavio jaki dojam. Odjeven u kožnu jaknu, obrijane glave, s naglašenom strašću za motocikle, britka jezika Yiannis Varoufakis već je postao zvijezda i kod kuće i u inozemstvu. Njegov blog, uspostavljen kad je bio jedva poznati profesor ekonomije, sad ima gotovo 9000 pretplatnika, a na Twitteru ima 197.000 sljedbenika  - dvostruko više od Alexisa Tsiprasa. Riječju, Varoufakis je prava rock zvijezda.

Kakav će rezultat postići ovaj dvojac – zgodni i nekonformistički premijer i mačo ministar – ne mogu predvidjeti, bojim se, ne mogu ni oni, ali sam sigurna da će na krilima popularnosti pokušati učiniti nešto dobro za Grčku, a onda i za sebe. Ili obrnuto?

Naši su mediji pokušali novonastalu Radničku frontu poistovjetiti sa Syrizom, ali to nije ni s od Syrize, jedan prosvjed na zagrebačkom trgu nije ni ozbiljna politička akcija, a kamoli znak ozbiljne stranke. Živi zid bi silom htio biti Syriza, ali oni su politički centar, a ne radikalna ljevica. ORaH je također stranka lijevog centra, a i njegova predsjednica bježi od poistovjećivanja sa Syrizom. Laburiste, koji su nekad pokazivali neke karaketiristike Syrizina programa, danas se povećalom traži na političkoj karti države.

Dakle, recite tko su naši „seksi Aleksi“ i „bajker Varoufakis“, odmah ćemo znati tko će pobijediti na sljedećim izborima. Ponudila bih vam Božu Petrova kao moguće rješenje, on je zgodan, ali je preštedljiv.

Ipak, temeljno je pitanje trebaju li se Grčka i Hrvatska uspoređivati?   

 • doktorica:

  o ukusima se ne raspravlja,ali ako naši političari uspiju birokratski aparat smanjiti na pola,ako provedu ek.mjere i pokrenu proizvodnju,zaposle mlade ljude koji nam odlaze van,povećaju plaće i mirovine sasvim je svejedno kako izgledaju i kako se zovu.Pitajte ljude vani kako ... prikaži još!o im se zovu političari,nemaju pojma a i zašto bi trebali znati,oni su servis građana koji ih plaćaju.A kod nas je opća kultura npr.da se mora znati tko su potpredsjednici Sabora?!A što se tiče Grčke sa 320milijardi duga,dok su trošili na veliko i imali velike plaće nije im palo na pamet da se dugovi moraju vratiti.Pa da im je i sam Apolon ne može to riješiti preko noći.Na izborima neće pobijediti nikakvi "seksi Aleksi" i slični nego oni koji su bolji,pametniji i imaju karizmu.Što se tiče usporedbe sa Grčkom plaće u državnim tvrtkama su skoro za pola veće nego u privatnim,a te plaće nisu zarađene nego dobivene.

 • Jura.Luzer:

  Bormeš ....... kad si dužan ko Grčka ..... onda nacionalni socijalisti ...... imaju velke šanse na izborima.

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Pismenima sam napisao da se rastrošnost može očekivati od komunjara i hrvatomrzaca, ali ne i domoljubnih Hrvata, samo se to ne čita, jer se ne uklapa u optužbu.