Blogosfera Zastupnica čitatelja

Poruke novinarima: Lažete ili ste podmićeni

Objava 08. travnja 2015. 163 komentara 12700 prikaza
Čitatelji su se najviše žalili na ponašanje vozača na ovoj autobusnoj liniji   Snimio Grgur Žućko/Pixsell
Čitatelji su se najviše žalili na ponašanje vozača na ovoj autobusnoj liniji Snimio Grgur Žućko/Pixsell
Čitatelji su se najviše žalili na ponašanje vozača na ovoj autobusnoj liniji

Nevjerojatno burnu reakciju čitatelja izazvala je kratka reportaža o vožnji ZET-ovim autobusom na liniji Zagreb – Velika Gorica. Uglavnom su to negativna mišljenja čitatelja o samom sadržaju teksta, o novinarki koja je napisala reportažu i o cijelom Večernjaku. Reportaža je napisana na poticaj čitatelja, koji su jedan od najvažnijih novinarskih izvora za nove teme. Njihove ideje novinari, uz provjeru, rado slijede.   
Ovaj put riječ je bila o čitateljskim pritužbama na ponašanje ZET-ovih vozača autobusa: da ne rade kako priliči, da su drski, da iz samo njima znanih razloga izbacuju putnike iz autobusa i tome slično. Kad se u nekoliko dana u redakciju slije više takvih primjedbi, novinari moraju reagirati. Najzad, njihov je posao biti od koristi građanima. Uvjerene da su čitatelji koji su se žalili u pravu, urednica Javorka Lemo i novinarka Lana Kovačević odlučuju isprovocirati vozača kupnjom karte prekrupnom novčanicom ili pak hrpom lipa i osjetiti vozačev bijes na vlastitoj koži. 
Ovaj put dogodilo se da početna novinarska teza nije potvrđena. Novinarka je voznu kartu bez problema platila krupnom novčanicom, a dvojica vozača odbila su primiti (brojiti) šaku lipa, no “častili” su je vožnjom. Sve je prošlo bez trunka bezobrazluka, drskosti i bahatosti, već uz pristojnost i ljubaznost. 
Ako početna novinarska pretpostavka nije potvrđena, ne znači da novinar ne treba napisati što je doživio. A provjerom čitateljskih pritužbi samo je potvrđeno  da “u svakom žitu ima kukolja”, a kukolj su arogantni ZET-ovi vozači.    
Gotovo bezazleno i kratko novinarsko istraživanje većina čitatelja, koji su tekst komentirali na Večernjakovu portalu, na Facebooku ili su direktno pisali novinarki, doživjeli su ga  kao lažnog i korupcionaškog. Evo nekoliko mišljenja:
“Haha. Ili su znali da ste iz medija ili je ovo plaćena reklama. I najpristojniji vozači koje znam nisu tako dragi i pristojni. Maksimum pristojnosti je ‘dobar dan’...” 
“Kako proziran članak. Očito je masno plaćeno da se napiše ovakva glupost. U životu nisam sreo tako ljubaznog i razumnog vozača, a kamoli da su svi vozači koje ste testirali takvi... ha, ha i još jednom ha.”
Vrlo ružna poruka stigla je na novinarkin e-mail: “Gđo Kovačević, vi ste sramota za ljudski rod, šteta sto vas majka nije pobacila i da sam bio u busu kad ste došli sa šakom kovanica, osobno bih pomogao vozaču da vas izbaci!” 
Eto i jednog pozitivnog reagiranja: “Kad god nisam imao kartu ni novca, pristojno sam zamolio smijem li ući u autobus, vozač me uvijek pustio. Treba se prvo zapitati kakav si ti sam prije nego kaj kreneš pljuvati po njima.”
Znakovito je da su komentari na Facebooku nepristojniji i grublji nego na Večernjakovu portalu, a najodvratniji je stigao na novinarkinu adresu. 
Novinari prate čitateljske komentare i nisu ravnodušni prema njima. Lana Kovačević mi kaže da joj najteže pada čitateljsko uvjerenje da je lagala i da je podmićena.  
Danas zastupam, vjerujem, veliku većinu čitatelja koji su pročitali, ali svoje mišljenje o reportažnom zapisu nisu rekli. Iskustveno znam da češće reagiraju oni koji se ne slažu s novinarskim tekstom i te su reakcije legitimne i dobrodošle, ali ovako uvredljivi i nasilni komentari svakako nisu prihvatljiva razina komuniciranja. Kao što među ZET-ovim vozačima ima kukolja, tako ni bezobrazni kritičari bez argumenata nisu čitatelji, nego kukolj. 

 • Trnjanec:

  Poštovane gospođe Cigler i Kovačević - ja nisam novinar, nije mi to struka, no vrlo dobro znam da ne možete na taj način obavljati istraživački novinarski posao. Dva pokušaja vožnje u jednom danu ni u kojem slučaju nisu relevantno pobijanje ... prikaži još! tvrdnji čitatelja i konstantnih incidenata koji se dešavaju ne samo na 268, već i na drugim linijama ZET-a. Da ste odlučili barem mjesec dana nekoliko puta dnevno putovati nekom linijom s većim brojem vozača, pa da ste imali priliku "upoznati" sve navedene, te vidjeti kakav je njihov odnos prema putnicima ili kako voze, to bi bilo u redu. Ovako - nije. Vaš članak nema doslovce nikakvog smisla, niti je trebao biti objavljen. Primjera radi, ako se netko buni na poplavu u svojoj ulici prilikom svake jače kiše, a Ceste i Holding tvrde da je sve u redu, ne možete doći istražiti stanje odvoda i kanalizacije ako vani škropi kišica dva sata (kao npr. danas), već to morate učiniti kada dva dana kiša neprestano lije. U redu? Posao se tako ne obavlja. Da ja svoj posao radim analogno onom članku, bio bih odavno nezaposlen. Eto, pozivam vas da se malo duže vozite linijom 268, pa da barem, ako ništa drugo, upoznate "ćelavca", koji redovito psuje i vrijeđa putnike, te nerijetko dodiruje žene prilikom ulaska u vozilo. Ako se želite doista baviti istraživačkim novinarstvom, eto, to je minimum minimuma. Za domaću zadaću onda imate izbrojati sve vozače na određenoj liniji i zapisati koliko njih se putnicima obraća s "ti"; čak i onima visoke životne dobi. Također zabilježite sve slučajeve kada vozači tijekom vožnje razgovaraju na mobitel, "zaborave" otvoriti treća ili četvrta vrata unatoč urednoj stop signalizaciji prije stanice i tipkalu za vrata na stanici, itd. Kada to učinite, napišite novi članak. Bit će daleko ozbiljniji i profesionalniji.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  PS- ali moj se komentar odnosi isključivo na temu o vozačima zeta... ostale teme, tu ima svega... novinari, ili recimo admini na portalima ( i vašem) puštaju komentare ili kažnjavaju po nekom svom svjetonazoru... npr. mogu proći komentari s riječima ... prikaži još!ma npr klerofašistički ustaša , ali ne smije proći komentar u kome netko kritizira homiće ili manjinu.. ne vrijeđa, nego kritizira... npr- opća hajka protiv referenduma o braku... novinari se natjecali tko će bolje popljuvati nas tradicionalne ljude... pa tko vama novinarima pravi djecu? donose ih gej rode?

 • Jura.Luzer:

  doktorica "uvredljivi komentari pojedinaca su rezultat negacije osnovne građanske pristojnosti i urbane kulture koju doseljenici ne prihvaćaju i svoj primitivizam smatraju superiornim " ............................Reče... superiorna doktorica.