Blogosfera Zastupnica čitatelja

Je li pola stranice premalo za prvi posjet predsjednice Berlinu

Objava 22. ožujka 2015. 321 komentara 9450 prikaza
Njemački predsjednik Gauck bio je domaćin našoj predsjednici Grabar Kitarović  FotoDPA/Pixsell
Njemački predsjednik Gauck bio je domaćin našoj predsjednici Grabar Kitarović FotoDPA/Pixsell
Njemački predsjednik Gauck bio je domaćin našoj predsjednici Grabar Kitarović

Primijetila sam na svom redakcijskom telefonu zabilješku da imam jedan propušten poziv. Nisam se, dakle, stigla nekom javiti ili trenutno nisam bila pri telefonu. Nazovem broj koji je ostao zabilježen na telefonu i javi mi se muški glas: „Znate, zapravo vas je zvala moja žena, ali mogu vam i ja reći da smo jako nezadovoljni. Umjesto da je naša predsjednica na prvoj stranci vi ju stavljate tek na 5. stranicu i to, onako sasvim desno. Mislim da vaše novine više nećemo čitati jer omalovažavate našu predsjednicu. Evo rekao sam vam, a sad vi meni recite hoću li ja sad zbog toga završiti u Remetincu? Ali, evo vam moja žena, pa nek' vam i ona kaže što misli o tome.“

Gospođa je gotovo od riječi do riječi ponovila kritiku na račun plasmana u Večernjem listu izvještaja o boravku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Berlinu, njezinom razgovoru s predsjednikom Joachimom  Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel. I ona je ponovila pitanje s Remetincem.

Nisam se dala isprovocirati pa sam zapodjenula razgovor kako razbila dojam koji je stekao bračni par naših čitatelja i pretplatnika. Jer, zaista je riječ o subjektivnom dojmu.

Izvještaj iz Berlina zauzeo je pola 5. stranice i ilustriran je s tri fotografije: na jednoj naša predsjednica s njemačkim predsjednikom, a na dvjema predsjednica s kancelarkom. U izvještaju citati iz izjava Joachima Gaucka i Kolinde Grabar Kitarović , a budući da poslije susreta Merkel – Grabar Kitarović izjava nije ni bilo, glasnogovornik naše predsjednice Luka Đurić je novinarima priopćio da se razgovaralo o stanju u jugoistočnoj Europi. 

Na temelju izjava predsjednika Gaucka tipa „Naše dvije zemlje su vrlo povezane. Povezuje nas i više od dvije stotine tisuća građana Njemačke hrvatskog porijekla. Oni značajno pridonose njemačkom gospodarstvu. ..“, pokušala sam čitateljima pokazati kako je boravak naše predsjednice u Njemačkoj bio vrlo protokolaran. Značajnu poruku od predsjednika Gaucka nismo mogli ni očekivali, jer on nema nikakvih izvršnih ovlasti. Očekivali smo nešto više i konkretnije od susreta Angele Merkel i Kolinde Grabar Kitarović, ali po onome što smo doznali one su se tek upoznavale i razgovarale plošno o reznim temama, svjedoči izostanak izjava za novinare.

Više od prvog službenog posjeta naše predsjednice Njemačkoj realno nije trebalo ni očekivati. Imajući to na pameti, ovaj je posjet dobrodošao i uspješan. Druga je stvar što smo mi željni njemačkog prijateljstva u tom posjetu vidjeli i ono što se nije dogodilo i što nam je forma zasjenila sadržaj.

Tako sam, korak po korak, htjela ljutitim čitateljima pokazati da je pola 5. Večernjakove stranice i najava sa slikom u vrhu prve stranice više je nego dovoljan prostor za ono što se zaista u Berlinu zbilo. Mislim da je bračni par razumio da je, barem s obzirom na ono što znamo o boravku naše predsjednice u Berlinu, Večernjak odradio posao posve korektno.

Moram još reći, nisam izdržala pa sam se osvrnula i na provokaciju s Remetincem. Razumijem da su mnogu ljudi skloni vjerovati u teorije zavjere, ali ovo dvoje čitatelja ne vidim u toj skupini. Da vjeruju, ne bi mi rekli ništa što bi ih moglo dovesti i blizu kakve opasnosti. Ovako, činilo im se baš zgodno da me provociraju i zapravo insinuiraju kako je Večernjak produžena ruka Vlade kojoj se sigurno neće svidjeti što oni interveniraju u korist predsjednice Grabar Kitarović.

Na kraju smo se razišli tako da mi je gospođa nekoliko puta zahvalila što sam ih nazvala jer se nije mogla načuditi tom običaju da na njezin neodgovoren poziv ipak netko odgovori. 

 • stefj:

  Tja, kada je Josipović okolo hodao to su uvijek bile naslovnice, a o Milanovićevim privatnim posjetama Australiji i Silicijskoj dolini pisale su se basne... Zato i je opravdan revolt čitatelja, jer se npr. govor predsjednice u Europskoj akademiji nije niti ... prikaži još! spomenuo. Ne boli slabo pokrivanje, već je problem u nejednakom tretmanu. Zato i je opravdana premisa da je VL režimski list, a kako se bliže izbori, to će se samo dodatno potvrditi...

 • livoguza2:

  Poštovana zastupnice! Morate priznati da se niste pretrgli velikodušnošću prema gđi. Predsjednici. Ništa joj ne biste naškodili da joj niste dali toliko prostora na petoj stranici. Niti biste joj puno pomogli da ste sve objavili na naslovnici. Mediji jesu moćni, ... prikaži još! ali nisu svemoćni. Bog im nije dao svoje osobine. Osobno bih više volio da ste duplericu posvetili posjetu ministra vanjskih poslova Kraljice Majke Hrvatskoj dan poslije predsjedničkihzbora i da smo saznali zašto je došao u Hrvatsku. A vi ga totalno zamračili. Dovoljno je Hrvatima što ste ih obavijestili da gđa. Kitarović putuje u prijateljsku Njemačku, umjesto u Englesku. A Hrvati znaju čitati znakove. Mi smo pročitali da je okretanje glave Engleskoj i iseljenje biste iz Predsjedničkog ureda devinitivni razlaz s Jugoslavijom. Zato su se Josipović i fosili ovako usplahirili. Propali im planovi: 21, ..... A meni drago što "Barbika" ima ton i što ispunjava predizborna obećanja, ne osvrćući se na lavež medija i ostalih jugofila i titoista. Lp.

 • Blekpanther:

  Postovana gospodo zastupnice citatelja, mozete se opravdavati na mnoge nacine i traziti stotinu razloga zasto je nesto tako kako je ali nije taj vas bracni par jedini koji osjeca kakav se rat vodi sa predsjednicom. Cinjenica je da je gospoda ... prikaži još!a predsjednica u Njemackoj a na naslovnici VL je popularna Mirela Holy nemojte samo objasnjavati kako je drugarica i zbog cega popularna. Gospodo Ciglar zalosno je i tagicno da je se VL pridruzio mnostvu hrvatskih glasila da se omalovazava i oblati Hrvatska predsjednica, kakva je to bolest koja je zadesila Hrvatske medije normalan svjet draga gospodo ne razumije. Jos je gore da kazete da to ne cinite u ime danasnje vlade u koje i cije onda ime to radite mozda u ime bivseg (hvala Bogu) predsjednika ili u ime mozda njegove Regije koju je jadnik toliko volio. Cinite stetu svom narodu to je jasno ali zasto i zbog cega mozda saznamo za nekoliko godina. Abipak je to samo bolest koja se da izlijeciti!!,