Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Triler žrtvovan u korist odvratnog horora

Objava 14. lipnja 2015. 187 komentara 1979 prikaza
Kukasti križ na poljudskom stadionu  Foto: Tomslav Gabelić/24 sata
Kukasti križ na poljudskom stadionu Foto: Tomslav Gabelić/24 sata
Kukasti križ na poljudskom stadionu Foto: Tomslav Gabelić/24 sata

Sjela sam pred televizor u petak navečer i mislim si kakva šteta što je danas utakmica naše repke, a na drugom programu „krimi-večer“. Ovisnik sam o trilerima i kriminalističkim filmovima i serijama, a baš je petkom na rasporedu švedska serija (duljine filma) „Ne lažu samo ubojice“. Bilo mi je žao, a dvojbe, zapravo, nije bilo. Gledala sam utakmicu.

Uvijek gledam nogometne utakmice, ostalo mi je to još od ranog, ranog djetinjstva kad me otac vodio na Dinamove, ali i na one naše mjesne, Radnikove utakmice. Ovo s Radnikom posebna je priča. Na Dinamove sam s ocem išla do puberteta (pamtim još i Luku Lipošinovića i njegov gol iz kornera). Točnije, do stadiona smo došli zajedno, a onda on na Zapad, a ja na Istok. Razlog: svaka je scena na terenu izazivala prepirku između nas dvoje, a to je onda bila predstava za sve oko nas.

Već u prvom razredu gimnazije na Istoku mi se pridružila prijateljica Mirjana iz razreda s istim sklonostima. Bile smo redovito na svakoj utakmici u Zagrebu, očevi na Zapadu, a nas dvije na Istoku. Danas su takve situacije nezamislive, roditelji se boje s djecom na stadione, a kamo li da klinci sjede i gledaju negdje na stadionu sami, bez nadzora i zaštite.

Oprostite, otišla sam malo predaleko u povijest, vraćam se na petak i svoju odluku da žrtvujem krimić, u korist čistog horora, a taj žanr stvarno ne volim. Kukasti križ na travnjaku je zadnje što sam očekivala vidjeti, ali ukazao se. Opet se sramim, ali ovo je ozbiljan stid, mučan osjećaj koji je posljedica čina meni posve nepoznate osobe. Doslovno osjećam krivnju jer su se opet izjalovila moja očekivanja da sam dio poluzrelog društva koje barem zna razlikovati dobro od zla. 

Dobro i zlo čitam i u komentarima ispod raznih članaka na Večernjakovu web portalu. Evo nekoliko primjera:

Mekong: „Mislim da je došao red da se svi saberemo i pogledamo stvarnosti u oči! Ovo je nemoguća sramota kao prvo za nas SVE Hrvate - za cijelu naciju! U svijetu nas polako gledaju kao posljednje idiote...“

maparac3: „Kakvi navijači? Pa svakome je jasno da iza provokacije stoji splitska ORJUNA (Organizacija jugoslavenskih nacionalista, op.rc), s jasnim ciljem, a Šuker im svojim glupim izjavama samo pripomaže....   

slavonac13: „Split je grad pun kukavica i ljubomore. Žao mi vas je. Davore nikada više u Split.“

derin: „Ovo je djelo poremećene osobe, koje nema veze ni sa Splitom, ni s Hrvatskom, ni s Torcidom. Nadam se da će se krivac brzo pronaći.

Igi01: „Ovo ne izaziva sramotu nego gađenje cijelog svijeta naspram nas. Stid me što u Hrvatskoj ima ljudi koji su u stanju ovako nešto napraviti, ... Ako se ovaj čin ne kazni, ako se ne pronađu krivci, ja ću navijati da nas se izbaci iz svih natjecanja na 3-4 godine...“

cuvarkuca: „Bilo je pitanje vremena kada će se to dogoditi. Godinama se titralo i imalo razumijevanja za naše "navijače", kojima su dijeljene karte, koji su besplatno putovali s reprezentacijom i koji su uvijek našli razloge za iskazivanje nezadovoljstva na najgori mogući način. A računi samo stižu na naplatu.“

d-ano: „Ovo nije napravio onaj koji voli Hrvatsku.“

Slažem se, ovo je napravio neprijatelj Hrvatske.

Premda pretežu komentari koji kritiziraju iscrtavanje kukastog križa na Poljudu – da se razumijemo, ovo se nedjelo moglo dogoditi na bilo kojem našem stadionu -  zabrinjavajući je broj i sadržaj onih koji ga brane i odobravaju. Eto nam novi poticaj za podjelu.

A večer je u petak, barem za mene, trebala biti posvećena igri, jedinstvenom navijanju za Hrvatsku, ponosu, zadovoljstvu i mirnom snu.

  • crohumans:

    Ovo nema veze sa HNS-om. Ako se HNS i kazni onda je to pozitivna poruka da se ovo i dalje čini od ekstremnih pojedinaca. A ako se HNS ne kazni onda se to više neće ni ponavljati jer će ti ... prikaži još! isti huligani dobiti poruku da to više je čine jer jedino oni mogu odgovarati a ne HNS.

  • Sve je uzalud:

    .........................vrlo je lako iscrtati svastiku u crtovlju okomitih i vodoravnih linija..............što je i na slici vidljivo samo je pitanje koje linije uzetu..............a koje preskočiti......................svastika postoji u bolesnim glavama................na slici se vidi crtovlje vodoravnih i okomitih linija trave..............

  • Jura.Luzer:

    Igi125 "navijacka provokacija jer je Italija bila nacisticki saveznik." ....... Bormeš ....pripovedala mi je kuma .... stara Spličanka .... kak je to bilo ....v ona vremena. ..... Došli Talijani v Split ....svi Spličani zatvorili škure ... v znak protesta zbog ... prikaži još! okupacije....... Nakon par dana došli Nemci .... Spličani rastvorili škure i dočekali ih cvečem .... jer su mislili da su ih Nemci ....došli oslobodit od Talijana.