Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Specijalist je uvijek vredniji od sveznalice

Objava 24. srpnja 2014. 29 komentara 412 prikaza
Pot, Harry / Anefo, Wikimedia
Pot, Harry / Anefo, Wikimedia
Je li to Miroslav Cerar?

Možete u kuhinjskoj ladici držati svemogući švicarski nož – onaj džepni nožić koji ima i otvarač za boce, šrafciger, škarice i još kojekakve korisne dodatke – pa ipak, trebate li narezati kruh, uzet ćete drugi nož, onaj za rezanje kruha. Švicarski je nož multifunkcionalan i pomoći će nam pri svemu pomalo, ali ni pri čemu savršeno. 
Novinari koji se nisu specijalizirali za pojedina područja ili sektore djeluju upravo poput švicarskog nožića, svemogući su i nesavršeni. Ne tako davno vladao je bio trend stvaranja univerzalnih novinara koji će moći pisati o svemu čega se prihvate. Profesionalci su to široka ali i relativno plitka znanja, no redakciji i vlasniku medija vrlo korisni. 
Samo nekoliko godina, ni deset, bilo je dovoljno da se od projekta stvaranja “univerzalnih neznalica“ odustane i vrati na novinare specijaliste za pojedina područja. Čak je ustanovljeno da novinar može biti posve dobar u dvama područjima, a površan u više od toga. 
Događa se da se novinar stručnjak, recimo za vanjsku politiku, u svom tekstu mora dotaknuti teme, recimo sporta, u kojoj nije “doma”. Najlogičnije je tada da taj dio priče odradi sportski novinar pa je to onda timski rad ili, ako ne treba temeljitija razrada, dovoljno je kolegu iz sportske rubrike zamoliti da provjeri već napisane podatke.  
Baš takva pogreška dogodila se neki dan Večernjaku. Tragom izbora Mire Cerara na mjesto slovenskog premijera objavljen je prikaz tog političara koji je čitatelju trebao približiti čovjeka, nama vrlo poznatog imena i nepoznatog lika i djela. Slavni gimnastičar Miroslav Cerar, premijerov otac, spomenut je u tekstu, ali je i slikom trebao ilustrirati temu. Trebao, kažem, jer osoba na slici koja leti preko gimnastičkog konja, tvrdi čitatelj koji je potvrdio i moje sumnje, nije Miroslav Cerar. Provjerila sam sliku i s urednikom sportske rubrike Igorom Flakom i još nekim sportskim novinarima i svi su odmahivali glavom. 
Prvo, te davne 1963. godine kad je fotografija snimljena Cerar je imao više čelo i drukčiju frizuru i drugo, gimnastičar s naše slike leti iznad običnog konja, a ispod slike točno piše da Miroslavu Ceraru nije bilo premca na konju s hvataljkama. Objašnjeno mi je da je objavljena slika skinuta s Googlea i, među mnogima, bila je jedina koju se smije koristiti. Ušli smo i u povijest fotografije i otkrili da je tek 2005. arhivirana u nizozemskom državnom arhivu. Sve je to navodno jer više ne vjerujem nijednom podatku. 
Već smo više puta na ovom mjestu dokazivali da se raznim googleima, wikipedijama i sličnim zbirkama podataka i slika na internetu ne može sto posto vjerovati i znam da su Večernjakovi urednici inače skeptični prema tim tražilicama (novinari manje), no događa se da su im one u nekom trenutku jedini izvor, naročito za fotografiju. Drugi je pak problem što se na prste jedne ruke mogu nabrojiti urednici i novinari koji su rođeni prije 1963. godine i nemoguće je očekivati da će prepoznati Miroslava Cerara starijeg. 
Ipak, izlaz uvijek postoji. Sportski novinari, koje sam zamolila da identificiraju Cerara na objavljenoj fotografiji, unatoč tome što su također rođeni poslije ‘63., kategorički su rekli ne. Njih je trebalo pitati, s njima je trebalo provjeriti sliku, jer oni nisu površne sveznalice nego odlični poznavatelji svog sektora. 
Da stvar bude gora, pogrešnu smo sliku ponovno objavili u prilogu Obzor.

 

 • Avatar Josip M
  Josip M:

  Upravo sveznalica u Hrvatskoj imamo pre više.

 • zorbas.grk:

  U svakoj bi struci trebali biti vredniji specijalisti od svastara. U tom slucaju uspjesnost je zagarantiranija... od svega po malo na hrpi ispadne jedno veliko nista ...puno baba kilavo .....

 • miso:

  Draga Ružice, još jedan detalj oko 'specijalista' i 'univerzalaca', tj. 'sveznalica'. Da bi imali specijaliste morate imati dugo vremena izvore prihoda (poslove) iz kojih se oni mogu godinama financirati. Toga je sve manje, ili pak više i ne postoji, pa ... prikaži još! odatle situacije da nas život tjera na 'sveznalice'. Dobro je da i toga još ima, jer moguće su situacije da nećemo birati između 'specijalista' i 'sveznalica', nego možda između 'sveznalica i manjih ili većih 'neznalica'. Tko zna?