Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Muško licemjerje: do jednakih plaća oni s kravatama, a one s dekolteom

Objava 08. ožujka 2015. 81 komentara 804 prikaza
Njemačka ministrica obitelji Manuele Schwesig  Foto: bild.de
Njemačka ministrica obitelji Manuele Schwesig Foto: bild.de
Njemačka ministrica obitelji Manuele Schwesig

Taman smo naučili da je pitati drugoga koliku ima plaću nepristojno, kad, eto, iz Njemačke vijest da bi plaće u toj zemlji uskoro mogle biti javnosti dostupan podatak. S obzirom na moj dugi radni vijek, sjećam se vremena kad smo znali koliko plaću ima stolni kolega ili ona iz druge sobe, a već dulje vrijeme ne pada mi na pamet ni iz treće ruke doznavati nečiju plaću.

Sviđa mi se ideja njemačke ministrice obitelji Manuele Schwesig, koja se najavljujući novi zakon po kojem će sve plaće biti javne, zapravo bori za izjednačavanje cijene rada muškaraca i žena, dakako, na istom radnom mjestu i s istom stručnom spremom. U Njemačkoj se zna da Njemice sedam posto manje zarađuju od  Nijemaca.

Što mislite koliko Hrvatice manje zarađuju od Hrvata a za isti posao? Guglala sam i nailazila na različite podatke, a onda na stranicama Državnog zavoda za statistiku vidjela, a vjerujem da je to najbliže istini da su „ženske“ bruto plaće 10,2 posto niže od „muških“, a u neto iznosima žene zarađuju 9,8 posto manje od muškaraca. Čitam jučer u Večernjaku da žene u zdravstvu imaju 25 posto manje plaće od kolega.

Večernjak je pošao tragom tog prijedloga njemačke ministrice i pitao domaće „faktore“   - ministra rada Miranda Mrsića, predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Davora Majetića,  predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca i predsjednika Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimira Severa - što misle o njemu. Naravno, sva trojice misle da žene trebaju zarađivati jednako kao i muškarci, ali...

Mrsić upozorava kako naši zakoni već jamče tu jednaku zaradu, ali, s objavom svih plaća mogli bismo imati problema, jer važno je mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka. Novinari nisu uspjeli doznati stav Agencije ali su podsjetili kako ta ista Agencija nije imala ništa protiv objave lista poreznih dužnika, na primjer.  Majetić također podržava ravnopravnost spolova, ali kaže da se kod nas uvijek vode pogrešni razgovori o iznosima plaća, a ne govorimo o tome što ljudi sve rade za tu plaću. Ranogajec misli da bi objava plaća stvorila mogla zbunjivati, pa kaže da bi uz svaku objavljenu plaću trebalo stajati kakvo je to radno mjesto, koji su radni uvjeti, zadaci tog zaposlenika, školovanje... Sever se pak sa svime slaže, i s ravnopravnošću i s objavom svih plaća.     

Vidim, naši su „faktori“ za ravnopravnost spolova i u plaći, ali vide stotinu prepreka kako do ravnopravnosti doći. Vidi ih i njemačka ministrica Schwesig, zato nudi rješenje –objelodanjivanje svih plaća.

U cijeloj toj priči nisu se iskazali ni Večernjakovi urednici. Interno sam im to već rekla. Temu o ravnopravnosti i objavi „muških“ i „ženskih“ plaća ilustrirali su s portretima četvorice već spomenutih sugovornika - trojica u odijelima s kravatam, samo Sever ima kariranu košulju - a u visini cijele stranice, a u širini dva stupca fotografiju njemačke ministrice Manuele Schwesig u večernjoj haljini.

Kakvu je redakcija poruku poslala čitateljima objavom slike njemačke ministrice obitelji Manuele Schweisig na Bildovu crvenom tepihu u večernjoj haljini (o drugim detaljima neću). Da Nijemci imaju mlađu ministricu od naše? Da je možda zgodnija od naše?

Ništa od toga. Zapravo smo se narugali Manueli Schweisig i svima onim a koji se slažu s s njom o objavi svih plaća. Slikom smo rekli što mislimo o njezinim prijedlozima. Ona je u večernjoj haljini u kojoj sigurno ide ugodno provesti vrijeme, relaksirati se pa i zabaviti, a ne na razgovor o ozakonjenju odluke da sve plaće budu javne.  Manuela Schweisig u večernjoj haljini vs. četvorice muškaraca koji bi se nekako načelno htjeli složiti s njom, ali ne znaju kako.

Da skratim, uz vrlo ozbiljnu temu objaviti ovakvu fotografiju je seksizam i etički pogrešno, unatoč radosti višečlanog muškog glavnog uredništva, a vjerujem i mnogih čitatelja.

Čitateljicama čestitam Dan žena. 

 • livoguza2:

  Mada ne znam što će poštovana Sandra Sabljak Gojani testirati i s kojim ciljem, ipak mi je drago da se javila na ovomu blogu. Drago mi je da je mogu zamoliti da učini nešto kako bi spriječila cenzuru samo određenih ... prikaži još! komentara. Ako se samo malo zadrži ovdje, uvjerit će se da komentatori lijevog svjetonazora mogu pisati šzo god im srce poželi, a oni drugi moraju vagati svaku riječ ukoliko ne žele završiti u dvodnevnom zatvoru. Ovi lijevi mogu odmagliti od teme svjetlosnim godinama daleko i ne će zbog toga biti opomenuti, kamoli obrisani i kažnjeni. Da njima činjenice ništa ne znače i da nikada činjenice ne će koristiti kako bi pobili nečiju tvrdnju, lako se uvjeriti. O lijepljenju etiketa ne treba ni govoriti. Čovjek jednostavno počme sumnjati da se vratio tridesetak godina u prošlost, u ona olovna komunistička vremena kada si obvezno proglašavan šovinistom, fašistom, nacistom samo ako si se drznuo ponositi pripadnostiu hrvatskom narodu. Još nas ušutkavaju ukoliko se ne slažemo s tekstovima i svjetonazorom autora drugih nacionalnosti ili drugoga spola. Uvjeravaju nas da su osobe druge nacionalnosti i drugog spola samom tom činjenicom uvijek u pravu. Često mi se čini da sam kao Hrvat u vlastitoj državi pripadnig neke ugrožene manjine. Zavirite li u naslov ovoga teksta, ne će Vam biti teško zaključiti da su muškarci uvijek licemjerni glede odnosa prema ženama. A licemjerne upravo žene. Ne sve, nego one koje sebe proglašavaju ratnicama za ravnopravnost spolova. Jesu, samo ako je riječ o ljevičarkama. Na ranu biste ih stavili. Ali, kad treba izvrgnuti ruglu hrvatsku Predsjednicu ili lupiti šakom Ružicu Ćavar, onda će one prve podržati napadače na žene kršćanskog svjetonazora. Toliku količinu licemjerja ni Krist nije upoznao za vrijeme svoga boravka među ljudima. Već sam umoran od opomena koje meni naša zastupnica udjeljuje. Uvijek paušalno i nikada s argumentiranom raspravom. Lp.

 • Avatar Kristijan Krkač
  Kristijan Krkač:

  Ovaj je problem dio šireg problema. Plaća je dio onoga što čovjek posjeduje. Tako bi se tako nešto trebalo urediti Zakonom o podrijetlu imovine. Time bi svakome bilo jasno ne samo tko koliko zarađuje u odnosu na što radi, nego ... prikaži još! i koliko posjeduje (npr. na godišnjoj razini). Tek bi tad imalo smisla pitati bilo koga odakle mu što, pa bila to pokretnina, nekretnina, ili pak povećanje ili smanjenje plaće u odnosu na npr. obavljen posao, plaću kolege koji obavlja isti posao za drugačiju plaću, itd. No, kome je u RH stalo do takvog zakona?

 • zorbas.grk:

  Ideja je dobra ali provedba nikakva.....bez fiskalke...uce te tvoji postenjaci kako se mora raditi a ti bi ispod pulta uz 2 mirovine kojima doduse sefuje zagorka, sad bi ti jos jednu Zagorku opeljesio ....