Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Nek' Frljić objesi poruku na kazalištu u Splitu, Vukovaru ili Zadru

Objava 16. studenoga 2014. 277 komentara 9903 prikaza
Na pročelju riječkog HNK opet poruka
Na pročelju riječkog HNK opet poruka
Na pročelju riječkog HNK opet poruka

Ne poznajem Olivera Frljića pa ne znam ima li taj čovjek odličan smisao za samoreklamu, je li zadužen i plaćen za promoviranje kazališta ili jednostavno „boluje“ od viška ideja koje mora nekako izraziti. Rezultat svake od tih mogućih njegovih crta, učestale su poruke koje nam šalje s pročelja riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Prošlog su četvrtka svi mediji zabilježili da na riječkom HNK visi platno s portretom Bojana Glavaševića i porukom „Ja ne mrzim“ – Heroj, a ne zločinac“. Večernjak i još neki mediji  kaže da nam Frljić poručuje kako društvo ne može biti talac bilo koje grupe građana, a portal dnevno.hr upozorava da je Frljić „povukao poveznicu između Glavaševića i Gotovine“ jer su upravo ti natpisi stajali uz Gotovinin portret na plakatima potpore generalu dok je bio u haaškom zatvoru. U pravu su i jedni i drugi, jer prvu je tvrdnju izjavio Frljić, a drugo je realno zapažanje.

Ovo je već treća poruke, pa podsjetimo se: na Dan neovisnosti, 8. listopada, s kazališnog je balkona zavijorila je zastava duginih boja, simbol LGBT zajednice uz natpis "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka“. A uoči premijere Talijanske drame "Pseudolusove muke",  25. listopada, pročelje je krasio natpis „Hrvatsko-talijansko kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka“ i ispod službene hrvatske zastave postavljena je i talijanska.

Svaka je poruka provokacija i pogodila je cilj: Pročitala ju je cijela Hrvatska i o njoj se govori gotovo cijela Hrvatska.

I premda Oliver Frljić kad kaže „Ovu akciju izveli smo...“ i „Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca nikoga ne mrzi" govori u množini, pa čak i u ime Kazališta, sudeći po onome što čitam u novinama i na portalima, ipak je intendant riječkog kazališta nositelj glavne uloge, a tek se sporadično spominje i glavni dramaturg Marin Blažević. Više kao osobu koja je u HNK došla istodobno s Frljićem.

S porukama s balkona Kazališta Ivana plemenitog Zajca se možemo slagati ili ne, ljutiti se na njih ili ne, komentirati ih ili šutke registrirati, no, zanima me tko dopušta Oliveru Frljiću da s javnošću komunicira na ovaj način. Provocira li Frljić u svoje ime, u ime HNK ili u ime Grada Rijeke? Koga Frljić predstavlja?

Radi li to u svoje ime, zloupotrebljava logistiku takve institucije kao što je HNK Ivana pl. Zajca. Radi li to u ime teatra, zašto to ne kaže pa da doznamo da svi zaposlenici HNK potpisuju te poruke ili se pak slažu da se na taj način reklamira kazalište. Grad Rijeka financira HNK, prema tome, ima puno pravo reći što misli o porukama i uopće o takvom stilu komuniciranja s javnošću. Budući da o mišljenju Grada nisam pročitala  ni retka, slaganje s ovakvom komunikacijom je očito. No, je li za grad i i učinkovito? Ne bih rekla.

Provokacija kao reklama uspješna je prvi put, možda još jednom, ali češće provociranje postaje kontraproduktivno.

A ruku na srce, jest mi mudrost i hrabrost usred Rijeke objesiti zastavu duginih boja ili uz sliku Bojana Glavaševića citirati poruke generalu Gotovini. Nek' Frljić objesi LGBT zastavu u Splitu, nek' na Gradskom kazalištu Vukovar napiše „Hrvatsko-srpsko kazalište Gradskom kazalištu Vukovar “ ili neka na Hrvatsko narodno kazalište u Zadru objesi portret Bojana Glavaševića sa zadarskim porukama generalu.

Dok to ne napravi, ja se mogu slagati s nekim njegovim porukama, ali ih uopće ne doživljavam kao javni izraz nečeg što i ja mislim, nego samo kao Frljićevo samoreklamerstvo. 

>> Frljić u akciji: Na pročelju HNK u Rijeci osvanuo portret Bojana Glavaševića

>> Oliver Frljić: 'Drago mi je da smo toliki strah posijali u Zagrebu'

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Neonacionalist:

  Moje skromno mišljenje je da su recimo svi Hrvati kao riječani i Istrani , mi bi još bili u Jugoslaviji a s druge strane da su svi Hrvati kao Hercegovci i dobrim djelom Dalmatinci onda bi mi več odavno imali ... prikaži još!ali svoju državu , eto to je neka moja opservacija, dopuštam da griješim i naravno govorim za večinu i za neke prosjek jer svugdje ima različitih ali jedan Frljić nema šanse da bude ravnatelj kazališta u Splitu , a ako bi nekim ružnim slučajem postao onda nakon ovakvih provokacija bi završio s kantom izmeta na glavi kao Ante Tomić ili bi se okupao u kanalizaciji splitske rive.

 • lojtra1:

  Jedini posao po kojemu smo do sad upoznali tog kontroverznog tipa je uvođenje dnevne politike u kazališta i silovanje javnosti s njegovim osobnim političkim stajalištima.

 • Balt:

  Gđo.Cigler konačno da je netko zastupao čitatelja. Hvala.