Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Korade heroj ili ubojica? Što kažu činjenice?

Objava 21. kolovoza 2014. 296 komentara 27494 prikaza
Ivan Korade, izvor: Novi list
Ivan Korade, izvor: Novi list
Heroj ili ubojica?

Čitatelji znaju da su kolumne novinski sadržaj koji autoru dopušta iznošenje osobnog stava s kojim se oni mogu slagati ili ne slagati, ali ih rado sve čitaju. Njihove reakcije dokazuju da imaju svoje omiljene i „omražene“ kolumniste, a čitanje jednih i drugih omogućava im da jasnije i čvršće formuliraju vlastiti stav o određenom događaju ili temi ili da s njima javno ili privatno (u svojem društvu ili u svoja četiri zida) polemizira. 

I kolumnisti i čitatelji stvaraju svoje mišljenje na temelju činjenica i koliko god se mišljenja o nekom događaju, čovjeku ili pojavi mogu razlikovati, činjenice uvijek ostaju činjenice, one su istina koja se ne može mijenjati kako kome paše. Naročito se novinari moraju kloniti zataškavanja ili iskrivljavanja činjenica, jer drukčije otvoreno služe nečijim interesima. Svakako ne interesu medija u kojem objavljuju. 

Večernjakov kolumnist pisao je prije dva tjedna, razumljivo, o Oluji, o generalima koji su vodili Oluju i koji u postolujnim vremenima nisu slavljeni, nego su na ovaj ili onaj način proganjani. Uz Gotovinu i Markača spomenut je i Korade. Ovako piše kolumnist: „General Ivan Korade, koji je podigao hrvatski barjak na kninsku tvrđavu i tako simbolički označio kraj srpske okupacije Hrvatske, nekoliko mjeseci kasnije proganjan je po varaždinskim bregima kao da je najgori razbojnik, kao neka inačica Vinka Pintarića. Na kraju se čovjek, zbog te sramote, i ubio“.

Te su dvije rečenice izazvale nepodijeljene reakcije čitatelja, koji nisu polemizirali s kolumnistovim stavom, ali su se usprotivili, kako su rekli, falsificiranju činjenica. Nije sporan Koradin ratni put, ali je sporno njegovo poratno ponašanje. Čitatelj pita misli li kolumnist da je zavladala masovna amnezija ili je potiče... 

Podsjetimo ukratko na Koradu oslanjajući se na Večernjakove online Biografije: „Bio je sklon nasilničkom ponašanju čemu je kumovao alkohol...“ Godine 1994. izazvao je incident u zadarskom zaleđu. Sljedeće 1995. u varaždinskom je restoranu zlostavljao umirovljenog načelnika SIS-a i zbog toga je 2001. uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora. Izazivao je izgrede na utakmicama. Sa skupinom svojih vojnika iz 7. gardijske planirao se odmetnuti na Ivanščicu, zbog toga je priveden, ali nikad nije procesuiran. Pištoljem je 2007. prijetio gostima u varaždinskom kafiću pa je pretučen. U ožujku 2008. ubio je četvero svojih sugrađana i policajca koji je sudjelovao u potrazi za njim i na koncu počinio samoubojstvo. Oduzeto mu je sedam odličja koje je ranije dobio za zasluge u Domovinskom ratu. 

To su činjenice na temelju kojih nije moguće zaključiti da se Koradu „nekoliko mjeseci“ poslije Oluje – bilo je to, usput rečeno, tri godine poslije Oluje – proganjalo „kao najgoreg razbojnika“, jer samo po nabrojenim ekscesima on je na koncu ispao masovni ubojica. Čak i najgorljiviji zagovornici PTSP alibija, među njima i psiholozi, zaključili su da je Korade kronični alkoholičar oduvijek sklon nasilju. A da nije bio bolesno neuračunljiv, svjedoči i višednevno zavaravanje tragača, čak i onaj detalj s njegovim džipom kojim je lukavo skrenuo potragu u posve suprotnom smjeru.    

Izrazito pristrano prikazivanje slučaja Korade u kolumni prilika je podsjetiti komentatore i kolumniste da u svom pisanju moraju poštovati činjenice te pokazati intelektualni integritet i disciplinu. Inače nastaje konfuzija.  

  • livoguza2:

    " Oduzeto mu je sedam odličja koje je ranije dobio za zasluge u Domovinskom ratu." Je! Ovo je činjenica i nitko ju ničim ne može osporiti. Ali se razumno pitati tko mu je oduzeo odličja i je li taj na ... prikaži još! hrvatskoj strani sudjelovao u Domovinskom ratu i koje su mu zasluge za osamostaljenje Hrvatske? Isto se tako razumno pitati može li itko ikomu oduzeti odličja koja mu nije ni dao, pogotovo ako su odličja data za zasluge u Domovinskom ratu? Za zasluge idu odličja, a za zločin kazna. Nitko ne može biti kažnjen oduzimanjem odličja za ratne zasluge, a mora biti kažnjen za zločin. "Caru carevo, Bogu Božje." Nema spora da je Korade proganjan i prije učinjenog zločina. Kao što nema sumnje da iste te strukture i danas progone zaslužnike u Domovinskom ratu i daju odličja onima koji nikakvih zasluga za Hrvatsku i hrvatsko društvo nemaju. Neka su takva odličja podijeljena nedavno u Kninu. Činjenice su uvijek činjenice. Sve drugo su laži i obmane. Oni koji ne poštuju činjenice, lako prihvaćaju laži i obmane. Zašto ih mediji promiču, a navodno nisu u njihovu interesu, samo Bog i vlasnici medija znaju. Naročito je zanimljivo kako "humanistima" toga tipa smeta Korade, a veličaju Tita. Lp.

  • gigi.lamorozo.9:

    Pokušat ću biti realan,ali znači da mi Hrvatski dragovoljci,poslije oslobođene nam domovine imamao pravo raditi što nam se prohtije,vrijeđati,zlostavljat,a na kraju i ubijati.Upoznao sam pok. generala poslije par godina od završetka rata,to nije bio isti čovjek,umišljao si je da je ... prikaži još! on gospodar svih onih koji su imali drugačije mišljenje od njega.Pa zamislite da se svi Hrvatski branitelji ponašaju poput Koradea,danas nas nebi bilo par sto tisuća,pa to bi bio pokolj.Neka mu je laka Hrvatska zemlja,ali griješio je.

  • bijela_hrvatska:

    naravno...pa cijela je Oluja, a time i sama hrvatska država zapravo djelo "bande kronično pijanih nasilničkih zaluđenih fanatika"... za razliku od "primjernih i idealnih drugova partizana" i četnika-konvertita koji su od 1940. pa na dalje hladnokrvno streljali svećenike i sve ... prikaži još! za koje su samo pomislili da se ne bi mogli uklopiti u "partijski sklop"...zar ne ?