Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Slobodna prepisala Večernji, a Novi list vidi urotu

Objava 29. siječnja 2015. 216 komentara 609 prikaza
Ako novinar prepisuje, mora napisati od koga je prepisao  - Foto: www.h-alter.org
Ako novinar prepisuje, mora napisati od koga je prepisao - Foto: www.h-alter.org
Ako novinar prepisuje, mora napisati od koga je prepisao
Kad komentator Novog lista čita Večernji list i Slobodnu Dalmaciju s preduvjerenjem, a nije im ni sklon, onda ne primjećuje važne činjenice nego zaslijepljen vlastitom tezom ide je dokazivati premda bila i pogrešna.

A slijed događaja je ovakav:

Večernji list je u nedjelju iz pera novinara i komentatora Marka Biočine objavio veliku analizu kontroverzija oko istraživanja nafte i plina u Jadranu. U članku s naslovom “Deset velikih neistina o istraživanju ugljikovodika u Jadranskome moru” opovrgnuto je deset mitova, koje kao stopostotne istine guraju neki politički, gospodarski i aktivistički krugovi – od tvrdnje da turističke zemlje ne provode istraživanja ugljikovodika do mita da je istraživanje plina prihvatljivo, ali istraživanje nafte nije.

Dva dana kasnije, u utorak, Slobodna Dalmacija, uz skraćivanje, prepisuje Večernjakov tekst, ali kao izvor ne navodi Večernji list nego Agenciju za ugljikovodike, o kojoj u Večernjakovu tekstu nema ni riječi. U redakciji je prepisivačina odmah primijećena pa je autor Marko Biočina nazvao glavnog urednika Slobodne. Urednik odgovoran za tu veliku pogrešku, nekorektnost i neetičnost se potom javio Biočini, ispričao se i grijeh objasnio nepažnjom. 

Njemu je tekst u ruke došao, ispričao je urednik i meni, posredovanjem jednog splitskog PR konzultanta koji mu ga je poslao e-mailom. Konzultant mi tvrdi da je u sadržaju pisma poslanog uredniku Slobodne napisao da je riječ o Večernjakovu tekstu, koji je “skinuo” s interneta u formatu samo za čitanje te ga pretvorio u format koji omogućava pisane intervencije.

Uredniku Slobodne tekst se učinio zanimljivim i dobro mu je “sjeo” uz njihovu sličnu temu, malo ga je skratio i proglasio priopćenjem Agencije za ugljikovodike. Je li autorstvo o deset neistinitih mitova o istraživanju nafte i plina urednik Slobodne Dalmacije pripisao Agenciji zato da ne bi bilo vidljivo da je prepisao Večernji list ili zato što je pretpostavio da je Večernjak samo zahvaljujući Agenciji, a ne i vlastitoj pameti, mogao dobiti ideju za takav sadržaj, što podrazumijeva i optužbu Večernjaka da ne navodi svoje izvore, nemoguće je otkriti ni nakon svih razgovora.  

I onda na iznenađenje mnogih, a nekima pod normalno, javlja se komentator Novog lista, zagovornik netaknutog Jadrana i protivnik “ozloglašenih ugljikovodika koji samo dovode do mržnje i ratova, ekoloških katastrofa, neizlječivih bolesti...”, koji u svojoj kolumni piše kako je najprije Večernjak prokazao “deset velikih neistina...”, a odmah potom skraćenu je verziju tog teksta objavila i Slobodna, “pa je tako ista istina o istim neistinama lansirana na tržište u Styrijinom pakiranju i EPH-ovoj franšizi”. 

Komentator Novog lista, jedan od stupova bivšeg Ferala i bivši novinar Slobodne Dalmacije, u svojoj analizi “neprijateljskih” tekstova nije primijetio da je Slobodna prepisala Večernji ili mu to nije bilo bitno, bitnije mu je bilo dokazati udruživanje Styrije i Europapress Holdinga u zločinačku organizaciju koja se, protivno njegovoj razboritosti i mesijanstvu, zalaže da Jadransko more postane mrtvo more.  

Takvu teoriju zavjere, kakva je konstruirana u Novom listu, jer je urednik Slobodne Dalmacije prepisao Večernji list, teško je bilo očekivati. U Večernjaku je očekivana samo javna isprika Slobodne, ali nije dočekana.

  • livoguza2:

    Ako je Marko Biočina opovrgnuo, onda više nema smisla o tomu komentirati. Jedno je istraživati naftu i plin i iskorištavati bušotine u nekoj turističkoj državi čije su plaže i hoteli na otvorenom oceanu, a drugo u Jadranskom moru koje je ... prikaži još! u Otrantskim vratima moguće pregraditi balvanima i od njega učiniti jezero. Umjesto zatvorenog mora s tisuće vala i valica, otoka i otočića, rtova, poluotoka... Usput, nije mi jasno je li g. Biočina kao Večernjakov umni resurs uspio opovrgnuti ono što se fauni i flori dogodilo nedavno u Meksičkom zaljevu i čime su oprane one zamazane ptice. I je li uspio opovrgnuti ministra Vrdoljaka koji je već Hrvatsku proglasio energetskom velesilom, a istraživanje nije ni počelo. Bilo kako bilo, Slobodnu treba strože kazniti jer je prepisivala neznalicu. Uvijek je veći podsmijeh trpio prepisivač od onoga od koga je prepisivao nesuvisle stvari.Zamislite da nekoga na satu francuskog jezika profesor pita kako se u francuskom kaže skuša, a susjed mu šapne l skuša i on to bez razmišljanja ponovi. Došlo vrijeme da čak Feralovci više vole Hrvatsku od Večernjaka i Slobodne. Lp.

  • livoguza2:

    Puno je truda uloženo od KUKUrikavaca da ova moralna horizontala postane moralnom vertikalom, ovo je ono čemu se Jovo(ču) divi: " Nema te Hrvatske koja može biti ostvarenje mojih ideala! Niti sam je sanjao, niti me ona budnoga usrećuje…", veli ... prikaži još! Viktor Ivančić. A glede Sanaderove potpore Feralu, Jovo(ču) bi mogao saznati ako ugugla "Bogatstvo vlasnika Ferala s nadnaslovom "Lažni moral boraca za demokraciju". Lp.

  • livoguza2:

    Tko bi rekao da imamo tolikog znalca za naftu i ugljikohidrate i za zemljopisne dužine i širine na ovomu blogu. Što ti je Atlantski ocean naspram Jadranskom moru i širini Otrantskih vrata! O pacifiku da i ne govorimo. I njihovim ... prikaži još!m strujama i strujanjima. Opet im bušotine stvore nevolje. A mi imamo na Mljetu i Pelješcu probleme kad nam jugo donese albansko smeće. A donese ga u izobilju svake godine. Uzgred, g. Mate Rimac izjavljuje da se nada kako njegova djeca ne će morati polagati vozački ispit i mastiti se naftom. Za razliku od njega, neki opet budućnost vide u smradu na Jadranskom moru. Tito izgradio stotine zagađivača duž obale, a Titići bi gradili zagađivače sredinom morai tako zatvorili krug oko Jadranskog mora. I stalno urlali kako je Pavelić prodao obalu i otoke. Nije znao da se upravo u njima krije svjetska energetska velesila. Lp.