Blogosfera Zastupnica čitatelja

Šminkeri, ne podgrijavajte slavu u šatoru na Savskoj

Objava 21. prosinca 2014. 376 komentara 7250 prikaza
Dinamovci u šatoru na Savskoj cesti  Foto: Pixsell
Dinamovci u šatoru na Savskoj cesti Foto: Pixsell
Dinamovci u šatoru na Savskoj cesti

Dolaze li posjetitelji na novu poštansku adresu: Braniteljski šator, Savska 66, 10 000 Zagreb da bi vidjeli branitelje invalide, podružili se s njima i tako ih ohrabrili ili dolaze da bi bili viđeni? Ako sam i imala dvojbu, sad je definitivno nemam. A evo i zašto.

Vidim neki dan na uredničkom stolu, među mnogim ostalim, najavu da će djelatnici i studenti jednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (nebitno je koji) na čelu s dekanom „sutra u 12 sati posjetiti stopostotne Hrvatske ratne vojne invalide prve kategorije u Savskoj ulici br. 66 u Zagrebu koji već dva mjeseca prosvjeduju tražeći svoja prava, u prvom redu zaštitu dostojanstva branitelja i Domovinskoga rata kao temelj suvremene Republike Hrvatske.“

Drugim riječima, mi profesori i studenti idemo u šator i zovemo medije da nas slikaju, da čuju što ćemo tamo reći i da to objave gradu i svijetu. Nek svi znaju da smo bili u šatoru i da smo i mi to odradili.

Potražila sam sutradan po medijima tko je izvijestio s tog događaja i vidim da posjet bilježi samo jedan portal, a njega su prenijeli u fakultetski i braniteljski portal. U izvještaju su ponovljene činjenice iz najave i citat iz dekanova govora s linkom na cijeli dekanov govor, što je očito bilo najbitnije.

Već odavno se obilaženje branitelja pretvorilo u samopromociju gostiju u šatoru. Sigurna sam da i braniteljima 100 postotnim invalidima neki idu na živce, ali su i dobri domaćini i svjesni da bilo koja informacija u medijima o njihovu protestu dobro dođe. Po mojem sudu opravdano u šator navraćaju samo anonimni građani koji braniteljima donose hranu i ostalo. Opravdan je dosad jedino bio iznenadni i medijima nenajavljen dolazak predsjednika Josipovića i ministra Matića peti dan protesta i sutradan dolazak predsjednika Sabora Leke.

Gotovo svi ostali posjetitelji došli su u šator ukrasti slavu braniteljima invalidima. Recite, tko je igrao glavnu ulogu u predstavi kad su Dinamovci (među ostalima, Soudani, Ibanez, Pinto, Henriquez, Machado, Fernandes, Addy, Sigali, Eduardo, Taravel i Carvalho, ponosno su stajali uz transparent „Da nije bilo branitelja ne bi bilo niti nas“) bili u šatoru. Ni branitelji, ni nogometaši već Zdravko Mamić.

Tko je bio glavna faca kad je u šator došao Thompson? Ni Đuro Glogoški, ni Branko Škrtić već Marko Perković Thompson. Tom je prilikom novinarima naglasio: “S njima sam uvijek bio i ostat ću“ i – otišao.

Što je dobro donio u šator nogometaš Josip Šimunić? Ili, što su pripomogli političari Ruža Tomašić, Tomislav Karamarko, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Zlatko Ževrnja i Nikica Penđer? Mogu si misliti kako je mladi splitski glumac Pere Eranović „podigao“ raspoloženje izvodeći monodramu na temelju radijskih izvještaja novinara Siniše Glavaševića ''Priče iz Vukovara''.  Kakva su iskustva razmijenili s braniteljima strijelci na glinene golubove ili delegacija iz Zagrebačkog nogometnog saveza?   

Dolaze blagdani i vjerojatno novi val šminkera koji će u šatoru potražiti novih pet minuta  slave na račun branitelja. Kako bi bilo dobro da ih mediji ignoriraju, a da objave susjedu sa Savske, koja je donijela svježe vanilin kiflice.   

 • livoguza2:

  Opet se logika spustila u kokošinjac i perad navalila da je raščeprka. Ružica piše "Opravdan je dosad jedino bio iznenadni i medijima nenajavljen dolazak predsjednika Josipovića i ministra Matića peti dan protesta i sutradan dolazak predsjednika Sabora Leke", a ničim ... prikaži još! ne dokazuje opravdanost ovih posjeta. Valjda su opravdani da se i oni tamo slikaju. Da su znali koliki im je tamo autoritet, ne bi ni dolazili. A došli su prosvjednike uvjeriti kako oni znaju da su njihovi zahtjevi neutemeljeni i da je najbolje da neobavljena posla odu svojim kućama. Drugi opet tvrde da prosvjednici nemaju podršku javnosti pa ne mogu shvatiti kako onda netko može imati bilo kakve koristi i zašto bi se kitili njihovim perjem kad ga nemaju. Svi su posjeti po toj logici kontraproduktivni. Treći, oni koji rata ni vidjeli nisu, tvrde da su prosvjednici obični pijuni u Karamarkovim rukama i da žive kao bubrezi u loju, samo što nemaju za život potrebitih dijelova tijela, već koriste surogate ili se kotrljaju na kotačima invalidskih kolica. Čovjek ima osjećaj da bi navedeni umnici jedva dočekali biti u njihovoj poziciji kako bi uživali u životu i blagostanju. Četvrti opet tvrde da, bez dolaska u šator, i kićenja invalidskim perjem kojega po Igiju125 i njegovu kolegi oni uopće nemaju, M. P. Thompson nikada ne bi u Čavoglavama okupio stotinjak tisuća ljudi i na koncertima onoliko koliko ih na nogometni stadion može stati. Peti opet kukaju za 320000 neuposlenih kao da su invalidi za njihov usud krivi, a ne oni koji vladaju i zakone donose. Ovima nitko nije kriv što se ne bore za svoja prava, a invalidi branitelji bore. A svi bi zanemarili ustavno pravo na javni prosvjed i iskazivanje neposluha na javnim mjestima (urlati u šumi i po planinama oni im ne brane) i na 100%-tne invalide uputili postrojbe policije i vojske kao u dobra stara vremena. Najsretniji bi bili primijeniti kinesku tehniku s Trga nebeskog mira. Svemu tomu sam se nadao, ali nisam logici sveučilišnog profesora K. Krkača. Njemu još nije jasno da invalidi u Savskoj brane dostojanstvo Domovinskog rata i svoje dostojanstvo koje im je njihov ministar i pomoćnik mu Glavašević svojim činima popljuvao. Oni g. Krkaču traže ostavku ministra Matića, gđe. Nađ i B. Glavaševića. A Milanović će radije žrtvovati sve invalide i branitelje, nego izliječenog ministra PTSP-ovca i njegovih pomoćnika kojima je V. Teršelić narodna savjest. Sve mi se čini da Ružica ovim tekstom želi isprovocirati sve branitelje i neuposlene da Viti i Robinzonu zakrče prometnicu i pokažu tko je sve šminker u Hrvatskoj. Lp.

 • Jura.Luzer:

  Gospođo Ružice " a da objave susjedu sa Savske, koja je donijela svježe vanilin kiflice." ....................... A ništ. ...... Rešenje je trivijalno. .................Otidite par dana prek Božiča i Nove Godine k Braniteljima v šator i ....... pišite priče o susedima ... prikaži još!ima koji su kolače donesli.

 • livoguza2:

  Ružice! Probao sam otkriti razliku između Vaših stavova i rečenice "Domoljublje na četiri kotača...s pogonom na klerofašizam", psihijatra mr.sc. Nenada Horvata i nisam je našao. Žalosno je da takvi intelektualci tako otrovno govore o stopostotnim invalidima Domovinskog rata i da ... prikaži još!a nemaju nimalo pijeteta za njihovu žrtvu! Upravo takvi Vaši stavovi dokazuju da su invalidski zahtjevi opravdani jer tako isto o njima i Domovinskom ratu misle oni čiju ostavku traže. Još sam jednu insinuaciju i podvalu opazio u Vašem pamfletu.Dekan i njegovi studenti mole medije da ih uslikaju, a Josipović, Leko i Matić nisu molili i svi mediji bili na licu mjesta i uslikali ih. Koja slučajnost! Lp.