Blogosfera Zastupnica čitatelja

Novinar je prijatelj, uvijek na vezi i voli riskirati

Objava 08. siječnja 2015. 472 komentara 1700 prikaza
Novinari su i dobri prijatelji
Novinari su i dobri prijatelji
Novinari su i dobri prijatelji

Budući da će tek sljedećeg ponedjeljka, sa završetkom školskih praznika, završiti ovo ležerno blagdansko razdoblje, koje je nekima trajalo tri, a onima koji su išli na vikend skijanja čak i dulje od mjesec dana, nudim vam pogled na novinare iz novog ugla. Vjerujete li da novinare možete svrstati u kategoriju ljudi koji su, sami po sebi, dobri prijatelji? Jesu, i to ću vam dokazati. Oni koji poznaju nekog novinara sigurno će prepoznat ove karakteristike, a oni drugi možda ga požele upoznati.

Nećete naići na čovjeka koji će vas pomnije slušati od novinara. On pažljivo sluša i čuje, sposoban je čitati između redaka, ponekad ubaci koje pitanje, a najvažnije je da će sve što je čuo ostati među vama – off the record.

Novinar je čovjek koji se ne boji riskirati, a to znači da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da dođe do istine jer je istinoljubiv. Voli izazove i važnije mu je da ono što čuje bude točno nego ishitreno i brzopleto. Ima više općeg znanja nego mnoge druge profesije, a slobodno bi se moglo reći da mu je i inteligencija jača strana. Po tome je uz bok drugih uglednih zanimanja, poput odvjetnika, na primjer. Zbog znanja odličan je u raspravama i ima svoj stav.

Novinar je obučen da radi više stvari odjednom jer rješava više zadataka u kratkom vremenu. U svojoj struci radi odjednom barem za dvije medijske platforme (za web i novine, za web i radio, za web i televiziju) i različite novinarske forme. Drugim riječima, dobar je u balansiranju na poslu i vješt u balansiraju odnosa s drugima.

S prijateljem novinarom nećete imati nikakvih problema morate li ga upoznati s njemu nepoznatima. On ionako svakodnevno upoznaje nove ljude, otvoren je i lako ostvaruje kontakt, dapače, neki znaju šarmirati cijelo društvo.

Bez obzira na zahtjevan novinarski posao, ne trebate se brinuti da će vas kao prijatelj iznevjeriti u trenutku kad ga zatrebate. Rijetko tko kao novinar 24 sata ima svoj pametni telefon uza se, neprekidno provjerava pozive i e-mailove. Njegov je posao komunikacija pa možete biti sigurni da će i za vas biti tu.

Novinar ne bi smio biti dosadan, jer zna biti vrlo kreativan u idejama i razmišljanju o nekoj temi, posebno ako je vezana uz njegov posao. Zatrebate li ideju za neko pismo, s njim možete računati. Stručnjaci su ustanovili da su novinari prilično zdrave osobe. Premda ne čini bogzna što za svoje zdravlje, svoje mentalno, pa i fizičko stanje održava pisanjem. James W. Pennebaker, istraživač sa Sveučilišta Texas u Austinu, ustanovio je da pisanje poboljšava zdravlje pa tako novinar kroz pisanje “prazni” svoja emocionalna skladišta. Posebno je važno da je uvijek okrenut prema naprijed i nema vremena popustiti da ga proganjaju loše teme iz prošlosti.

Novinar je svoj poziv odabrao zbog svega drugog, a najmanje zbog novca. Ako ste čuli koliko zarađuje, znate da se nikad neće obogatiti. Dobrom je novinaru posao strast, a novac kompenzira tako da se ponekad pravi važan i hraneći svoju taštinu. Pohvalit će vam se da ima besplatne karte za utakmicu, koncert ili kazalište ili će ispričati da je bio na ovom ili onom društvenom događaju. Ali to rade i drugi ljudi, pa jedan više nije previše.

Sad više nisam sigurna da je sadržaj ove kolumne ležeran.     

  • livoguza2:

    "Ružice, kako to da su svi novinari u beogradu vidjeli kako albanski igrači nasrću na srpskog igrača, prije izbijanja nereda, osim večernjakovih. Novinari VL više vole istinu. Recimo da je tako. "__________________Je! Uvijek su Albanci nasrtali na Srbe. Sjećam se ... prikaži još! kako su nasrtali krajem osamdesetih na srpske rudare u Trepči i kako je bidnim rudarima u posjet silazio Stipe Šuvar koji nikada nije znao reći popu pop, bobu bob. Samo mi nije jasno zašto su braću Srbe zatočene u rudniku neki Srbi htjeli zalijevati živim vapnom. Valjda da se ne usmrde. Lp.

  • livoguza2:

    Također se pridružujem apelu građanima da budu svjesni svojih građanskih dužnosti i odgovornosti i da obvezno iziđu na izbore i glasuju po svojoj osobnoj savjesti. Nije moguće da postoji ijedan građanin koji misli da među kandidatima nitko ne zavrjeđuje njihovo ... prikaži još! povjerenje. Siguran sam da je uzoriti kardinal Bozanić u pravu kad kaže da ne očekujemo savršenog predsjednika i da je uvijek netko bolji od drugoga u svojoj nesavršenosti. moram svom hrvatskom narodu poručiti da snijeg, led, hladnoća, kiša...ne mogu biti opravdanje za neizlazak na birališta. Osobno bih se sramio pogledati u oči braniteljima, invalidima i bližnjima poginulih za Domovinu koji su danima i noćima u rovovima čuvali domovinu po snijegu, kiši, hladnoći i kiši granata, koji su u tim uvjetima ginuli i ostajali bez svojih organa, a meni nevrijeme smeta u toploj prostoriji zaokružiti broj ispred izbornoga kandidata. Ako se toliko nismo voljni žrtvovati, onda slobodnu i samostalnu Hrvatsku nismo ni zaslužili. Zato, noge u opanke i na birališta! Lp.

  • Jura.Luzer:

    Novinar novinaru novinar je.