Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

„Kružni trening“ mozga za rastanak

Objava 30. listopada 2016. 348 komentara 1850 prikaza
Kako održavati mozak?
Kako održavati mozak?
Kako održavati mozak?

Čak je 87.000 građana dementno, pročitala sam neki dan u Večernjaku, a istu su informaciju prenijeli i drugi mediji s novinske konferencije održane zbog EU projekta „Demenca aCROsSLO“ kojim se želi poboljšati kvaliteta života oboljelih od demencije. Bilo je riječi i stigmatizaciji tih ljudi.

Slučaj je htio da odmah nakon tog štiva u drugim novinama naiđem na savjete zgodno naslovljene „Kružni trening za vaš mozak“, koji opisuju kako održavati to pravo čudo u našoj glavi teško oko 1,5 kg sastavljeno od 75 posto vode, 15 posto masnoće i 10 posto proteina. Ne mislim da bi „kružni trening“ pomogao većini od 87.000 bolesnih ljudi, ali nekima možda bi.

A što kažu preporuke za vježbanje mozga? Prvo, isključiti navigaciju u automobilu, što zapravo znači da se manje trebamo oslanjati na tehnološka rješenja, a više se truditi zapamtiti i snalaziti. Tko danas uopće zna više od dva, tri telefonska broja napamet?

Drugi je savjet da treba provoditi što više vremena izvan kuće jer naš mozak, posebno hipotalamus, treba sunce (barem 20, 30 minuta na dan). Dalje, treba učiti napamet neke tekstove. Primjerice, dati si zadatak i naučiti stihove Miroslava Krleže ili Tončija Huljića. Huljićeve možemo i pjevati pod tušem.

Najbolja zaštita od Alzheimera su razne sportske aktivnosti. Kažu da pokret štiti od inercije i potiče inteligenciju. Bavljenje sportom tri puta tjedno barem po 30 minuta čini da naš misleći organ ostaje fleksibilan i misli bolje i brže.

Učenje nečeg novog  (strani jezik ili sviranje novog instrumenta) neprocjenjivo je za naš mozak jer pridonosi nastajanju novih živčanih veza. Vrlo je mudro uvijek biti usredotočen samo na jednu stvar, na, recimo, kuhanje, vrtlarenje, nogomet i pritom ne bismo smjeli telefonirati pisati e-poruke ili razmišljati o nekom našem osobnom planu.

Ima i lakših zadatak u vježbanju mozga. Primjerice, popiti pivo, ali samo jedno, naravno. Ili čašu vina. Tako se razvija vještina razmišljanja. O ispunjavanju križaljki, igranju sudokua znamo sve, ali treba znati i to da su od njih bolje tzv. strateške igre u kojima mi tražimo rješenja.

Pauze u bavljenju nekim aktivnostima su nužne jer mozak radi vremenskom ritmu. Zbog toga djeca trebaju svakih 60, a mi odrasli svakih 90 minuta kratki odmor - 15 ili pet minuta. Mozak će nam brže raditi ako smo pred sebe postavili cilj. Ako odlučim da ću do kraja tjedna uza sve ostalo napisati blog i kolumnu, onda će mi mozak raditi brže. I napokon, svaku bi se večer trebalo prisjetiti što smo doživjeli tog dana jer ćemo jačati apstrakciju. Zbog toga je dobro pisati dnevnik.

Onima koji su imali živaca dočitati ovaj tekst priznajem da me pomalo opterećuje kako će stanje mojeg mozga biti za godinu, dvije, pet.

Nakon desetak godina pisanja ovo je moj posljednji post na ovom prostoru i mogla bih malo zahrđati.

Kako god, zahvaljujem svim komentatorima i svim čitateljima na suradnji. Nekad boljoj nekad lošijoj, ali uvijek – suradnji. Vjerujem da ćete novi prostor za svoje komentare naći u Večernjakovoj blogosferi.  

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Jura.Luzer:

  Se bum vas tužakala "Baš me zanima kolko je TNT izdal računa ovih dana." ........... Ne sekiraj se........ Tvojega PDV-ja bi uredno naplatil i prosledil nadležnim organima ...... da si nekaj došla kupit na ......... Elitno mesto.

 • Jura.Luzer:

  vito "Radio 101- i mnogih drugih, poput "Feral Tribune" - a i "SL"" ......... Ti bokca ......... još .....uvoznih uzroka ......... vitine.......... salmonele.

 • Jura.Luzer:

  vito " na što je Jutarnji list upozoravao još prije šest godina, u seriji tekstova objavljenih tijekom 2010. godine" ... "pomoću likova poput livoguza2, juraluzera & co." ............... Bormeš ....... svih tih sedam let ...... iz svakog tvog komentarja ...... ... prikaži još! jasno je..... da te kronično muči ....... salmonela.............. A sad je jasno i da si je dobil ...... žvačuči stara jajca ........ Večernjakovog konkurenta.