Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Htjeli bi da Zdravko Marić ima muke Wolfganga Schäublea

Objava 09. listopada 2016. 191 komentara 1431 prikaza
usporedba cijena Njemačka - Hrvatska
usporedba cijena Njemačka - Hrvatska
usporedba cijena Njemačka - Hrvatska

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je neki dan da je povišen egzistencijalni minimum za život u toj zemlji. Godišnje čovjeku treba minimalno 8820 eura, mjesečno je to 735 eura. Prije dvije godine građanima je u Njemačkoj za skroman život trebalo godišnje 168 eura, a mjesečno 14 eura manje. Za dijete je potrebno 4716 eura godišnje, odnosno 393 eura mjesečno (prije 4608/384 eura).

Schäuble je svjestan da 735 eura mjesečno nije bogznašto pa istodobno najavljuje intervenciju u porezima, smanjenje, dakako, ali i povećanje dječjeg doplatka.   

Preračunato (srednji kurs HNB-a) mjesečni egzistencijalni minimum u Njemačkoj 5512 kuna, a za dijete 3537 kuna.

Egzistencijalni minimum je, podsjećam, zakonom određen minimum koji se smatra osnovom za preživljavanje. Zovemo ga i osobni odbitak, a uvažava se prilikom porezne prijave. Ako uzmemo u obzir da je osobni odbitak u Hrvatskoj 2600 kuna ili 31.200 kuna godišnje, a za jedno dijete 1300 kuna mjesečno i 15.600 kuna godišnje, onda već možemo oprezno nešto uspoređivati. Inače, od egzistencijalnog minimuma nije daleko iznos naše minimalne plaće u 2015. godini – 3029,55 kuna bruto ili 2496 kuna neto.

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio, a mediji prenijeli, da je „prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena za srpanj ove godine iznosila je 5594 kune. U odnosu na lanjski srpanj, ovosrpanjska prosječna neto plaća je blago povećana -  42 kune.

Sigurno ste primijetili, naša prosječna plaća (5594 kn) gotovo je jednaka njemačkom egzistencijalnom minimumu (5512 kn).

A cijene? Naši ljudi koji rade u Njemačkoj ili često tamo putuju reći će da je unas u prosjeku sve skuplje, osim kave, cigareta, alkohola i još nekih proizvoda koje Nijemci smatraju luksuzom. Usto, unatoč tome što hranu, kozmetiku i koješta drugi plaćamo skuplje ti su artikli na našem tržištu bitno lošije kvalitete od istih u Njemačkoj. Čak i tzv. kineski bofl u Njemačkoj je prvoklasni, a kod nas mu je takva samo cijena, a kakvoća - trećeklasna.

Novinari Deutsche Wellea istražili su nedavno odnos cijena nekih osnovnih higijenskih potrepština i namirnica u njemačkim i hrvatskim trgovinama. Rezultat: za jedanaest odabranih proizvoda u Hrvatskoj treba izdvojiti čak 45 kuna više nego u Njemačkoj. Uspoređivali su cijene u Lidlu i DM-u istih proizvođača i zaključili da su artikli na ovdašnjim policama  skuplji od 30 do čak 110 posto.  

Ukratko, mlijeko, Nutella, sir,... su skuplji, a najveća je razlika u cijeni jaja - pakiranje od deset jaja u njemačkom Lidlu košta 0,99 eura ili 7,50 kuna, a u hrvatskom 12,99 kuna. U DM-u pak, Nivein dezodorans u roll-onu u Njemačkoj košta 1,35 eura ili 10,13 kuna, dok mu je kod nas cijena 21,99 kuna.

Veliki je i težak zadatak pred Zdravkom Marićem, našim Schäubleom, vjerujem, i u idućoj vladi. Ne mislim da poreznim promjenama koje najavljuje sve probleme može riješiti preko noći, ali vjerujući u njegovo znanje, a sada već i stanovito iskustvo u vođenju državnih financija, nadam se napretku barem u drugoj polovici mandata. I ne zavaravam se, uspješnost u sustizanju (ne i dostizanju) njemačkog egzistencijalnog minimuma ne ovisi samo o njemu. Taj novac moramo moći negdje zaraditi ili ga mora moći zaraditi netko za nas.  

  • Jura.Luzer:

    Gospođo Ružice " Htjeli bi da Zdravko Marić ima muke Wolfganga Schäublea " ............ Ste ......... za usporedbu .......mogli pronajti nekakovu bogatiju državu .............. od Nemačke?

  • Jura.Luzer:

    Gospođo Ružice "Novinari Deutsche Wellea istražili su nedavno odnos cijena nekih osnovnih higijenskih potrepština i namirnica u njemačkim i hrvatskim trgovinama." ........................... Jel to ona ...... levoliberalna prokomunistička novina ..... koja jako voli pljuvati po Hrvatskoj ...... i koja mi ... prikaži još! je dužna peneze jer je ........ neovlašteno koristila mojega komentara ........ s Vašeg bloga?

  • Jura.Luzer:

    Vito "uzeo si joj i kći, a nisi joj platio," ........ Bormeš ...... Vidi se natebi ....da ti žene ...plačaš.