Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Za medije, političare i suce interes javnosti nije isti

Objava 11. rujna 2014. 121 komentara 402 prikaza
Presuda, foto: www.mbascool.com
Presuda, foto: www.mbascool.com
sudski čekić

Napokon znamo i to: Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, trpi teške duševne boli jer ga je premijer Zoran Milanović oklevetao, zbog čega Bandić “tri mjeseca oka nije sklopio”, ali zato, zasad nepravomoćno, od RTL televizije očekuje 50.000 kuna, a smiješi mu se i neka svotica od HRT-a. To nam je otkrio zagrebački Općinski građanski sud. 
Uskomešali su se mediji, uključilo Hrvatsko novinarsko društvo, čak i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. Novinari strahuju od novog vala cenzure, političari se čuvaju konkretnih izjava i kalkuliraju gdje bi i kako oni mogli iskoristiti “presedan Bandić”, a analitičari svega i svačega znaju krivca i što on zaslužuje. 
Nesumnjivo je da građani trebaju znati što premijer misli o najjačem gradonačelniku u zemlji, ali nekako mi je zasmetalo to što su svima puna usta “javnog interesa” ili “interesa javnosti”, sintagme koja je postala floskulom i koju, čini mi se, mnogi koriste a da ne znaju što ona točno podrazumijeva i ne bi je mogli definirati. Odnosno, možda mogu, ali onako kako njima paše. 
Nije jednostavno definirati javni interes na način koji bi svima bio prihvatljiv i savršeno jasan. Ono što je u interesu javnosti za medije, nije javni interes za političara, suca, gospodarstvenika, sportaša... 
A, dopustite, s interesom javnosti ipak se svakodnevno susreću baš novinari koji svaku svoju informaciju koju žele prenijeti građanima moraju podvrgnuti testu interesa javnosti i na temelju toga odlučiti hoće li je objaviti ili ne. 
Neki od uvjeta za objavu informacije, uzimajući u obzir javni interes, definirani su u “Mediji pomažu medijima”: 
- da informacija ispravlja nešto što je pogrešno 
- da donosi podatke koji utječu na dobrobit ljudi i njihovu sigurnost
- da poboljša opće razumijevanje i sudjelovanje u raspravi o temi dana ili bilo kojoj aktualnoj temi
- da pomogne unaprijediti odgovornost i transparentnost u javnosti 
Medijski će teoretičari nabrojiti još niz uvjeta, ali zaustavimo se samo na ovima koji će, sigurna sam, biti dovoljni za opravdavanje interesa javnosti. 
Pokušajte kroz ova četiri uvjeta “provući” televizijske intervjue s premijerom Milanovićem u kojima su sporne izjave o gradonačelniku Bandiću i vidjet ćete da su svi uvjeti koji opravdavaju interes javnosti zadovoljeni. 
Objašnjenje je to koje će, nadam se, koristiti ne samo novinarima nego i svima, pa i sudovima, koji imaju posla s medijima. Zakasnila sam, istina, što se tiče zagrebačkog Općinskoga građanskog suda, ali nade još ima. 
Ono što raznorazni tumači interesa javnosti još svakako moraju znati jest da odmah iza prve novinarske obveze – iznositi istinu, slijedi – lojalnost prema građanima. To znači da medijskim organizacijama javni interes mora biti iznad bilo kojeg drugog pa i vlastitog interesa i da informacije trebaju objavljivati bez straha ili koristi. Rade li tako, medijima je kredibilitet zajamčen. 
Pojednostavimo, u interesu je javnosti da zna sve što na bilo koji način utječe ili bi moglo utjecati na građane, a mediji su ti koji građane moraju obavještavati o svemu što će im pomoći da sudjeluju u demokratskim procesima, da donose odluke.

  • Jura.Luzer:

    Jooooj Robinzone ...... pak je burek preveč dragocena stvar (a tvoja penzija premala) .....da bi ti ju ja prodaval. ....Morem ti ga samo pokloniti. -----------Pa bum ti poklonil i ovoga komentara: ------------ Nisu "Pravila ponašanja" napisana zbog tebe , mene ... prikaži još!e i još nekih pristojnih komentatora s ovog bloga. Mi smo ih se pridržavali i dok još nisu bila napisana. Napisana su zbog onih koji su zloupotrebljavali gostoprimstvo naše domačice i ovde lagali, klevetali , vređali ..... da nespomenem krivca i klonove njegove. ------ Eeeee sad .... zakaj je on to delal? .... Zato jer nije bilo nikakove..... Odgovornosti . -------Pa vidiš ..... zakon po kojem je osuđen RTL nije napisan zato jer se to nekome sprdnulo nego je napisan da spreči novinare v klevetanju, blačenju i javnom sramočenju ....bez ikakove odgovornosti. To kaj je takov zakon napisan su si .....sami krivi. -------Da su se ponašali onak kak to od njih traži naša domačica ..... zakona nigdar nebi niti bilo . Ali ..... oni su se ponašali onak kak su ih vučili na fakultetu čiji dekan je ponosan na študente koji porniče gledaju na "dejli bejzis" (copyright JL).......pa sad imaju zakon takav kakav imaju. ----------S obzirom na to da taj zakon sad od njih traži odgovornost ..... svi oni koji su navikli pisati bez iste ......su složno digli dreku da se takav zakon ukine. ------ Daklem .... nije problem kazna RTL u ..... jer buju njihovi fiškali vrlo lako dobili nadoknadu v sudskoj parnici protiv Klevetnika koji im je štetu prouzročil (uvečanu za neprospavane noči njihovog urednika i fiškalske stroške)....... nego je problem v ..........Odgovornosti. ---------To kaj su se ovi v HND ju uzbunili je ......isto ko da mi komentatori počnemo tražiti da se ukinu "Pravila ponašanja" zato jer ....... onemogučujuči kloniranog .... .... i nas kreativne i dobronamerne komentatore ....tu i tam ....podkače.

  • Deleted user:

    Kadija te tuži, kadija te sudi! Ali još gori sudac je ovaj elektronički koji ti napiše da si upotrijebio krivu riječ, a obavijest ti stiže takvom brzinom da jedva i pročitaš o čemu te elekrtonski sudac obavještava, pak ti još ... prikaži još! brže obriše napisani komentar u kojem si napisao nedozvoljenu riječ koju je prepoznao elektronički sustav pa ako taj komentar prije toga nisi "sejvao", za svaki slučaj,odu tvoje supermisli i razmišljanja u internetski bezdan tko zna gdje. Stoga bih molio gospođu Ružicu da objavi koje su to nedozvoljene riječi a koje su ugrađene ovdje u elektronički sustav koje ne bismo smjeli upotrebljavati. (Tako neka @livoguza zna zašto mu je brisalo njegove umotvorine pa da ne optužuje gospođu Ružicu ili nekog drugog zbog nestanka njegovih dragocjenih umotvorina

  • Vito:

    U interesu javnosati ???????????????? Što sam vido, doživio i što sam dobio kao odgovr na pitanje "prometnom redaru" koji je napisao kaznu vozilu koje nikom nije smetalo, osim toj spodobi u odjelu na koje piše "prometni redar" === Idem po ... prikaži još!po nogostupu s Trga HNK u Zagrebu po Masarykovoj i moram se micati vozilu parkiranom na taj istoi nogostup, između Trga HNK i Gundulićeve ulice. Prijeđem u dio Masarykove između Gundulićeve i Preradovićeve i vidim uniformiranog kako razgovara s vozačem u dijelu koji "nije prometno određen kao pješaka ili prometna površina", nego je nekom čudnom odlukom nekog (znaju li možda gadget novinari) odjeljen bijelom crtom i drugim "horizontalnim objektima" od Prometa u pokretu". Uđem u jednu trgovinu, obavljam kupovinu i izlazim iz trgovine. uniformirani i dalje razgovara s vozačem, prilazim pa ga pitam je li napisao sve kazne krivo parkiranima - kaže da je, pitam i onima tamo koji već petnaest minuta smetaju i pješacima i prometu u pokretu, jer su tako parkirani? - Pogleda i odgovori : to nije moje područje. ___________ U interesu javnosti pitam: Čemu služe prometni redari koji ne kažnjavaju očite prekršitelje zakona o sigurnosti prometa, a kažnjavaju one koji nikom, osim njima, ne smetaju????? ________ Događaj se zbio nešto prije jedan sat poslije podne danas, petak 2. 9. 2014.