Blogosfera Zastupnica čitatelja

Krivotvorene fotografije mamac za one ispranog mozga

Objava 26. travnja 2015. 238 komentara 12000 prikaza
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un na 9022 stopa visokoj snježnoj planini s opuštenim i razdraganim vojnim pilotima Foto: KCNA
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un na 9022 stopa visokoj snježnoj planini s opuštenim i razdraganim vojnim pilotima Foto: KCNA
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un na 9022 stopa visokoj snježnoj planini s opuštenim i razdraganim vojnim pilotima

Svi su svjetski mediji prenijeli gornju fotografiju, pa i Večernji na posljednjoj stranici tiska nog izdanja, no, nažalost, nismo imali prostora ili je urednička procjena bila takva, da poput nekih britanskih listova objavimo nekoliko fotografija sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, koji je posjetio vojne pilote na planini Paektu. Ipak, i jedna će biti dovoljna za današnju temu.

Slika me slatko nasmijala, ali ne bih se zbog toga primila pisanja o njoj da me nije nazvala čitateljica koja se inače uglavnom javlja mailom i pitala me jesam li vidjela fotografiju. I ona se smijala i rekla kako ju je slika podsjetila na neka davna vremena koja smo mi iskusniji proživjeli, ali i na slike malo starije od nas, ali smo ih viđali u povijesnim udžbenicima ili povijesnim knjigama.

Dakle, sjevernokorejski se diktator Kim Jong-un, kaže list Rodong Sinmun objavljujući fotografije u vlasništvu Središnje novinske agencije, popeo na 9022 stope visoku vulkansku planinu okovanu snijegom u spomen na smrt svog oca Kim Jong-ila, koji je umro 2011. godine nakon 17 godina vladavine, i tamo posjetio svoje borbene pilote. List još prenosi Kim Jong-unove dojmove kad se spustio u Pjongjang: „Uspon na Paektu pruža dragocjenu mentalnu hranu moćniju od bilo koje vrste nuklearnog oružja“. (Nemojte me pitati kakve veze ima mentalna hrana s nuklearnim oružjem.)

Čitateljica je, kao i ja, posumnjala u autentičnost fotografije, pa mi je žao što to Večernjakovi urednici također nisu istakli, barem kao mogućnost. Na 9000 stopa sjevernokorejski vođa u kaputu na snijegu - čak mu je i vjetar (tek) malo poremetio frizuru – na zalasku sunca otpozdravlja razdraganim pilotima koji sjede i stoje na snijegu, naravno, sa zastavicama u rukama. Piloti su razdragani poput navijača u Voiceu.

Zapadni mediji, pogledala sam, ne samo da sumnjaju da je susret vođe i pilota na planini  Paektu prošao baš tako opušteno i srdačno, nego pišu da je upitno je li se susret uopće dogodio. Razlog: posljednje se vrijeme šire glasine da Kim Jong-un ima zdravstvenih problema i da se popeo na "svetu planinu revolucije", kako u Sjevernoj Koreji zovu Paektu (na granici s Kinom) nije baš vjerojatno.

Svjetski mediji pretpostavljaju da je fotografija falsificirana, krivotvorena - lažna.

Krivotvoriti fotografiju danas, uza sve digitalne alate, zaista nije neko veliko umijeće, no ozbiljni se mediji tim poslom uglavnom ne bave. Ne kažem da možda netko od fotografa nije malo popeglao bore Helen Mirren ili Tereze Kesovije (ovo je samo moja pretpostavka, valjda me neće tužiti), ali događajne se slike ne uljepšavaju. Samo jedna lažna fotografija, a sve se uvijek otkrije, uništila bi ugled novina ili bilo kojeg drugog medija. Zato se nitko normalan ne upušta u takav rizik.

Zato „riskirati“ vole pojedinci, a možda i grupe koje smo nekad zvali „obavještajno podzemlje“ i koji ovih dana – uvijek u predizborno vrijeme - opterećuju naše elektronske poštanske pretince fotografijama koje pokazuju kako naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izgleda u bikiniju ili potpredsjednik Vlade Branko Grčić kao četnik.

Čudi me da autori tih slika nisu svjesni da danas postoji forenzika digitalnog zapisa fotografije, dakle, stručnjaci koji u nekoliko poteza otkrivaju koja je originalna, a koja krivotvorena fotografija. Naišla sam na podatak da je 2013. godine o toj temi diplomski rad na zagrebačkom Grafičkom fakultetu napisao Marko Maričević, pa tko želi znati više, preporučujem pročitati.   

A možda se ne bih trebala čuditi ni misliti da krivotvoritelji nekih fotografija riskiraju, oni se samo pouzdaju u našu lakovjernost i ako su polovicu građana do kojih je slika doprla, uvjerili u njezinu istinitost, obavili su posao. Baš kao i Središnja novinska agencija Sjeverne Koreje. 

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Zastupnice čitatelja... Bez obzira jeli slika krivotvorena ili nije, Vi već drugi puta prenosite informaciju o tome da se netko penjao na 9000 metara nadmorske visine! Da vas podsjetim, Mount Everest je na 8848m kao najviši vrh na ovoj planeti... ... prikaži još! a drugi puta kada prenosite članak, probajte 9003 stope prevesti u 2744 metara.

 • Avatar think pink
  think pink:

  ako već piše o "ozbiljnom" novinarstvu, zaista je bizarno da ova "novinarka" čak DVA puta u ovom tekstu spominje planinu visine preko 9000 metara. koliko je meni poznato, nama najbliža planina te visine nalazi se na marsu. a koliko je ... prikaži još!e meni poznato s. koreja nije na marsu. danas svaki pučkoškolac zna da je najviša planina u ovom dijelu svemira mt. everest sa visinom 8.850m. tuga i jad od "novinarstva". a osim toga, prozvana korejska agencija nigdje nije objavila da je planina visoka 9200 metara, nego feeta... što je oko 2800 m. toliko o "ozbiljnom" novinarstvu... ne treba se fotošopirati fotke da bi se ispao bedast - dovoljno je samo ne znati elementarne stvari iz zemljopisa pučke škole...

 • lenger:

  Čitajući ovaj tekst naučio sam da postoji planina koja je puno viša od Mt Everest-a i da se Kim-Jong uspio popeti na nju u proljetnim cipelama i to bez kisika. Pored toga sam naučio da je glupost novinara jos viša ... prikaži još! od te najviše planine na svijetu, i da novinari nepotrebno komentiraju fotografije kad neznaju niti običan tekst prepisati: ta planina je visoka 9000 feet-a što je oko 2750 m.