Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Novine čitaju znatiželjni, a ne voajeri

Objava 13. kolovoza 2015. 47 komentara 308 prikaza
Rijetkima su dostižni, ali su mnogima zanimljivi - Ferrari Mercedes  Foto: gtsprint.com
Rijetkima su dostižni, ali su mnogima zanimljivi - Ferrari Mercedes Foto: gtsprint.com
Rijetkima su dostižni, ali su mnogima zanimljivi - Ferrari Mercedes Foto: gtsprint.com

Kad u novinama naiđete na naslov “Novine samo za bogataše i voajere”, tekst sigurno nećete preskočiti, nego pogledati u koju se kategoriju vi ubrajate. Ispod citiranog naslova piše da su “dnevne novine nekad imale jak socijalni naboj i bile su na strani ‘malog čovjeka’”, a onda su “izdavači shvatili... da novine kupuju samo oni koji imaju novca”. Argument ovom zaključku su autorubrike Večernjaka (čitateljima predstavlja Ferrarijev kabriolet, još nepoznate cijene), Glasa Istre (piše o kolekcionarskom primjerku Ferrarija procijenjenom na 15 milijuna kuna) i Jutarnjeg (predstavlja Mercedes Benz GLC, a cijena će mu biti između 300 do 900 tisuća kuna). Zaključak: ovo je štivo zanimljivo samo za deset posto najbogatijih i automobilske voajere. 

Zgodno zvuči, ali, je li to točno? Istina je da naklade papirnatih novina polako padaju, ali je isto tako istina da novine svakodnevno u ruke uzme više od devet posto najbogatijih (oko 390.000 građana), čita ih oko milijun ljudi. S druge strane, teško da bi si čak desetak posto građana moglo priuštiti Ferrari, a o Mercedesu GLC za 300.000 kuna može se razgovarati. Sintagma “mali čovjek” poodavno je nestala iz novina, danas su novine i novinari jednostavno na strani svojih čitatelja, a oni svakako nisu “mali ljudi”.

Da članke o skupocjenom Ferrariju ili Mercedesu čitaju samo automobilski voajeri, običan je stereotip unutar novinarske branše i nije ni blizu istine. Često mi se telefonom javlja čitatelj koji Večernjakov prilog Auto pročita od prvog do zadnjeg slova. Veliki je ljubitelj automobila, ima on i svoje favorite, ali automobilski voajer sigurno nije. Zna temeljne podatke o mnogim automobilima i dosljedno prati razvoj mnogih modela. Na koncu, što je loše u tome da čitatelji imaju interesna područja ili, zašto još nikoga nismo proglasili sportskim voajerom, a zna sve sastave Hajduka ili Dinama od ‘45. naovamo.

Postoje i stereotipi o čitateljima Večernjeg lista, a jedan od ukorijenjenih je da Večernjak čitaju samo umirovljenici. Istraživanje iz prvog kvartala ove godine pokazuje ovakav profil čitatelja lista: muškarac, u dobi od 48 godina, iznadprosječnog obrazovanja. Ovaj je profil dobiven iz saznanja da je manje od polovine čitatelja Večernjeg lista starije od 50 godina, da je među njima 65 posto muškaraca i 35 posto žena i da 30 posto čitatelja ima fakultet (broj visokoobrazovanih čitatelja je i najstabilniji), 57 posto čitatelja srednju, a 13 posto osnovnu školu. 

Znakovito je da je Večernjak najčitaniji dnevni list među građanima u dobi između 60 i 74 godine, ali i među djecom i mladima u dobi od deset do 19 godina. Uz to što bake i djedovi unuke uče čitati uz pomoć Večernjeg lista, istodobno odgajaju nove čitatelje. 

Stereotip o Večernjaku razbija i čitatelj, poslovni čovjek, koji je prigovorio što nedavno na stranicama rubrike Biznis nije bilo podataka o vrijednosti dionica hrvatskih tvrtki i o kretanjima na burzi. Čovjek bi očekivao da se poslovni ljudi o tome informiraju internetom, ali ne, on se redovito s poslovnim partnerima i kolegama susreće na jutarnjoj kavi, čitaju Večernjak i komentiraju događaje. 

Čitanje novina, unatoč digitalnim medijima, uobičajeni je dio svakodnevice mnogih. Novosti, vijest o nekom skandalu ili sportskom rezultatu lako će se naći na internetu, ali ako čitatelj želi ozbiljniju analizu, kupit će novine. Doduše, naklade više nikad neće biti kao nekad.

  • Vito:

    miso 14.08.2015 u 00:09h (livoguza2, 12.08.2015 u 18:22h, ''Teško ćeš ti ikada dostići moje moralne vrline'') __________________ Kad bismo gledali pod mikroskopom najtanji primjerak koji se postavlja pod elektronski mikroskop ne bismo mogli vidjeti taj njegov moral - naprosto ga ... prikaži još!a NEMA, čak nije ishlapio pa da bismo imali osnovicu, kakav - takav trag u protonskom obliku - kad nečeg nema, onda nema, ma koliko se trudio uvjeravati nas da ga ima

  • Jura.Luzer:

    Gospođo Ružice "ali ako čitatelj želi ozbiljniju analizu, kupit će novine." ........ ????? Koje? ............ Dajte, najte se šaliti.

  • livoguza2:

    " Ovaj rad se, ovako s prekidom komunikacije s njima i o njima, može završiti u jednoj jedinoj sekundi! "_______________Uh! Uh!Uh! Opet mišo objavljuje utopijsku ideju. Svojevremeno je prekinuo komunikaciju sa mnom na ovomu blogu, ali ju ja nisam htio ... prikaži još! prekinuti s njim. Sada imamo to što imamo. Imamo međusobni rat kojemu se ne nazire kraj. Kad bismo svi potpisali njegovu ideju, ISIL bi uskoro osvojio sve zemlje koje je nedavno obojio u crno. I Josipović bi obojao Hrvatsku u crveno da su Hrvati htjeli čkomiti na njegove čine. Da bismo bili puno sigurniji da zašute Milanović i Pusićka, to je sigurno. I meni se želudac uzbuni čim progovore kamoli ne će ISIL-ovcima. Osobno ih se ne bojim dokle god imamo mišu i Živi zid. Nemaju oni tako vrstnog strijelca da prebaci naš antemurale. Lp.