Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Želite li nešto zaboraviti, nazovite Google!

Objava 31. srpnja 2014. 36 komentara 511 prikaza
Google - pravo na zaborav
Google - pravo na zaborav
pravo na zaborav

Da tražilice poput Googlea, Yahooa... trebaju na zahtjev pojedinca sa svojih stranica brisati podatke o njemu i poveznice koje su „nevažne i zastarjele“, odluka je Europskog suda pravde koja kod nas prolazi prilično nezapaženo, a u Europi je izazvala veliku buru. Ne može se reći da naši mediji nisu izvijestili o “pravu na zaborav“, naročito portali, međutim, čini se da tema nije dovoljno objašnjena i problematizirana.

Na još koju riječ o „pravu na zaborav“ potaknuo me nedavni Večernjakov članak novinarke Tanje Ivančić Belošević, koji upoznaje javnost da „europske internetske tražilice udovoljavaju opravdanim zahtjevima za brisanje linkova na pojedince“ i prenosi mišljenja stručnjaka koji  svaki iz svog ugla, bez osobitog žara brani ili napada odluku Europskog suda, a domaća Googleova podružnica nije htjela reći ni riječ.  

Je li „pravo na zaborav“ cenzura? Možemo li podatke objavljene na tražilicama pravdati interesom javnosti? Dva su pitanja o kojima bi trebali diskutirati novinari. Usto, nikome nisu posve jasni kriteriji po kojima Google briše ili ostavlja poveznice, prihvaća ili odbija zahtjeve građana (stiglo već više od 50.000). Zasad, kažu, „skidaju“ informacije o ljudima koje sadrže zastarjele osobne podatke ili ako je informacija "neadekvatna ili  je postala nevažna“.

Među prvima zahtjev za uklanjanje s Googlea poslali su političari da sakriju mladenačke grijehe, osuđeni pedofil ili doktor kojemu se ne sviđaju komentari njegovih pacijenata. Nemam ništa protiv „skidanja“ mladenačkih grijeha, većina je sigurno bezazlena, ali drugoj dvojici ne bih ispunila želju jer su podaci o njima široj zajednici korisna informacija.  

Čitam da je, na primjer, brisan komentar Roberta Pestona, BBC-jeva urednika za gospodarstvo iz 2007. godine u kojem kritizira Stana O'Neala, bivšeg predsjednika uprave Merrill Lyncha, jedne od vodećih svjetskih financijskih institucija, i piše da je O'Neal bio prisiljen napustiti Merrill Lyncha zbog značajnih gubitaka nakon neopreznog ulaganja.

Preslikano na naše prilike za koju godinu s Googlea bi mogli nestati svi članci o bivšem ministru Petru Čobankoviću i malverzacijama u aferi Planinska za koje je osuđen na godinu dana zatvora, a kaznu je odslužio radom za opće dobro. Ti osobni podaci mogli bi biti  proglašeni zastarjelim i ne bi mu smetali u mogućoj kandidaturi za Vukovarsko-srijemskog župana, na primjer.

Pretpostavimo da se 2019. Radimir Čačić kandidira za predsjednika Republike. Novinari i građani će se još sjećati njegovog zatvora zbog prometne nesreće, ali bude li Čačić zatražio brisanje te epizode iz svog internetskog života, njegova će biografija biti opasno krnja. 

Sudeći po svemu odluke koje bi trebale pridonositi uravnoteženosti prava na privatnost i prava na slobodu govora postaju veliki test za mnoge institucije, od nacionalnih vlada i sudstava do internetskih tražilica i pojedinaca. A sigurno je da će tim odlukama mnogi na neki način biti oštećeni.

Meni „pravo na zaborav“ ima stanovitu privlačnost, ali ono ipak nije daleko od cenzure.

Sve ide k tome da će novinari opet morati skupljati novinske izreske i stvarati vlastitu papirnatu arhivu kako ništa ne bi palo u zaborav. Večernjakova novinarka Crne kronike mudro od takve arhive nikad nije ni odustala.  

  • zorbas.grk:

    Tko ce htjeti naci ce nacin da sazna sto ga zanima.

  • miso:

    E moj @Kristijane. Kažete 'da bih je brisanjem s Googlea.... zadržao ovršenike. Često i same krive za ovrhu'. ... Ti ljudi su krivi koliko i, primjerice, vozači kojima stavite dozvoljenu brzinu 100 km/h (uzmite kredite, odite u poduzetništvo, gradite farme ... prikaži još! krava) i iskopate provalije na toj cesti (nabijete im kamate 9,38%, uzmete im robu s kojom su registrirani radi, urušite im cijene mlijeka i ne zaštitite ih) ... Tako moj @Kristijan kr(istij)šćanski razmišlja. Proglasite ustav u kojem je dom nepovrediv, čl. 34, a onda država tolerira i policijom i kacigama (samo nam još treba i NATO – kad dobijemo predsjednicu) provodi ugovor u kojem je nad tim istim domom dopuštena ovrha (djeca, starci, svi na cestu). Nadalje, člankom 35. ustava 'Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti', a onda država dopusti i provodi putem FINA-e ugovor kojim se čovjeku ovrši plaća, sroza mu se ugled i čast, njega, njegove obitelji, sroza se pravna zaštita dopuštenjem Jadranke Kosor da se tim ljudima sve uzme (time je ona uvela ropstvo u Hrvatskoj, Kristijane – ban Jelačić je ukinuo kmetstvo a Jadranka 163 godine kasnije uvodi ropstvo – koja slobodna domovina za četvrtinu stanovnika, ako uzmete 318 tisuća, pa tročlanu obitelj). Sve se srozalo moj @Kristijane. Samo se ne sroza moral @Kršćanina, koji te iste ljude, koje je sustav morao štititi, proglašava i same krivima. … E moj @Kršćanine, e, e, eeeee. Quo vadis, domine @Kristijane? Rim nam gori, vi bježite i svaljujete krivicu na robove, oni su ga zapalili, oni su krivi, kažete Vi. Baš lijepo. Savjest Vam je čista. Onaj kršćanin koji je počeo bijeg iz Rima vratio se u gorući Rim. Sjećate se, zar ne? A Vi perete ruke. Znamo i takve. Ma bravo. Našli ste krivicu na robovima, kakvu ni Pilat nije našao na Raspetome. Vi, umjesto da zaštitite te ljude, proglašavate ih krivima. A mečka pleše u Vašem susjedstvu @Kristijane … .

  • fjakadur:

    Zadnja rečenica teksta : "Sve ide k tome da će novinari opet morati skupljati novinske izreske i stvarati vlastitu papirnatu arhivu kako ništa ne bi palo u zaborav. Večernjakova novinarka Crne kronike mudro od takve arhive nikad nije ni odustala." ... prikaži još!a." Tako je Zastupnice naša !! Tako se zarađuje kruh kao novinar.Umjesto da svi građani Hrvatske gube vrijeme na stvaranje papirnatih arhiva, to je stvarno zadatak novinara koji su naše oči i uši. Lijep je ovo zaključak !! Istiniti dokazi su od neprocjenjive vrijednosti i treba ih čuvati ko što se u muzejima čuvaju kosti tamo nekih izumrlih životinja !! Usput, ovaj novi način dolaska na blogosferu i šugava izvedba komentara je stvarno odbijajuće i ne stimulira me više da pišem komentare.Pogledajte ovaj prostor za pisanje komentara - ko prorez na tenku kroz koji se gleda van !!!! Užas.