Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Dobre namjere pribile je na stup srama

Objava 16. travnja 2015. 60 komentara 1569 prikaza
Foto: pixgood. com
Foto: pixgood. com
prostitucija

Sjećate se, lijepa Vivien (Julia Roberts) prostitutka je u Los Angelesu i stjecajem okolnosti upoznaje bogatog, nemilosrdnog i, dakako, vrlo pristalog biznismena Edwarda (Richard Gere). On je planirao jednu noć, a ona se pretvorila u cijeli tjedan, što je za njega bilo “kobno”, jer inteligentna prostitutka i žena dobrog srca korak po korak mijenja biznismenova shvaćanja i osvaja ga za cijeli život. 

Prepoznali ste “Zgodnu ženu”, vrlo uspješnu holivudsku bajku koja nam daje privlačnu, ali nerealnu sliku prostitucije. Čak vjerujem da su mnoge prostitutke doživjele dijelove te atraktivne priče, ali hepiend u smislu “živjeli su dugo i sretno” – rijetko, rijetko koja. 

Nije ni Mirjana Hajduk koja je prošli tjedan na okruglom stolu “Modeli regulacije prostitucije i iskustva iz prakse” likom i riječju javno ispovjedila da je bila prostitutka. S nepunih 18, kaže, uvučena je u taj posao, predana svodniku za kojega je radila godinu i pol, a onda je nastavila samostalno. Nakon stanovitog vremena sama se uspjela izvući iz prostitucije, ali, bez podrške obitelji i uz osudu sredine, vraća se prostituciji radeći samostalno, pomažući drugim prostitutkama s problemima i istražujući prostitutski milje. 

Nema što, hrabar istup žene koja je pokazala razum i želju da pridonese cilju okruglog stola – predstavljanju različitih modela regulacije prostitucije i propitivanju hrvatskog zakonodavnog modela. 

Mediji su i s obzirom na temu i sudionike okruglog stola pratili taj događaj, ali s različitim pristupom. Većina je citirala ili prepričala govornike, a rijetki, među njima i Večernji list, procijenio je to senzacijom. Profesionalno novinarski gledano, istup Mirjane Hajduk bio je najzanimljiviji detalj okruglog stola, bio je vijest i njezinim je riječima trebalo početi izvještaj. 

Ipak, za senzaciju je više zaslužna fotografija Mirjane Hajduk objavljena na prvoj stranici i unutar lista uz naslov “Bila sam prostitutka jer su me predali makrou”. Tek iz podnaslova doznajemo o odnosu drugih sredina prema prostituciji (Švedska kažnjava klijente, Hrvatska samo prostitutke, a mnoge su zemlje prostituciju legalizirale). 

Žena je stigmatizirana. Sigurna sam, ne svojom voljom, nego neoprezom organizatora okruglog stola Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM). Slutim da je Mirjana Hajduk dragovoljno i s dobrom namjerom pristala sudjelovati na okruglom stolu, ali i da joj organizatori nisu naglasili da su na događaj pozvali novinare i fotoreportere i da će osvanuti u novinama. 

Nisu ni na koji način, pa ni molbom novinarima da budu pažljivi i “nježni”, zaštitili dostojanstvo žene i njezinu intimu, nego su je bez ikakva opravdana razloga potpuno otkrili javnosti. Objava onog što je Mirjana Hajduk rekla o iskustvima, rizicima i potrebama žena u prostituciji bila je važna i opravdana, ali javnost ne mora znati kako M. Hajduk izgleda. Jer, priznajmo, mnogi od nas pridržavaju se običaja i pristaše su kontinuiteta, vjeruju u nepromjenjivi moralni poredak i vrlo lako će osuditi Mirjanu Hajduk, jer osuđuju njoj slične, ne vodeći računa o njezinim dobrim namjerama. 

Pogrešku zbog objave fotografije M. Hajduk redakcija je ispravila brisanjem teksta i slike s Večernjakova portala, a tiskano izdanje svjedoči o neoprezu. 

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Jura.Luzer:

  Gospođo Ružice " novinari na javnom mjestu mogu slobodno raditi. " ......Aha ..... Samo ...... i na javnom i na nejavnom mestu ......njihove namere .... moraju ...moraju .... moraju ...(i još jemput) ...moraju ......biti dobre. ............. Da su im namere ... prikaži još! bile dobre ....... nebi Vi napisali :"redakcija je ispravila brisanjem".

 • doktorica:

  "Žena je stigmatizirana. Sigurna sam, ne svojom voljom, ".....nije jedina,mnogi su stigmatizirani objavom imena,fotografija a da nisu mogli utjecati na objavu u novinama.Dok se npr.zlatnoj mladeži HDZ-a u bazenu zamagljuju fotografije,drugima se objavljuju bez dozvole?!Po tome se vidi da nismo ... prikaži još!o svi jednaki .Uostalom novinari rade po naredbi,urednici su odgovorni.

 • Vito:

  miso 17.04.2015 u 09:56h ____________ Kod koga? _________ Poštovana gospođa zastupnica jasno piše: Švedska kažnjava klijente, Hrvatska samo prostitutke, a mnoge su zemlje prostituciju legalizirale ______________ Nećemo o školovanju, jer je raspon jednak i kod obrazovanih i kod neobrazovanih. ____________ ... prikaži još! Prostitucija se legalizira da bi se smanjila mogućnost prijenosa zaraza, a pri tom država zarađuje i na porezu. _____________ Onih kojima su protitutke "bliže" od stalnih veza bit će uvijek. ____________ Jedini problem je što se žene "teško" organiziraju pa ih onda "organiziraju" makroi, svodnici, koji se nalaze i u samim vrhovima izvršne, zakonodavne, "legislativne" i "ine" vlasti, što dovodi u pitanje i samu efikasnost suzbijanja prostitucije. _______________ Kad se političari "prostituiraju" za bolje plaćene poslove, u Hrvatskoj je to "pod obvezatno", ne vidim razloga zbog koga ne bi Sabor donio zakon kojim se legalizira prostitucija u Hrvatskoj. ___________ NIsam korisnik njihovih usluga, ali se sjećam kako nam je bilo u vojsci - treba izdržati bez "toga" godinu dana. ___________ Čak i svečenici za svaki slučaj imaju one koje im kuhaju hranu, dok oni vode misu prije ručka. ________ Zato, bolje legalizirati, nego izrabljivačima davati bogatstvo na tuđi račun. _____________ Lažna etičnost i moral nikog ne može prevariti, pogotovo kad se točno zna gdje su im "štajge" u svakom gradu svijeta. __________ Da, žene "moraju" biti educirane, školovane, ali što svima uopće znači obrazovanje, kad nije adekvatno potrebama "ponude i potražnje" od ulaska u jaslice, prelaska u dječje vrtiće, dolaska u "malu školu", nastavka osnovne škole, srednje škole, fakulteta. _____- Niti danas nismo riješili problem muško-ženske razlike u plaći, iako ga stalno, na dan žena i slične prigode, spominjemo. ________ Je, lako je okrenuti glavu i praviti se "toša", "englez" pa slegnuti ramenima, no isto tako je očito da nitko od stvarno odgovornih - zdravstvo i socijalne službe, NE ŽELE rješiti taj problem na zadovoljavajući način za "sve zaintersirane stran(k)e", nego prepuštaju stvarnost da prolazi pored njih, "učeći" djecu kako je prostirucija nešto "fuj, ne drtaj", jer sam ja tako rekla/rekao. ______________ Koliko je doktora/doktorica sociologije ove godine upisano na fakultet? ________ Koliko je doktora/doktorica sociologije prošle godine dobilo diplomu/doktorat na temu prostitucije???? _______ To bi bilo zanimljivo novinarsko istraživanje - lako i jednostavno, samo treba nazvati i pitati fakultet koji ima smjer sociologije i dobiti odgovor na to pitanje. ___________ Onda bi čitatelji znali tko piše o prostiuciji, a možda bi znao i urednik poslati na "okrugle stolove" novinare koji su se zanimali za temu, a ne senzaciju.