Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Dobro raspoloženje čini nam posao lakšim i - zdravijim

Objava 23. listopada 2016. 79 komentara 500 prikaza
Šala na poslu uvijek je dobrodošla   Foto: bild.de
Šala na poslu uvijek je dobrodošla Foto: bild.de
Šala na poslu uvijek je dobrodošla

Pročitala sam nedavno u Večernjakovu Ekranu intervju s Ivanom Paradžiković, a onda je slučaj htio da ju sretnem i malo porazgovaramo. Zaista smo kratko razgovarale, o poslu dakako, i od tih desetak minuta urednica jedne od najgledanijih televizijskih emisija „Provjereno“  s Nove TV „potrošila“ je hvaleći svoje suradnike. Pri prvim rečenicama još sam sumnjala da je pohvala ekipi djelomice formalna, a dijelom zaslužena, no kad sam vidjela s koliko ushićenja opisuje atmosferu u svojoj redakciji, sve su moje sumnje nestale. Jasno mi je da je redakcija „Provjerenog“ s tako dobrom klimom jednostavno mora imati odlične radne rezultate. Nju se obvezno gleda, postala je argument za naše životne situacije, tumač raznih okolnosti i putokaz.

Ta me kratka epizoda podsjetila i na drukčije priče o radnoj atmosferi. I dok Ivana Paradžiković kaže kako su oni u redakciji ponekad nestašni poput djece, ali i kako znaju, bez suvišnih pitanja, podmetnuti leđa jedan za drugoga, u nekim se drukčijim kolektivima loša atmosfera samo primjećuje, na nju se žale, ali nitko ni prstom da pomakne. A tako je malo potrebno:

Prije svega, uz osmijeh reći kolegi hvala. Drugo, dići se od svog radnog stola, doći do kolege i reći mu što treba, a  zaboraviti na dopisivanja s e-poštom, „GTalkom“ i sličnim kratkim pisanim porukama. Kolege nisu stranci, zato pokažite zanimanje za njihove brige, potrebe, riječju, za svakidašnjicu. Ne zaboraviti pri prvom dnevnom susretu srdačno pozdraviti. Nevjerojatno je korisno izreći pohvalu kolegi, zasluženu pohvalu, jer lijepa riječ motivira.

Nije naodmet ponekad biti nestašan, napraviti aviončić od papira i baciti kolegi na stol ili organizirati kakvu igricu poput „kazne za glupost“ u kojoj će svatko tko izgovori kakvu glupu rečenicu u interni fon uplatiti deset kuna. Na kraju tjedna moglo bi se skupiti za kavu ili sladoled. U Večernjaku je tradicija da za velika nogometna natjecanja organiziramo internu kladionicu (pogađamo pobjedu, poraz ili neriješeno), a prikupljeni novac pripada pobjedniku ili pobjednicima. Jednako je lijep običaj da pobjednik počasti sve koji su sudjelovali u kladionici (grickalice i sokovi).

Ako znate kad kolega ima rođendan, veselo mu čestitajte. Nije obavezno i nema ljutnje, ako ne uzvrati kavom. Lijepo je i da slavljenik ponekad iznenadi ostale kakvim kolačima ili keksima. Može se na YouTubeu naći katkad i kakva zgodna pjesmica koja će podići atmosferu za radnim stolovima.

Idete li s kolegama na ručak izvan radne prostorije izbjegavajte razgovor o poslu. A pripremate li si ručak u maloj kuhinjici unutar vaše tvrtke, pokažite dobru volju i ponekad uz svoje operite i suđe svojih kolega s kojima ste ručali.

Pokažete li nešto od doma naučenog lijepog ponašanja svojim kolegama, naročito kolegicama, svakako će se im svidjeti. Primijetite li glasno novu frizuru, kolegici ćete uljepšati dan. Da ste opazili nove cipele možete reći i kolegici i kolegi. Slobodno drugima pridržite vrata ili ih propustite u lift. Sve su to ugodne geste koje ostavljaju dojam.

Da bude jasno, budete li se ponašali kako sam opisala, ne očekujte ništa odmah zauzvrat. Ali ubrzo i vi ćete dobiti pomoć od svojih kolega.

Ivana Paradžiković mi je ispričala da se njezina ekipa ponekad ponaša kao hrpa klinaca. Razumljivo, dobar je to ventil za strku u poslu, ali bome i za sve one teške priče koje istražuju i objavljuju. 

 • miso:

  Draga Ružice, lijepo ste podsjetili sve koji mogu učiniti navedene geste, ili barem neku od njih, da to urade. Uvjeren sam da to može poboljšati situacije na poslovima i oraspoložiti kolegice ili kolege. ... Ne učinimo li dan ljepšim drugome, ... prikaži još!, neće biti ni nama. ... Posebno mi je drago sjetiti se rođendana sadašnjih ili bivših kolega i koegica i iznenaditi ih prigodnim čestitanjem, makar jednom u godini. I tako već desetljećima. Razveseli to i mene i njih!

 • miso:

  Kad budemo umjesto drugih (pršuta od svinja i janjaca) prijateljima nudili sebe onda će nam 'Dobro raspoloženje činiti posao lakšim i - zdravijim'.

 • Vito:

  Jura.Luzer 25.10.2016 u 17:44h ___________- A ti zrak