Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Križaljke lijek za memoriju bez recepta

Objava 07. svibnja 2015. 44 komentara 750 prikaza
Križaljke nisu samo zabava, one i pomažu Foto Dreamstime
Križaljke nisu samo zabava, one i pomažu Foto Dreamstime
Križaljke nisu samo zabava, one i pomažu Foto Dreamstime

S isprikom jer govori vrlo polako, počeo je čitatelj naš telefonski razgovor i odmah mi objasnio da je nedavno pretrpio moždani udar i da se sada trudi što bolje oporaviti. Liječnik mu je savjetovao da jedna od vježbi za provjeru koliko mu se sjećanja vratilo budu križaljke. Zato on, uz dnevne križaljke, petkom uzima u ruke Večernjakovu Enigmatiku i rješava križaljke od prve do posljednje stranice. Uobičajeno je da se uz križaljke objavi rješenje, ali u Enigmatici ima i nagradnih pa, razumljivo, rješenja nema. No, rješenja nema ni u sljedećem broju tog enigmatskog priloga i naš čitatelj ne može provjeriti je li dobro odgovorio, točnije, je li mu se vratilo sjećanje. Ali nije samo u pitanju memorija, kaže, nego i učenje novih pojmova koje možda i nije znao. 

Odmah sam čitateljevu molbu prenijela uredniku Enigmatike Petru Grubišiću i vjerujem da će rješenja nagradnih križaljki biti objavljivana u idućem broju Enigmatike. 

Da se rješavajući križaljke vježba mozak, pročitali smo ili čuli milijun puta, da se nauči nešto novo, također, ali da je križaljka dobra vježba za vraćanje sjećanja i ponovno učenje formuliranja riječi, da se popunjavaju praznine nakon moždane kapi, i to po savjetu liječnika, čujem prvi put. A savjet je vrlo logičan i čini mi se jako dobar, pa ga rado spominjem ne bi li koristio još kome. 

Ne možete ni zamisliti koliko se ljudi, i starijih i mlađih, prihvati u nekoj prilici rješavanja križaljki. Jako, jako puno, znam to po čitateljskim reakcijama na pogreške koje se u njima nađu. Posljednja zaista velika i nedopustiva pogreška u križaljki, zbog koje se užario telefon, objavljena je prije desetak dana kada je traženo ime pokojnog hrvatskoga generala, a rješenje je bilo Anton Tus, dakle ime živog i vrlo vitalnog generala o kojem smo, da nonsens bude veći, u istom broju objavili članak na tri stranice. Vrlo neugodna pogreška. Redakcija se javno ispričala generalu Tusu i svim čitateljima, a nije suvišno iskreno žaljenje ponoviti i ovom prilikom. 

A koje pogreške rješavači najčešće pronalaze u križaljkama? Pogrešno slovo u rješenju zadanog pojma, zatim, neprecizan ili čak pogrešno opisan zadak za rješenje koje se dobije zahvaljujući rješavanju drugih zadataka. Pravopis je također povremeni kamen spoticanja, a čitatelji rješavači često su nezadovoljni zbog spominjanja nekih javnih osoba u križaljkama, poput estradnih zvjezdica, za koje drže da su toliko minorne da nisu zavrijedile spominjanje. Često čujem da je neka križaljka ponovljena, što rješavači s pravom doživljavaju kao bacanje vremena i novca.  

Uza sve te pogreške, uvjerena sam da je trajno najveća šteta, na koju također upozoravaju Večernjakovi čitatelji, neinventivnost sastavljača (vanjski suradnici lista). Sastavljanje po špranci s previše turcizama („sve smo ih već naučili“), previše grčkih ili egipatskih bogova („također ih znamo“) i tome slično, izaziva nezadovoljstvo rješavača. Pada se u jednoličnost, nema izazova, ali ima dosade. To je svakako tema za ozbiljno razmišljanje.  

Usput, ocem novinskih križaljki smatra se Arthur Wynne, koji je iz rodnog Liverpoola emigrirao u SAD i u New York Worldu 21. prosinca 1913. objavio prvu križaljku. Čitatelji se nisu odmah zapalili za taj oblik zabave i tek ih 1925. godine uvodi Daily Telegraph. The Guardian je u Manchesteru s križaljkama počeo 1929., a godinu kasnije i londonski Times. Večernji list ima križaljku od prvog broja.

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • livoguza2:

  "Svim blogerima i komentatorima čestitam sedamdesetgodišnjicu pobjede nad fašizmom! "____________A ja svim komentatorima čestitam pobjedu nad jugoslavenskim i velikosrpskim fašizmom 1995. godine i konačnu slobodu hrvatskog naroda i države Hrvatske, ma gdje bili. Makar i u Istri. Lp.

 • livoguza2:

  Dokopao sam se jedne mamutice, rijršio sve osim pod 1. vodoravno. Traže pojam za deterdžent kojim se najbolje pere komunistički zločin, a prvo je slovo A. E, da ! Nisam riješio ni pojam pod 5. okomito gdje traže kako se ... prikaži još!e zovu nositelji zvijezde petokrake koji su 1991. izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku, a prvo je slovo F. Hvala svima koji mi pomognu jer je križaljka nagradna. Lp.

 • Vito:

  Jedan profesor, dirigent, izgubio je moć govora moždanim udarom, ali zato pjeva i tako se sporazumijeva sa svojim zborom.