Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Tko ne bi bio zadovoljan godišnjim? To je znak da ima posao

Objava 17. kolovoza 2014. 26 komentara 500 prikaza
Godišnji odmor - Photo: Promo
Godišnji odmor - Photo: Promo
pakiranje obitelji na godišnji odmor

Prošla je Velika Gospa, narodna meteorologija kaže prijelomni trenutak za ljeto, visoke temperature i sunčane dane, pa se i godišnji odmori planiraju prema tom prazniku. Gradovi će od sutra zasigurno biti napučeniji, prometne gužve veće, no, sigurna sam, ljetno raspoloženje još neće napustiti naše radne sredine.

A kakav odnos imamo prema godišnjem odmoru i kako ga koristimo istražio je portal MojPosao,  istina na relativno malom uzorku – 400 ispitanika - ali ipak sa znakovitim porukama. Rezultate te ankete počela sam čitati s predrasudom, očekivala sam da će pretezati pritužbe na dužinu godišnjeg odmora, na dostupnost željenih termina, na sadržaj odmora. Međutim, istraživanje je u dobroj mjeri razbilo moja predviđanja, čak me ugodno iznenadilo.

Zamislite, čak se 65 posto ispitanika uspijeva odmoriti na godišnjem i 43 posto tek ponekad razmišlja o svom poslu. Jednako je zanimljiv podataka da muškarci manje od žena na godišnjem razmišljaju o poslu, ali on nam zapravo otkriva tko je sigurniji na svom radnom mjestu, odnosno tko ima više problema sa zadržavanjem radnog mjesta.

Oko samog posla brine se 41 posto ljudi, 27 posto razmišlja o tome jesu li prije odlaska napravili sve što je trebalo, a 12 posti ih razmišlja jesu li njihovi zamjenici jednako uspješni kao i oni. 

Očekivala sam više, pa onda moj zaključak: samo polovica ispitanika odgovara na poslovne pozive sa svog godišnjeg. Uopće ne odgovara šest posto ljudi, a 12 posto ih uopće nikad nije bilo nazvano.

Nije me iznenadio podatak da najviše dana odmora imaju zaposlenici više stručne spreme i oni zaposleni u velikim tvrtkama i institucijama, ali nisam očekivala da će čak 48 ispitanih reći da su zadovoljni duljinom godišnjeg odmora, a spomenimo da i šest posto građana misli da ima previše dana odmora i da to šteti produktivnosti.  

Znakovito je da su se ispitanici požalili da, zbog previše posla i pritiska nadređenih, ne mogu iskoristi godišnji odmor u jednom dahu, a onda poslije 82 posto odgovara da godišnji planiraju u dva i više navrata kroz godinu. Jednokratno ide manje od petine ispitanika. U pritužbi da godišnji odmor ne mogu koristiti u komadu nazirem cendranje i neiskrenost, jer, podsjetite me, tko je to veći majstor od nas u spajanju praznika s neradnim vikendima i stvaranju malih godišnjih odmora. Za te se prilike namjerno ostavlja nekoliko dana godišnjeg.

Zato me ne čudi podatak da manje od petine ispitanih godišnji iskoristi u komadu, a oni kažu da to rade ponajprije zato što imaju previše posla (43 posto) ili ih na to tjeraju nadređeni (36 posto). Manji broj građana spominje strah od otkaza (13 posto).  

U prosjeku, ove godine imamo 21 dan godišnjeg, dva manje nego prije dvije godine, a začudilo me da su žene zadovoljnije brojem dana nego muškarci. Naravno, gotovo 80 posto građana kaže da ima problema s dobivanjem godišnjeg u željeno vrijeme, ali rijetko se tko stavlja u poziciju šefa koji bi rado udovoljio željama, a one se ljeti uglavnom kreću između 15. srpnja i 15. kolovoza, a istodobno bi posao trebao teći kao da ožujak ili studeni, recimo.

Anketa je još pokazala da je samo 15 posto zaposlenih dobilo regres, prosječno 1773 kune, a još tužniji je podatak da je regres dobilo samo osam posto radnika u malim tvrtkama.

Na trenutak ću zaboraviti ovaj posljednji podatak, i reći da zaključujem da su građani uglavnom zadovoljni svojim godišnjim odmorom, dužinom i načinom kako ga provode. Kako i ne bi bili? Oni imaju posao. 

  • livoguza2:

    Narodna mudrost kaže da miševi vode kolo dok mačke spavaju. A naš Vito zaigrao užičko otkad nema Luzera i livoguze2. A ni vođenje predizborne kampanje mu nije onemogućeno. Jer igra za Večernjakova kandidata. Koji bi zabranio u kampanji spominjati očeve, ... prikaži još!, osim Barbikinih partizana. Čini mu se da su opakiji nečiji partizani od zapovjednika Golog otoka ili od udbaških i četničkih prvaka. Ovo pišem usput i vezano je za komentare na prehodnim temama na kojima nisam mogao komentirati dok se konačno nisam riješio nasilja jedne telekom kuće i spojio s drugom. Imam jenu primjedbu na početak ovoga Ružičina teksta. Ona dobro zna da je sve donedavno Velika Gospa bila kršćanski blagdan, a praznik tek odnedavno. A narodna meteorologija je vezivana upravo uz blagdan Velike gospe iliti Uznesenja BDM na nebo dušom i tijelom. Iz Vitinih je komentara razvidno da nikada ne koristi godišnji odmor. Tko bi pratio ljude da on odmara? Njemu su oči i uši širom otvorene danju i noću. Svih 24 sata. Dok prati nepismenost novinarsku, nema vremena posvetiti se svojoj pismenosti. Brač mu začas postane Brać. I to mu ne smeta da se 100% lupa u prsa. Lp.

  • zorbas.grk:

    Zar su danas i moderatori otisli na godisnji odmor ili su zaspali na poslu kao ono dvoje Kineze u kontroli leta jednog kineskog aerodroma ? Dakle prije pola sata citam clanak uVL gdje sluzbeniciMORH-a odgovaraju gdji.Kolindi-Grabar Kitarovic na njezinu primjedbu ... prikaži još!u da nam je HRZ jadno. Komentator pasce1 u komentarima barata uvrjedljivim rijecima kao na pr. glupaca, baba ,sa katolickim sisama i td..... Tri puta saljem moderatoru prijavu za uvredu tek nakon gotovo cijelog sata komentari pasceta 1 nestanu !!!! Pa da covjek nepovjeruje da se takvikomentari ne brisu odmah vec se dopusti takvo vrriedjanje i blacenje satima!!??????

  • zorbas.grk:

    zašto zaboraviti ono najvažnije....tko se više odlučuje svojim vozilom na godišnji do na pr. Visa , Mljeta i td .....money,money,money ?????????? jel u jednom komadu ili na nekoliko puta opet je bit money,money !!!!