Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Jesu li Josipa Lisac, Oliver Dragojević, Rolling Stones i David Bowie starci?

Objava 26. studenoga 2015. 94 komentara 750 prikaza
Josip Lisac i Oliver Dragojević - "starci" koji pune koncertne pa čak i sportske dvorane  Foto: Pixsell
Josip Lisac i Oliver Dragojević - "starci" koji pune koncertne pa čak i sportske dvorane Foto: Pixsell
Josip Lisac i Oliver Dragojević - "starci" koji pune koncertne pa čak i sportske dvorane

Ponekad nije lako pisati ovu kolumnu – premda je većinom zadovoljstvo – samo zato što ista tema dolazi po tko zna koji put na stol. Takve se stvari događaju kad nešto pogrešno naučimo i nismo spremni promijeniti naučeno, što zbog teškog mijenjanja navike, a što zbog nemarnosti i površnosti.

Pokušajmo ovaj put u problem ući iz posve novog ugla, pa će možda biti više uspjeha.

Što mislite, može li Tereza Kesovija napuniti Dvoranu Vatroslava Lisinskog? Može li je napuniti Oliver Dragojević? Bi li je rasprodala Josipa Lisac? Složit ćemo se, ne samo napuniti, nego će se tražiti karta više i bit će organiziran dodatni koncert. Čitamo da je Bijelo dugme na turneji kojom obilježava 40 godina sviranja. Kamo god dođu, dvorane su pune.

 

Pogledajmo i preko granice: Rolling Stonesi gdje god se pojave izazivaju buru oduševljenja, obožavatelji Davida Bowieja s nestrpljenjem očekuju njegov novi album, mediji ga već tjednima najavljuju, a izaći će tek početkom siječnja 2016.

Sve te poznate osobe, osim što se bave glazbom, povezuje to što su u kategoriji 65+. Svi imaju više od 65 godina. Pada li nam na pamet zbog toga nazvati ih starcima? Sjećam se da su novinari samo Rolling Stonese nazvali, s puno simpatije, “starcima” (uvijek s navodnicima) i nikoga više od onih koje smo spomenuli, ali ni iz svijeta gospodarstva, znanosti, politike ili nekog drugog zanimanja.

Kad je riječ o običnim ljudima, starci i starice nam se rado omaknu. Nedavno je u Večernjaku objavljen uvodni komentar u kojem novinarka razložno objašnjava da bi nam javno zdravstvo moglo propasti zbog odlaska liječnika – djece je sve manje, mlade i srednje generacije odlaze, a Hrvatska je već u grupi zemalja s najstarijim stanovništvom. Na temelju tog zaključka površni urednik u opremi komentara piše: “Domaći rezervoar radne snage sve prazniji, tjerat ćemo starce na posao”.

Prije nekoliko dana prenijeli smo riječi predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića koji spominje da dio starijih nastavnika neće moći ili neće željeti pratiti ritam koji će im donijeti reforma obrazovanja, a naslov članka je bio “Mogu li 60-godišnji nastavnici provesti reformu školstva”. Nije spomenuta riječ starac, ali se problematiziraju sposobnosti već i 60-godišnjaka, a kamoli još starijih.

Čitajući novinarske tekstove ili su u novinama prenesene tuđe riječi, dojam je da su starije osobe smetnja, da ne pridonose ništa i da su jedino teret društvu. O starenju društva se piše i govori kao da je riječ o nekoj strašnoj bolesti, a u opisima prevladavaju stereotipi poput onih da su stariji oronuli i turobni ljudi.

Pogledajmo oko sebe, poduzetnik Anđelko Leko (82), vlasnik hotela Sheraton, Westin, Mlini, Srebreno... u svom je poslovnom carstvu još nezamjenjiv ili, primjerice, profesora emeritusa Igora Čatića (gotovo 80), koji i u mirovini revnosno prati sve novosti s područja plastike i objavljuje u časopisima i dnevnim novinama...

Mediji ne smiju vrijeđati starije osobe, ne smiju ih stigmatizirati niti konfrontirati s mlađima pa stoga preporuka: riječ starac ne koristiti za osobe mlađe od 80 godina. Uza stariju osobu možemo koristiti i izraz umirovljenik, a djed ili baka samo u slučajevima kad su oni zaista nečiji djed i baka, a ne zato što su nam simpatični stariji ljudi.    

  • miso:

    Draga Ružice, citirat ću nepoznatu osobu: 'Starost nije dob, već vrijeme kad nismo u stanju krenuti ispočetka'. ... U tom smislu npr. Viktor Žmegač, slatinac, rođen prvog dana proljeća 1929. (86), je 'mladić' jer piše i objavljuje nove knjige, bavi ... prikaži još! se znanošću, muzikologijom i germanistikom. ... Za njega vrijedi citirana izreka, on je, eto, u visokoj dobi kretao ispočetka. ... I navedene osobe iz Vašeg teksta, koje isto tako čine, također nisu starci. ... U tom smislu treba reći da sam uz Vašu novu fotku u zaglavlju pomislio u prvi tren da je neka 'nova mačka' preuzela ovaj blog ... Eto, i to su neki novi počeci, inovacije, koje ljude pomlađuju.

  • livoguza2:

    "Pa tako Tereza sa zubnom protezom nije ni tako zanosna, a ni glas joj nije kao što je nekada bio."____________Pustolove! Da si ikada čuo za izreku " kćerku kara, snahi prigovara", shvatio bi smisao ovoga Ružičina teksta. Postavila pred nas ... prikaži još! glazbenike, a opaučila po dr. Ž. Poljakom, urednikom Liječničkih novina, koji je svojim bistrim umom i logičnim razmišljanjem uzbunio čitavo tzv. Hrvatsko novinarsko društvo, predsjednika im istražitelja S. Lekovića i partijsku medijsku sutkinju potpredsjednicu S. Lukić. Predsjednik im još nije naučio da istraživačkom novinarstvu nije zadatak voditi paralelnu istragu s Uskokom, a potpredsjednica nije naučila da mediji nisu nadležni donositi pravomoćni pravorijek optuženima na sudu. To što oni mladi ne znaju, zna starina Ž. Poljak. A Ružičin tekst sugerira kako bi baš njega trebalo baciti u ropotarnicu. I njegove pozitivne ideje kako bi njezin novinarski predsjednik i potpredsjednica mogli nesmetano činiti medijsko zlo. Lp.

  • Deleted user:

    Joj Vito, tezulje za umjetnike, to vam u novije vrijeme ima u gvoždarijama, na trgovima Mladih bombaša. O Zakonu o jeziku pojma nemam, samo znam da nam je standard malo raskliman. Mi smo vam Zagorci skloni tu i tam ubaciti ... prikaži još! pokoji "da-da", ono kaj vama vuče na srpski, jer ... ne znam ... jezik se splete kad umjesto jednog "da" nanižeš par infinitiva koje uglavnom izgovaramo bez završnoga i - to onda stvarno zvuči nakaradno. A nemamo niti te komplekse slavenskih riječi, od ruskih do srpskih, se nam paše i to ima svoje razloge i korijene. Nismo tak sklompleksirani po tom pitanju kak naši purgeri, kaj razmem da isto ima svoje razloge i korijene. Oću vam reći, to kaj je u štokavski ili zagrebački kajkavski ušlo iz recimo srpskog ili ruskog koji znamo da vas isto boli, to je ušlo u šest, sedam desetljeća prošlog stoljeća i to gotovo nasilno, a u čistom zagorskom kajkavskom (ne samo bednjanskom:-) uglavnom vleče zajedničke korijene iz pradavnina. Važiti i vrijediti ne čine mi se potpunosti istoznačnice. Ali ak vam zagorski kajkavski načelno smeta, mogu ja i na čistom standardu, ni problem, samo kaj neću jer mi se komentiranje po portalima čini dobra forma za malo promicanje dijalektalnog izražaja. Ak vam smeta, prosim, samo me preskočite bez čitanja. -------- Upravo to o bavljenju umjetnošću ili penjanjem na stupove ili delanju nekog drugog posla, to sam i štela reći Ružici, da nikak nije jeno te isto, ni inače ni u "nekim" godinama. Zakone donose političari temeljem nečijih stručnih procjena (to kaj oni stručne procjene vole podcjenjivati i prijedloge malo izokrenuti kak im kad paše, to je nekaj drugo) pa tak i one o redovnoj dobi za odlazak u mirovinu, ali i o beneficiranom stažu, o slobodnim profesijama iz kojih ne moraš otići u mirovinu u propisanoj dobi i tak dalje. Odlazak u mirovinu i neaktivnost uostalom nije jedno te isto, poglečte samo aktiviste tu na blogu. No u nekim godinama, a zapravo prilično točno znamo koje su to godine, čovjek mora imati mogućnost sam si prema željama i zdravstvenom stanju odrediti vrstu i količinu i vrijeme aktivnosti - po meni, upravo to jest starost. Ili treća dob, kak god hoćete ili kak ljepše zvuči. Meni osobno uopće ne smeta kad netko veli viš staru kak se dobro drži, dapače, čisto mi ublaži reumu.