Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Zbog Bocellija zaboravila na etički kompas

Objava 13. studenoga 2014. 45 komentara 4050 prikaza
Andrea Bocelli sa suprugom Veronicom  Snimio Boris Ščitar
Andrea Bocelli sa suprugom Veronicom Snimio Boris Ščitar
Andrea Bocelli sa suprugom Veronicom
Prekrasan glas, vrlo pristao stas, slavan i slijep – to je Andrea Bocelli. Talijanski tenor, dobro poznate životne priče, zbog svog hendikepa izaziva kod publike i posebne emocije i stalnu znatiželju.

Rođen je u Toskani prije 56 godina, a sudbonosna mu je bila 12. godina: oslijepio je igrajući nogomet i otkriveno je da prelijepo pjeva. Svirajući i pjevajući po barovima osiguravao si je novac za studij prava i ništa posebno važno nije mu se događalo do 1992. godine, kad mu, ne baš kao mlacu, karijera kreće strelovito uzbrdo zahvaljujući Zuccheru i Pavarottiju, a svoje je prste tu imao i Bono iz U2.

Sve poslije toga u životu Andree Bocellija moralo se dogoditi – bezbroj koncerata i milijuni prodanih CD-a, prvi brak i dvojica sinova, drugi brak i kći, velika vila na obali, mnogi slavni i bogati prijatelji...

Znatiželju domaćih obožavateljica, a možda manje obožavatelja, uoči koncerta koji će Bocelli imati u Zagrebu za dvadesetak dana, potrudili su se zadovoljiti novinari Večernjeg lista, Nove TV i Glorije (logično za takve prilike: jedan dnevni list, jedan magazin i jedna tv kuća).

U istom su danu novinari Maja Car i Boris Ščitar (Večernji), Maruša Stamać (Nova TV) o trošku svojih redakcija otputovali u Forte dei Marmi, ljetovalište nedaleko od Pise, gdje danas u velikoj vili na obali živi obitelj Andree Bocellija, da bi (svaki posebno) razgovarali s pjevačem. Organizator dolazećeg koncerta Star produkcija osigurao je novinarima službenu prevoditeljicu Silviju Glavić.

Planirano – učinjeno, Večernjak je na dvije stranice objavio reportažu o Bocelliju i njegovoj obitelji. Poseban prilog emitirao je InMagazin Nove TV. A onda – iznenađenje: iste nedjelje kad i Večernji, Jutarnji list, također na dvije stranice, objavljuje reportažu o Bocelliju. Autor je “službena prevoditeljica” Silvija Glavić. Novinari Večernjaka i Nove TV prepoznaju u reportaži S. Glavić svoja pitanja i Bocellijeve odgovore koje su na njih dobili.

Je li ta nekorektnost maslo Star produkcije, koja je htjela jednim udarcem dobiti još više medijskog prostora, osobito u dva dnevna lista (Večernjakovi i novinari Nove TV službeno su to pitali Star produkciju, ali odgovor nikako da stigne) ili same Silvije Glavić (uza znanje urednika Jutarnjeg lista ili bez njega), nije presudno znati, ali je vrijedno na nju se osvrnuti.

Silvija Glavić, želi li biti novinarka, dužna je znati da svaki novinar mora u sebi imati etički kompas i po njemu se ravnati. Isto vrijedi i za njezina urednika koji je trebao znati kako je nastala i u ruke mu pala “dobra novinarska priča”.

Kako ponekad nastaju novinarske priče važno je da znaju i čitatelji. Oni o vjerodostojnosti medija sude po istinitosti, točnosti i trudu novinara i urednika.  

A koja je etička pravila prekršila Silvija Glavić? Prvo, pogrešno se predstavila sugovorniku; drugo, lijepo rečeno, plagirala je, a točno rečeno, ukrala je dio sadržaja Večernjeg lista i NoveTV jer je kao svoje prikazala riječi koje su bile Večernjakove i InMagazina; treće, naštetila je ugledu i dostojanstvu novinarske profesije; četvrto, zanemarila je kolegijalne odnose.

Novinar bez etičkog kompasa ne stječe respekt kolega, nego se gubi u prizemnosti svojih ciljeva i ostaje sam na pustom otoku.

>> U domu Bocellijevih: 'Živim životom profesionalnog sportaša, a ljubav mi je motor i pokretač života'

 • doktorica:

  ništa nam nije čudno od Jutarnjega...

 • Jura.Luzer:

  Gospođo Ružice "Zbog Bocellija zaboravila na etički kompas".............Nije.-----------Da bi čovek nekaj zaboravil ...... prvo to mora znati. ......... Malo sam si prosurfal i .......... iz svega kaj sam pronašel zaključil da gospođa Glavič .... novinarskoga etičkoga kompasa .....nigdar niti ni ... prikaži još!i imala ........ Tak da je vaša tvrdnja da ga je zaboravila zbog gospona Bocellija .... netočna. ...... Prosim ispravak naslova. .

 • livoguza2:

  "Zbog Bocellija zaboravila na etički kompas"____________________ Jutarnji list, njegovi novinari i urednik još ne znaju što je kompas (busola). Oni se orjentiraju prema mahovini i zvijezdama. Posebice onim petokrakim, crvenim. Slijede orijentaciju i moral aktualnih političara. Lp.