Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Kalinićev „ured za planiranje i čekanje“ dobro živi na račun vatrogasaca koji za njega ne postoje

Objava 27. rujna 2015. 175 komentara 4249 prikaza
Pavle Kalinić, stručnjak za islamizam i terorizam  Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pavle Kalinić, stručnjak za islamizam i terorizam Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pavle Kalinić, stručnjak za islamizam i terorizam

Mediji, kad stignu, u jeku ove izbjegličke krize, posvete pažnju i onima koji su logistika u cijelom tom golemom organizacijskom lancu – od policije, koja sigurno nosi najveći teret, do građana dobrovoljci angažiranih na dijeljenju vode. Lanac je to u kojem svaka karika nema isto opterećenje, ali svaka ima svoju zadaću i bez samo jedne lanca ne bi bilo.

Što će mediji reći o kojoj karici ovisi, naravno, o zapažanju samih novinara, ali i onima koji su zaduženi preko medija građane informirati o trenutnom stanju stvari. I dok, primjerice, ministar Ostojić ne propušta spomenuti doprinos policajaca, s druge strane, istina na nižoj razini, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, najprije mora uputiti par oštrih riječi Vladi RH, zatim će ispričati što smo to „mi“ poduzeli, a tek onda spomenuti da je nekamo upućena ekipa Civilne zaštite. Pritom nitko od čitatelja, gledatelja i slušatelja ne zna točno što ekipa Civilne zaštite radi i koji su to zapravo ljudi.

Vjerojatno manjina građana zna da se od ljetos pod Civilnu zaštitu ubrajaju   pripadnici civilne zaštite, svi vatrogasci, Crveni križ, Gorska služba spašavanja i udruge građana čija se djelatnost uklapa u sustav civilne zaštite. Zašto pročelnik Kalinić voli baratati samo s pojmom civilna zaštita, a ne konkretizirati građanima da u ovoj izbjegličkoj krizi pomažu uglavnom vatrogasci i tek pokoji član civilne zaštite, moguće je objasniti samo njegovom željom da se predstavi velikim šefom - šefom mnogima, a ne samo jednim - ali i njegovim, vidljivo je to odavno, omalovažavajućim odnosom prema vatrogascima, naročito onim dobrovoljcima.

A po svemu sudeći baš na račun vatrogasaca, za koje njegov šef gradonačelnik Milan Bandić ima puno sluha, pročelnik Kalinić dobro živi. Živu istinu je nedavno napisao kolega Ivica Ivanišević u Slobodnoj Dalmaciji: „Pavle Kalinić ima jedno od najljepših radnih mjesta, ne samo u Zagrebu, ne samo u Hrvatskoj.“ Kalinić, njegov Ured za upravljanje u hitnim situacijama, raspolaže s nešto više od 90 milijuna kuna iz gradskog proračuna (ove mu je godine skresan za devet milijuna), od kojih nešto manje od 70 milijuna izdvaja za Javnu vatrogasnu postrojbu, za vatrogasce profesionalce (lani je 5730 pripadnika JVP-a imalo 2.967 hitnih, 1690 tehničkih i 319 ostalih intervencija). Dvanaest milijuna rezervirano je za Dobrovoljna vatrogasna društava (lani 1276 hitnih intervencija s 4666 dobrovoljnih vatrogasaca).

Pazite sad, treći po redu je trošak 4.328.000 kuna, koje planira ove godine utrošiti za „redovnu djelatnost upravnih tijela“, a to su vam zapravo bruto primanja 20-tak zaposlenih. Oduzmemo li „nespomenute rashode poslovanja“ i još neke čudne budžetske rashode, okvirno se može reći da prosječna bruto plaća zaposlenika u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama je negdje oko 18.000 kuna ili oko 9.000 kuna na ruke.

A što se uglavnom radi u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama? Planira i čeka. Uz plaću koju ima pročelnik Ureda s prosječnom plaćom od devet tisuća kuna uopće nije čudo da je uvijek ljut, namrgođen, nezadovoljan, frustriran i da mu na pamet padaju ideje poput: da mu se kupi oklopno vozilo, bespilotna letjelica, helikopter i još koješta. Srećom, mediji dignu graju, a Bandić spušta loptu na zemlju. Tražio je Kalinić i prostor za masovne grobnice ako katastrofalni potres uzdrma Zagreb, ali, zamislite, nije naišao na razumijevanje. Poželio je i da vrati vojni rok, videći se valjda u zapovjednom vrhu, a ni ta mu želja nije uslišena. Mentor Bandić pristao je samo prijatelja Kalinića preseliti na „sigurniju“ lokaciju s 1500 kvadrata i strategijskom sobom (!).      

Paradoksalno je da Kalinićev „ured za planiranje i čekanje“, u suštini, živi od vatrogasaca, a oni za njega kao da ne postoje. Nevjerojatno je da Pavle Kalinić u svojoj drčnosti ne želi vidjeti trud i rezultate vatrogasaca, onih požrtvovnih ljudi koji su uz nas uvijek „kad gori“, a realno i statistički gledano oni bi trebali biti fokus njegova zanimanja.

Jer, Kaliniću, madrace su na Velesajam vozili dobrovoljni vatrogasci, Ježevo su čistili i prali dobrovoljni vatrogasci, red na Velesajmu održavali su vatrogasci, a ne civilna zaštita (u zagrebačkoj akciji oko izbjeglica sudjelovalo je četiri, pet pripadnika civilne zaštite). Recite novinarima istinu, a vaša uloga time neće postati epizodna. 

 • miso:

  Draga Ružice, dobro je da uočite i pišete o svima onima koji sjede na jaslama a ponašaju se kao Bogom dani u izvršavanju svojih plaćenih zadataka. Vatrogasci uistinu zslužuju poštovanje i veću pažnju. Hvala Vam na tome!

 • Vito:

  Igi125 27.09.2015 u 21:28h _____ Bandit mora imati odušak za "krizne situacije" _____ Kako bi inače na brzinu skupio 15.000.000 kuna za kauciju izlaska iz zatvora????

 • Vito:

  Robinzon 27.09.2015 u 10:35h ______ To navedeno se danas može raditi pomoću jednog malog računala - može i "tableta" ili "pametnog telefona". ___ Jedini problem (u stvari ih je nekolio) je "čovjek" - zastupničinim opisom - spomenuti su stvaran problem ... prikaži još! - milan bandić, slavko kojić, pavle kalinić, ured gradonačelnika, krave muzare na trgu Stjepana Radića broj 1 - kad bi ih se prepolovilo, može i rasčetvorilo, grad Zagreb bi lakše napredovao. ____ No, kad se podmite siromašni umirovljenici popularnost gradskih pljačkaša se poveća i tako ostaje i dalje tri četvrtine "krava muzara" na gardskim jaslama koja ništa ne radeći ugodno i bezbrižno čeka mirovinu nekoliko puta veću od radnika zaposlenih u Gradu Zagrebu. _____ A te "krave muzare" su se kao tumor proširile i na prigradska mjesta pa su si tako osigurali dodatnu zaradu i glasove siromašnih. _____ Koliko imaju novaca "za bacanje" pokazuje i naslov: Bandić širi mrežu vrbujući vijećnike i partnere HDZ-a _______ Jsno je koliko je to "pokvareno mlijeko" kad se i krave muzare mogu kupiti za lijepe riječi i slatka obečanja, samo da se zadrži plaća i bezbrižno neradno mjesto. ____- Kako od takvih očekivati razmišljanje, kamoli spominanje stvarnih gardskih radnika? _____ Oni, gradski radnici, su im samo opterečenje i smetnja u dijeljenu novce između sebe po gradskim kancelarijama.