Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Sa stresom u školu: "sviđa mi se" na Fejsu diktira poziciju na društvenoj ljestvici

Objava 04. rujna 2016. 58 komentara 1502 prikaza
Mladi na Fejsu   Foto: adnansunno blogspot. com
Mladi na Fejsu Foto: adnansunno blogspot. com
Mladi na Fejsu Foto: adnansunno blogspot. com

Jedva sam zatomila smijeh kad mi je kći mojih poznanika, a razgovarale smo o sutrašnjem  početku školske godine (još ide u osnovnu školu), rekla da sad slijedi stresno vrijeme. Najprije sam pomislila da zapravo interpretira  neki razgovor svojih roditelja koji su, kao i mnogi drugi, u ovo doba godine uvijek u nekoj zbrci i strci. Vratili su se s godišnjih, iz kupaćih gaća na posao, a tu su i pripreme za školu – knjige, bilježnice i pribor, kakav novi komad odjeće ili obuće... a novca nikada dosta. Knjige, istina, đake u Zagrebu čekaju na klupama jer su kupljene iz gradskog proračuna, a sve ostalo košta.

Ubrzo shvaćam, nije to mlado biće mislilo na roditelje nego na sebe. Dakle, ona je pod stresom jer počinje škola, opet ustajanje prije sedam (to znači i ranije lijeganje), a sigurno će na početku zaredati nekakva provjera znanja (što je ostalo, a što isparilo). Pokušala sam malo olakšati priču o obavezama s pričom o susretu s prijetaljima iz škole i pokazala krajnje nepoznavanje funkcioniranja današnjeg „prijateljstva“.  Odgovorila mi je da je sa svima na Fejsu i da o svima sve zna. Valjda i oni o njoj.

Kamo je otišao taj svijet? Nekad smo s roditeljima išli kupovati knjige i bilježnice, što je bilo vrlo uzbudljivo, a nove krpice ili tenisice bile su istinsko veselje. Susret sa školskim prijateljima uvijek je bio radostan, prepričavali smo protekle ferije, ali rijetko tko je doživio kakvu avanturu. Te bi priče trajale dan, najviše dva i okrenuli bi se „tekućim“ događajima iz našeg razreda i škole.

Pitala sam svoju mladu „prijateljicu“ o čemu oni onda uopće razgovaraju, kad već navečer, prije spavanja, s Fejsa doznaju što je tko od njih tog dana radio ili doživio. Imaju li oni uopće tema? Imaju, kaže ona, jer na Fejsu se ljudi uglavnom prikazuju u dobrom svjetlu, a sutradan u školi malo se protresu ti statusi.

Riječ po riječ, ako sam dobro razmjela, tema koja im zadaje puno brige je njihova popularnost na Fejsu, a ona se trenutno ne mjeri brojem prijatelja, nego brojem onih kojima se "sviđa" neka njihova slika. Svako malo slike se mijenjaju, naravno, uvijek bolja (po osobnom mišljenju) mijenja onu prethodnu i čeka se nekoliko dana u kojima se mjeri dopadljivost vlasnice ili vlasnika slike. Pohvali li, recimo, nešto više od 200 „prijatelja“ sliku nekog mladića za njega se može reći da je kako-tako popularan. Ali ako je slika dobila više stotina lajkova onda je on faca. Logično, on i u stvarnom životu postaje faca o kojoj se razgovara, s kojom se želi družiti. Djevojčice žele još više pohvala za fotografiju i čine sve da ih dobiju. Doznajem da je fora izgledati starije no što jesu, što se postiže šminkom, a dobro prolazi izazovna ili barem neobična poza.     

Nakon ovog objašnjenja vidim da nemam dovoljno znanja da bih mojoj mladoj „prijateljici“ pomogla ublažiti taj strašan stres početka nove školske godine. Shvaćam da ona ima nešto više od 200 pohvala za sliku, znači nije među „otpadnicima“ ali nije ni „špica“. Sve što sam mogla je pokazati sućut, jer ono što bih ja imala reći 12-godišnjakinji moglo bi joj stvoriti još veći pritisak i nikad mi više ne bi rekla „dobar dan“

 • livoguza2:

  "Nakon ovog objašnjenja vidim da nemam dovoljno znanja da bih mojoj mladoj „prijateljici“ pomogla ublažiti taj strašan stres početka nove školske godine."__________Poštovana Ružice! Tako to biva kada čovjek nema dovoljno znanja kako bi pomogao nekoj mladoj osobi, ovdje pučkoškolki, prebroditi ... prikaži još! njezino stresno stanje prigodom početka nove školske godine. Ovoj bi se mladoj osobi bilo najgore smijati u lice kad iskaže strah od stresa. Jer je stres preozbiljna stvar.Bojim se da će se Vaša komentatorica germanistica uzalud truditi istraživati ovaj fenomen jer ništa nova ne će otkriti budući je o tomu već sve rečeno. Doduše u Svetom pismu koje izbjegavate uzeti u ruke i učiti. Mi koji čitamo Sveto pismo, pouzdano znamo da je ova mlada osoba debelo zaglibila i pripustila se negativnim i neljudskim poticajima svoje okoline, posebice elektroničkih medija. Tomu svjedoči činjenica da ima stotine tzv. prijatelja na Facebooku koje nikada nije prstom dotakla i osjetila miris ili smrad njihove kože, kamoli njihove duše. Kako može vjerovati da ima toliko prijatelja kada svi moramo znati da prijateljem možemo zvati samo one osobe koje bi se bile spremne za nas žrtvovati u svakoj nevolji. Baš onako kako se Krist za nas žrtvovao i naši branitelji. Ova je pučkoškolka žrtva onih medija koji kao vrijednost nude samo ljepotu ljudskog tijela, koji im za uzor stavljaju krasotice i mačore. Najčešće glu pe i kvarne (nomina odiosa sunt). A onaj moj Učitelj takve uspoređuje s okrečenim grobovima u kojima nema ništa osim kostiju i truleži. Čim ova djevojčica povjeruje momu Učitelju i njegovu kurikulu i prestane na fejsu žudjeti za klikovima koji se dive njenom tijelu, oslobodit će se stresa. Ako Vam je imalo draga, pokažite joj ovaj moj komentar pa ćete joj pomoći. Hvala! Lp.

 • livoguza2:

  "Gospođo Ružica, izgleda da Vam se raspal bezbednosno-informacijski sistem,"_________Opet si u zabludi, tužiteljice Blaževićeva i Nobilova kova. Nije im Udba zakazala, nego se tek ozbiljno prihvatila staroga posla. Ovoga je puta primijenila taktiku ogadi protivnika kako bi mu onemogućio časno ... prikaži još! djelovanje. Nikada nisam u dugoj učiteljskoj karijeri doživio da se moj učenik žali na stres početkom školske godine. Ovdje nije riječ niti o mojoj poznanici, nego o Ružičinoj, niti o djetetu iz moga okruženja, već iz vašeg velegradskog i "progresivnog". Brzo ćete vi svi mokriti u krevet ukoliko ne povjerujete momu Učitelju kroz čija je usta progovorila martina.fila s ciljem ostvarenja bezbedosno-sigurnosnog ureda. Uzalud vam trud dragačevski svirači. A ja i dalje tvrdim da će stres stresnuti sve one koji se posvećuju svojoj vanjštini i zanemaruju svoju dušu. Slikovito rečeno, koji kreče grob izvana a unutra sami kosturi i trulež. Lp.

 • livoguza2:

  Vito: "Sad ću prestati pisati dva dana...."________Najbolje bi ti pilo prestati pisati zauvijek. Jer su tipkovnica i miš u rukama nerazumnika ubojuitiji od ikakva oružja. Čak i od bojnih otrova. Lp.