Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Što je Šeks srnu proglasio biljkom, za građane nije presudno

Objava 29. rujna 2016. 157 komentara 913 prikaza
Vladimir Šeks promovira svoju knjigu u Osijeku   Snimio Vladimir Kibel/Pixsell
Vladimir Šeks promovira svoju knjigu u Osijeku Snimio Vladimir Kibel/Pixsell
Vladimir Šeks promovira svoju knjigu u Osijeku Snimio Vladimir Kibel/Pixsell

Slušati i čitati nije isto, naročito nije isto slušati pa i gledati vijesti na radiju i televiziji ili ih čitati u novinama, pa i na portalima. Slušati vijesti lakše je no čitati ih, jer je usredotočenost na slušanje vijesti slabija nego kad vijesti ili neki drugi prilog čitamo. Zato se u novinama pogreške bolje vide nego što se na radiju ili televiziji čuju.

Prošli je tjedan doajen hrvatske političke scene Vladimir Šeks na novinarsku molbu da komentira pregovore HDZ-a i Mosta izjavio: “Pregovori su vrlo nježna i plaha biljka, kao srna. Neki čudan zvuk ih može malo uznemiriti.” Novinari su ga pažljivo slušali (po prirodi posla) i primijetili lapsus koji je izgovorio. O toj Šeksovoj simpatičnoj pogreški odmah su izvijestili novinski portali, što je dalje potaknulo tsunami komentara na društvenim mrežama.

Šeks je bio njihova tema dana premda nije napravio ništa značajno dobro ni značajno loše, tek je u jednoj rečenici, htijući naglasiti osjetljivost procesa pregovaranja, srnu proglasio biljkom. U stvari, brže je razmišljao nego što je izgovorio – a spor govor i inače je njegova značajka – pa se misleći o tome kako metaforički opisati osjetljivost pregovora dosjetio i nježne biljke i plahe srne, ali ih je loše posložio.

Ni jedne papirnate novine ni njihovi portali nisu zabilježili tu anegdotu, nije im se taj lapsus linguae činio tako važnim da bi ga objavili “urbi et orbi”. Ipak, našao se jedan portal i optužio (samo) HTV i njegovu urednicu Dnevnika za cenzuru. Nije to baš tako nazvao, ali je uz uvod da je središnji HTV-ov Dnevnik “vječno blagonaklon prema političkoj opciji koja je na vlasti”, napisao da se “vrijedna” ekipa HTV-ova Dnevnika pobrinula da “dio javnosti bude uskraćen za Šeksov lapsus i pripadajući smijeh”.

Točno, dio javnosti, pa i Večernjakovi čitatelji, uopće ne zna za Šeksovu nehotičnu pogrešku u govoru i – nije zbog toga ništa izgubio, kao što ni onaj drugi dio nije na dobitku. Pogreška je tako bezazlena – slične nam se svima događaju svaki dan – da osim nategnutog kreiranja senzacije, nema razloga za njezinu objavu. Čak i da se ravnamo po onoj da je važno tko je rekao, a ne što je rekao, realno, Vladimir Šeks je politički umirovljenik sa stanovitom težinom.

Da je HTV-ov Dnevnik objavio i taj isječak iz Šeksova komentara, pogrešku bi primijetilo tek 20 do 30 posto gledatelja. Drugima bi njegova izjava zvučala sasvim logično. Jer, kao što smo rekli, ne slušamo vijesti jednako koncentrirano kao što ih čitamo. Što je još zanimljivije, znanstvenici su ustanovili da u pravilu većina nas ne sluša s namjerom da razumije, već sluša s namjerom da zna ponoviti. Zato se strani jezici dobro uče i slušanjem.

Bilo bi, stoga, puno logičnije da je portal prozvao tiskane medije zbog neobjavljivanja Šeksova gafa. No očito je da cilj portala nije bio da javnost dozna za Šeksove biljke i srne, nego prozivanje HRT-a, koji je u posljednje vrijeme ionako laka meta. Znaju sigurno i portalovci da Dnevnik ne služi za zabavu nego za informiranje o događajima koji utječu ili bi mogli utjecati na život građana.  

  • miso:

    Draga Ružice, nikakovog gafa nije ni bilo: “Pregovori su vrlo nježna i plaha biljka, kao srna. Neki čudan zvuk ih može malo uznemiriti.” ... Pročitajte to onako kako je Šeks i rekao: “Pregovori su vrlo nježna i plaha 'biljka', kao ... prikaži još!ao srna. Neki čudan zvuk ih može malo uznemiriti.” ... Termin 'biljka' se često rabi u općem značenju (čudna biljka, čudna sorta, čudni svati, ...), tajko da Šeks (ovoga puta) nije načinio nikakvu pogrešku. Slušajte još jednom - imao sam čast čuti taj tekst u izvornom obliku i 'pročitao' ga onako kako je rečen, s onim navodnicima na 'biljka' a može i 'plaha biljka'. Zaista mu sada nema tko ni što zamjeriti!

  • Jura.Luzer:

    Gospođo Ružice "S lušati i čitati nije isto," ........ Aha ...... Kad čovek sluša .... onda točke i zareze stavlja sam ........ a kad čita onda je točke i zareze stavil neko drugi. ...... Pa je taj neko .... od ... prikaži još! tri Šeksove rečenice ....... napravil jednu. Dodal veznik "i" i zarez. Šek je upal v pjesničko raspoloženje (ko Robinzon) i pjesnički opisival pregovore ..... ali ..... kakav je da je ...... ovo kaj mu delaju je .... tipično novinarsko pošeksavanje.

  • Jura.Luzer:

    Gospođo Ružice "očito je da cilj portala nije bio da javnost dozna" ............... Aha ...... očito je da oni....... koji nekima traže .....dlaku v jajetu ...... drugima nedaju gledati ........ dlake po nogama.