Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Pravi se novinar ne potpisuje lažnim imenom, lažnjak može

Objava 06. travnja 2016. 37 komentara 331 prikaza
Novinari se ne bi smjeli skrivati iza nepostojećeg imena   Foto: www.nation.co.ke
Novinari se ne bi smjeli skrivati iza nepostojećeg imena Foto: www.nation.co.ke
Novinari se ne bi smjeli skrivati iza nepostojećeg imena

Ako se novinar zove Matija Horvat, onda se on i u medijima potpisuje s Matija Horvat i nikako drukčije. Pisanje pod pseudonimom u novinarstvu nije uobičajeno, a ni dobro pa se na one koji se služe lažnim imenom (a to se uvijek otkrije) u svijetu novinarstva gleda kao na sumnjive, nevjerodostojne i tipove za jednokratnu upotrebu, bez budućnosti u tom zanimanju.

Čitali smo ovih dana da je Domagoj Vučkov, predsjednik Općinskog suda u Crikvenici i međunarodni nogometni sudac, zbog klevete tužio novinara Objektiva Tomislava Bišćana, koji se na portalu pita “je li Mamić preko Turudića ‘progurao’ Domagoja Vučkova za predsjednika suda u Crikvenici”.

Novinar se ne pojavljuje na sudu jer se nitko u toj redakciji tako ne zove, već doznajemo da je direktorica izdavačke kuće policiji rekla da se nekoliko novinara tog tjednika koristi pseudonimom Tomislav Bišćan.

Sud je sad naložio da se službeno provjeri identitet Tomislava Bišćana. Skrivati se od kritika i odgovornosti nije svojstveno novinarima. Svojstvena im je spremnost na suočavanje s javnošću, a što se tiče odgovornosti, čak i tuđu uzimaju na svoja pleća jer, poznato je, ni pred sudom ne žele razotkriti svoj izvor.

Cilj je svakog novinara da bude prepoznat kao točan i pošten prenositelj informacija. Svi profesionalni i etički standardi su jasni: kad rade, oni se identificiraju kao novinari, ne skrivaju svoj identitet, ne predstavljaju se kao netko ili nešto što nisu, ne koriste skrivene mikrofone i kamere za prikupljanje informacija i ne snimaju potajice telefonske razgovore.

Pseudonim je, dakle, generalno nepoželjan u novinarstvu. Ni izvore ne bi trebalo imenovati izmišljenim imenima ne bismo li ih zaštitili. Stoga je bolje izvore, koje se mora citirati, opisati nego im davati lažna imena. Bolje je napisati da nam je to i to rekao vojnik, policajac, crvenokosi mladić, čovjek rodom iz..., radnik, sobarica...

Padne li kojem novinaru na pamet izmisliti ime onoga tko mu je rekao informaciju, neka se sjeti da to ime može zamijeniti i sa Spiderman, Hulk, Barbika... i možda se ipak predomisli jer će shvatiti kako je glupo koristiti pseudonime.

Može se zaključiti i ovako: ako je izmišljeno ime autora novinarskog priloga ili ako je izmišljeno ime njegova izvora, onda je izmišljen i sam prilog.

Stoga, ako si itko postavlja pitanje kad bi novinari trebali koristiti pseudonim, odgovor je – nikad! Nikad u novinama, na radiju, na televiziji ili portalima, jer novinarska priča neće zvučati istinito. Rijetko, vrlo rijetko, jedanput u deset godina, ako je u pitanju život ili javni red i mir te ako novinar drukčije nije mogao do bitne mu informacije, može se napraviti izuzetak. A i tada sa što manje laži. Ako netko ima dva imena, neka kaže ono za koje se ne zna ili možda djevojačko prezime, na primjer.

Vrijeme Marka Twaina odavno je prošlo. Rudar pravim imenom Samuel Langhorne Clemens, kad je počeo novinariti, izmislio je pseudonim zbog nelagode.

  • Vito:

    Može se zaključiti i ovako: ako je izmišljeno ime autora novinarskog priloga ili ako je izmišljeno ime njegova izvora, onda je izmišljen i sam prilog. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Sad se to može odnostiti isključivo na "večernjak", jer USA stanovništvo ima "mali milijun" ... prikaži još! John Smith (iz tražilice - Oko 1.080.000.000 rezultata) imena i prezimena u telefonskom imeniku, a svi su žive i "poznate" ličnosti, ako nikom drugom, onda njihovoj policiji, jer im je to najrasprostranjneije ime za anonimnost kod svih "opasnih" poslovanja. ____________ Kod nas bi to moglo biti "Vlado Hrovat" - iz tražilice - Oko 312.000 rezultata. __________ Novinar može, a vjerujem da i smije, koristiti pseudonim kad se radi o opasnim temama za njega i izvor, pogotovo kad se radi o, recimo ivi ili iviću, političarima nakon kojih ljudi nestaju ili budu premlaćeni od nepoznatih i zbog nepoznatog razloga. ______ A u Hrvatskoj baš i nije uputno javno prozivanje dobro pozicioniranih kriminalaca niti danas, što niti danas, pogotovo danas i nakon izjave hasana begovića i marša na državnu instiuciju i "linča" novinarke

  • doktorica:

    naravno da se mora potpisati na članak iako biti novinar ,osobito istraživački kod nas postaje sve opasnije zanimanje,osobito ako se piše o korupciji,kriminalu u vrhu vlasti itd.Novinari su izloženi prijetnjama,neumjesnim,prostačkim i polupismenim komentarima čitalačke publike,maltretiranjem od strane urednika i šefova ... prikaži još! (od kojih neki i nemaju VSS).Nemaju radno vrijeme,sigurne plaće,a u našim uvjetima gdje je kultura na niskim granama zaista moraju biti debelokošci.

  • Jura.Luzer:

    Gospođo Ružice "Pravi se novinar ne potpisuje lažnim imenom......" ........ ???? ...... Kaj jedan ??!!! .......... Celi ........ SOUR! ...... "doznajemo da je direktorica izdavačke kuće policiji rekla da se nekoliko novinara tog tjednika " ............................Skoro ko moj kolega komentator ... prikaži još! Nikola,Mika ..... i njegova platforma levoliberalnih ex-uhljeba.