Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Smrt od ebole čitanija od savjeta kako je izbjeći

Objava 16. listopada 2014. 51 komentara 907 prikaza
Karantena za oboljele od ebole - Foto: Christian Charisius/DPA/Pixsell
Karantena za oboljele od ebole - Foto: Christian Charisius/DPA/Pixsell
Karantena za oboljele od ebole

Rijetko su što mediji tako temeljito i tako jasno popratili kao što prate ebolu. Nema dana da u novinama, na radiju i televiziji, naravno, ponajprije na webu, ne budu objavljene najnovije vijesti i duži prilozi o toj rijetkoj i opakoj bolesti. Unatoč tome redakciji se svakodnevno javljaju čitatelji s pitanjima i prijedlozima što bi još trebalo napisati. 
Ne ostavljaju čitatelji dojam da su uplašeni, više se čini da su pomalo zabrinuti i znatiželjni, a neki čak djeluju samouvjereno. Pitam se jesu li posve iskreni? 
Čega se čovjek najviše boji? Neki kažu poniženja, drugi će reći osamljenosti, treći gubitka kontrole, četvrti će reći da se najviše bojimo samih sebe, peti kažu da se bojimo svega što ne razumijemo... Mogli bismo tako unedogled. 
Ruku na srce, mislim da se ipak najviše bojimo smrti. Prema tome, što je prirodnije no bojati se ebole, bolesti kojoj ne znamo lijeka, a donedavno o tom virusu nismo ni bogzna što znali.
Građani koji koliko-toliko redovito prate informativne emisije na televiziji i radiju, čitaju novine i web-portale čuli su da nam ministar zdravlja poručuje kako je mala mogućnost da ebola stigne u Hrvatsku. Prilično hrabra ili prilično naivna izjava. Držala bi vodu kad bi nam ebola mogla doći samo direktno, recimo iz Gvineje. Ali ako mi na frankfurtskom aerodromu u lice kihne osoba koja je negdje (sad već i u nekim europskim zemljama) bila u kontaktu sa zaraženim, koja čak i nije morala znati da je zaražena, onda mi izjava ministra Varge djeluje jako prozirno. Nije postigla cilj, nije me umirila.  
A kako stvari zapravo stoje, mediji su javnosti objasnili prikazom karantene u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i kroz riječi njezinih i drugih stručnjaka, koji redovito upozoravaju na to kako se možemo zaraziti, a kako ne, zatim o mogućim simptomima te kome se trebaju javiti. Nitko od stručnjaka nije rekao da je mogućnost zaraze mala, nego se od kolovoza pripremaju za ebolu; dodatno se educiraju, pripremili su tri dvokrevetne sobe, trenutačno nadgledaju 26, a pod nadzorom je bilo 90 osoba.  
Unatoč odgovornom ponašanju medija i brojnim informacijama o svemu u vezi s ebolom iz svakog kutka kugle zemaljske kamo je ebola dospjela, nejasnoća za građane još ima. S jedne strane možemo to objasniti razumljivom željom da o nepoznatoj prijetnji doznamo što više, a s druge strane pitam se kako je moguće da je itko još neinformiran o njoj. 
Mogući odgovor nudi mi pregled čitanosti pojedinih članaka na Večernjakovu portalu. Razgovor s prof. dr. sc. Adrianom Vince pod naslovom “Ako ebola dođe u Hrvatsku, izolacijske sobe i naš tim spremni su”, koja je rekla sve što bismo ovog časa nužno morali znati o eboli, u četiri dana pročitalo je 420 ljudi. Obavijest Svjetske zdravstvene organizacije u pet dana pogledale su pak 592 osobe. Nasuprot tome vijest “U Makedoniji umro Britanac od ebole? U Hrvatskoj pod nadzorom 26 osoba” vidjelo je 11.518 čitatelja. 
Što bliže, to zanimljivije. Što crnije, to čitanije. Očito se čitateljska pažnja više usmjerava na posljedice, a manje na savjete kako posljedice eventualno izbjeći. Skoplje nam je bliže od Madrida, a umrli je Britanac jači od prof. dr. sc. Adriane Vince.

 

 • zagor27:

  nedavno sam primjetio da na blogosferi više nema Vere Čudine .......... bio je tu Kruno Čudina, drugačiji od ostalih, pa su ga zato i napucali. Zanima me je li povezano njegovo izbacivanje sa nestankom Vere ?

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  fjakac-------u pravu si kada naglašavaš prostotu u nečijem nicku.Zato ja taj nick ispravljam na -----ljevoguzi----- što je slično ali puno pristojnije (Hebrang sage) Inače, za mene je guza dječja ritica, a sve ostale su guzice, bez obzira pripadale desnoj ili lijevoj opciji.

 • Jura.Luzer:

  Bormeš ...... kad bum išel na Frankfurtskoga aerodroma .....da mi neko kihne v lice ..... i ja bum pročital jel me po povratku čeka krevet v zaraznoj....... jedino neznam jel bum imal penez platiti boravak unjoj.