Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Novinari nisu birači, nego su glas javnosti

Objava 15. listopada 2015. 203 komentara 909 prikaza
Glas naroda   (Foto: vasgledamo.wordpress.com)
Glas naroda (Foto: vasgledamo.wordpress.com)
Glas naroda

Novinari koji prate domaću političku scenu i već su odradili pokoje parlamentarne izbore, misle da o izborima sve znaju, jer, eto, ponavljaju se svake četiri godine, i vjeruju da će izbore odraditi manje-više rutinski, jako se varaju ili su – loši novinari. Prošlo je vrijeme zajamčene uloge novinara u izbornom procesu koji, uz njih, uključuje tako važne pojmove kao što su Ustav, Državno izborno povjerenstvo, stranke i birači.

Novinarske su uloge ozbiljne i različite: informatori su, čuvari demokracije, platforma za prenošenje poruka političkih stranaka i glas su javnosti.

Kao informatori predstavljaju programe stranaka, njihove čelne ljude, prenose rasprave i, na koncu, obavještavaju nas o rezultatima izbora. Gotovo sve informacije stižu od novinara. Manji, ali po snazi ne zanemariv dio, tih informacija dolazi iz društvenih medija, s društvenih mreža. Za razliku od njih, profesionalni novinari moraju informirati temeljito, nepristrano i o svim aktivnostima.

Izbori su uvijek poseban izazov za medije jer svakodnevno dokazuju svoju neovisnost i poštenje (tako propisuje i objavljeni Izborni kodeks Večernjeg lista), a novinari koji političku stranku i njezine lidere prate 24 sata na dan moraju nam prikazati pozitivne i negativne strane njihovih programa, ne zanemarujući ni detalje iz života kandidata na listama. Tim savjesnim i sveobuhvatnim praćenjem politički novinari dokazuju ulogu čuvara demokracije. Mediji su svojevrsni skrbnik javnosti, koja, ako je dobro i pošteno informirana, može donositi valjane odluke.

Najvažnije je izvijestiti o nezakonitoj i neetičnoj političarskoj praksi i tako građane štititi od nesposobnih i korumpiranih političara. Budu li pisali o uspjesima i neuspjesima političkih takmaca, informirat će i educirati građane o čemu političari zapravo govore i rade, a takav će novinarski pristup natjerati stranke i pojedince da budu odgovorni.

Mediji kao platforma uglavnom služe političkim strankama i njihovim liderima da se predstave javnosti, ali su istodobno i svojevrsni forum pružajući mogućnost sučeljavanja. U toj ulozi – prenositelja tuđih misli – mediji i te kako utječu na naše političke poglede i mišljenja.

Zato je bitno da su mediji i platforma za prijenos informacija i u drugom smjeru – političarima prenose glas javnosti, misli i osjećaje birača. Zbog toga su mediji svojevrsni forum, prostor za javne rasprave. Građani iznose svoje mišljenje, svoje dvojbe, zabrinutost, a političke stranke i njihovi predstavnici objašnjavaju, konfrontiraju se ili povlađuju građanima. Mediji su danas mjesto interaktivne komunikacije, jer čitatelji više nisu pasivni promatrači, nego su aktivni sudionici predizborne kampanje.

U ovom predizbornom trenutku najvažnije je da novinari znaju o čemu birači žele razgovarati s liderima političkih stranaka. Dosad neviđenu i vrlo opasnu konkurenciju imat će u društvenim medijima, koji će naglasak sigurno staviti na građane, a ne na stranačke programe.

Politički novinari na ovim izborima polažu maturu. Osluškivanje bila birača, vjerodostojno obrađivanje tema koje oni diktiraju, postavljanje onih pitanja političarima koja bi im birači postavili (i još koje više), to je formula uspješnog polaganja ispita, potvrda profesionalnosti, a samo se s njom dobiva bitka s društvenim mrežama.

Podsjetnik: novinari na svom poslu nisu birači. Oni su novinarska moć protiv političke sile. 

 • Avatar Abcda
  Abcda:

  Novinari su glas SDP-a. Tocka. Mislite li vi da smo svi mi idioti ??

 • mikrogrizzly:

  Više mi se sviđa starinska definicija - novinari su violinisti u kupleraju! A što se tiče izbora, e tu vrijedi starodubrovačka: Kad ne ide u kažin, minjaju se divojke, ne posteje! Zaključno, violinisti u kupleraju gdje baš ne ide sjajno ... prikaži još! i jedna ekipa je na izlaznim vratima...

 • plahutar:

  Novinari bi trebali donositi istinitu vijest!No, kod nas su se svrstali uglavnom na jednu ili na drugu stranu i to u pisanim i tv medijima!Žalosno je da su novinari u državnim javnim medijima učinili isto što je nedopustivo.Barem bi u ... prikaži još! tim medijima trebali govoriti i pisati istinu,ali baš tu oni su najviše uz naše crvene drugarice i drugove,pa su tako crveni uz pomoć medija proglasili jednu cijelu stranku i članove te stranke zločinačkom organizacijom ,kriminalnom organizacijom i što je najgore tu su stranku optužili da je opljačkala hrtsku državu i hrvatski narod te da i ne mogu ništa bolje napraviti jer je sve popljačkano.Laž,velika laž i crvenih i novinara.A zašto je takva situacija u Hrvatskoj da je to uglavnom zbog 45 godina komunizma koji je vladao u Hrvatskoj i koji je uglavnom krivac za to što je tako u Hrvatskoj to dotična sljednica SKH neće priznati a i novinari o tome ne žele pisati,čak šta više i jedni i drugi govore kako je u komunizmu bilo bolje te da je bilo maltene ko u raju.Eto to su naši novinari!Svaka čast poštenim iznimkama!