Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Niti novinari mogu objektivno napisati niti čitatelji mogu tako čitati

Objava 01. travnja 2016. 57 komentara 357 prikaza
Zaštićeni stanari  Foto Marko Prpić/Pixsell
Zaštićeni stanari Foto Marko Prpić/Pixsell
Zaštićeni stanari

Kao što dva novinara neće potpuno identično izvijestiti s istog događaja, tako ni dva čitatelja neće jednako doživjeti i protumačiti isti izvještaj. Novinarov će izvještaj ovisiti o njegovu subjektivnu doživljaju te o subjektivnu doživljaju sudionika tog događaja s kojima je novinar razgovarao. Čitatelj pak novinarski tekst doživljava na osnovi svog iskustva i saznanja o tom događaju.

Prošli se tjedan pismom javila čitateljica: “Čitajući Večernji list naišla sam na članak ‘Grad na imovini ‘teškoj’ 11 milijardi kuna zaradi samo 1 posto proračuna’. Sa zanimanjem sam ga pročitala, ali onda sam se užasnula i uvrijedila jer ste napisali da Grad (Zagreb, op. rc) zapravo gubi novac zato što je dio stanova izvan uporabe ili naseljen zaštićenim najmoprimcima. Zaštićena sam najmoprimka šest godina i živim sama s djetetom.

Uredno plaćam najamninu oko 120 kn, što nije veliki iznos, ali plaćam i sve ostale režije, vodu, struju, plin..., oko 1500 kn mjesečno. Blago rečeno, osjećam se kao parazit.

Imam dojam da sam kriva što su stanovi prazni i što se na njima ne zarađuje. Prazni stanovi propadaju, a ‘paraziti’ koji su u stanovima ipak se brinu o njima i pune gradski proračun. Ako mislite da nas treba izbaciti iz stanova, recite mi kako mislite naseliti sve te prazne stanove.”

Ponovo sam pročitala sporni članak objavljen u zagrebačkoj rubrici ne bih li pronašla elemente koji su uznemirili čitateljicu, a čitajući njezinim očima, vidim da bi jednako kao i ona trebale biti uznemirene političke stranke, raznorazne udruge, neki zaslužni građani...

Nitko se od njih, međutim, nije osjetio prozvanim. Cilj članka nije prozivati ikoga od korisnika gradskih stanova, nego samo reći da Grad može zarađivati više od bijednih jedan posto gradskog proračuna (težak je nešto više od sedam milijardi, a zarada je 78,2 milijuna kuna).

Članak se tek jednim dijelom tiče stanova, drugi se dio odnosi na poslovne prostore, a treći na gradsko zemljište, dakle, na sve gradske nekretnine. Najveći je prigovor Državne revizije na korištenje poslovnih prostora jer je zarada Grada u 2014. gotovo upola manja nego 2012. Zarada na stanovima sitno raste u odnosu na 2013. i pada u odnosu na 2012., a prodaja i zakup gradskog zemljišta znatno pada.

Govoreći samo o stanovima, šteta što čitateljica nije vidjela ili nije uzela u obzir da je koji dan prije objavljen i drugi članak s naslovom “U gradskim stanovima i dužnosnici koji na to više nemaju pravo”, koji govori o zaposlenicima državnih institucija koji u njima neopravdano žive uz najam od 5,4 kn po kvadratu.

Jasno je, poruke Večernjakovih članaka odaslane su ponajprije odgovornima u Gradu Zagrebu, potom onima koji se neopravdano besplatno ili uz neshvatljivo malu naknadu koriste gradskim nekretninama, a nipošto samohranim roditeljima koji stjecajem okolnosti jedva vežu kraj s krajem poput naše čitateljice. Vjerojatno nikoga ne čudi da je na napis reagirala ona i nitko drugi. To je pitanje savjesti.

  • doktorica:

    a šta je sa vlasnicima privatnih stanova u kojima žive "zaštićeni" stanari praktički besplatno i još im vlasnik mora popravljti i održavati stan.Oni plaćaju i manje od 120 kuna,a često puta imaju veća primanja od vlasnika,dok stanuju u tuđim stanovima ... prikaži još! i to na atraktivnijim lokacijama nego što je to Jelkovac.Oni bi trebali ići u te gradske stanove a ne kojekakvi političari.Naravno da ne žele,kad su 45-te ušli u tuđe,navikli su da im se daje a ne da plaćaju ili ne daj Bože da kupe stan vlastitim novcem umjesto da troše na putovanja,automobile itd.

  • livoguza2:

    Otkada tvrdim da nije problem što novinari u Hrvatskoj ne izvještavaju objektivno, nego je problem što zamračuju važne događaje ne izvještavajući o njima ni objektivno ni subjektivno. Ako ovo upišete u tražilicu, uvjerit ćete se da sam u pravu: "MEDIJI ... prikaži još! ZATAJILI: Zbog ISUSA, Fakultet političkih znanosti zabranio predavanje bivšeg premijera Etiopije!" Lp.