Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zastupnica čitatelja

Znamo drugu i treću rodilju s presađenom jetrom, a tko je prva?

Objava 13. listopada 2016. 127 komentara 600 prikaza
S presađivanjem organa, i po broju i po uspješnosti, Hrvatska je u svjetskom vrhu Foto Marko Lukunić/Pixsell Arhiva
S presađivanjem organa, i po broju i po uspješnosti, Hrvatska je u svjetskom vrhu Foto Marko Lukunić/Pixsell Arhiva
S presađivanjem organa, i po broju i po uspješnosti, Hrvatska je u svjetskom vrhu

Mediji rado bilježe uspjehe naših liječnika i medicine općenito. Prvo, zato što znaju da su to najčitanije teme, i drugo, zato što su i sami željni dobrih vijesti. Ti su razlozi potaknuli i Večernjak da objavi priču o sretnoj majci maloga Gabrijela Martini Capan, koja je s transplantiranom jetrom rodila u Klinici za ženske bolesti i porode. Već nadnaslov članka govori o velikom uspjehu hrvatske medicine, a iz podnaslova doznajemo da je to prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Novinarka Ivana Rimac-Lesički tim je povodom razgovarala s prof. dr. sc. Snježanom Škrablin, pročelnicom Zavoda za perinatalnu medicinu u Petrovoj, i prof. dr. sc. Slobodanom Mihaljevićem, te s majkom Martinom Capan. Uvodno novinarka piše: “Martina je, naime, kažu, prva rodilja s transplantiranom jetrom u Hrvatskoj, a vjeruju i u ovom dijelu Europe.” Prof. dr. sc. S. Škrablin je pak doslovno rekla: “Imamo iskustvo s trudnoćama nakon transplantacije bubrega, ali rodilje s transplantiranom jetrom dosad nismo imali. O trudnoći nakon transplantacije jetre koja je završila rođenjem zdravog djeteta, nema podataka u literaturi.“

Odmah nakon te objave novinarka dobiva e-pismo: “Izazvana a i povrijeđena vašim tvrdnjama u Večernjem listu... javljam se s pitanjem zašto objavljujete netočne i neprovjerene podatke? Ja sam Mariela Perković iz Đakova, transplantirana mi je jetra 12. rujna 2007. godine u KB Merkur, a rodila sam zdravu curicu 23. srpnja 2013. godine isto u KB Merkur... Ja sam druga žena koja je rodila s presađenom jetrom u Hrvatskoj, jer je prije mene u istoj bolnici već rodila jedna žena. Vaš tekst nije u redu ni prema meni a pogotovo ne prema svim mojim doktorima iz Merkura... Drago mi je i sretna sam zbog gospođe Martine Capan..., ali želim da zna da je ona treća koja je rodila s transplantiranom jetrom. Nadam se da ćete svoju grešku ispraviti...”

Novinari imaju obvezu provjeravati činjenice koje su doznali, a ako su one neprovjerljive, citiraju sugovornike kao što je učinila Večernjakova novinarka. Da i nije objavljen citat malo tko bi posumnjao u izjavu stručnjaka iz Petrove bolnice da je nedavni porod majke s presađenom jetrom prvi u Hrvatskoj, k tome poduprt riječima da o mogućim sličnim slučajevima u literaturi nema podataka.

Prema pismu naše čitateljice Mariele Perković, Večernji je objavio pogrešan podatak, ali ne iz pera svoje novinarke, nego iz usta stručnjaka iz Petrove. Zanimljivo je i da se nitko s demantijem nije javio iz KB-a Merkur, jednog od najjačih transplantacijskih centara u Hrvatskoj. Ili im je porod trudnice s transplantiranom jetrom prešao u rutinu pa drže suvišnom svaku reakciju ili je druga rodilja odradila posao i za njih.

Novinarski bi bilo neprofesionalno opisati cijelu ovu zavrzlamu, a ne objaviti kako se zove prva rodilja s transplantiranom jetrom. No u doznavanju njezina imena iz Centra za transplantacije KB-a Merkur usmjerili su me na Intenzivnu, a tamo su se prisjetili slučaja otprije nekoliko godina, ali ne i imena, uz opasku da novinarima nerado daju izjave.

 • Jura.Luzer:

  Gospođo Ružice "zato što su i sami željni dobrih vijesti." ........... Bormeš ....... kad se dete rodi ..... to je dobra vest i velika sreča........... Kad se pak rodi dete oko čijeg rađanja se trudilo puno doktora (i ostalog medicinskog ... prikaži još!g osoblja) ..... to je još vekša sreča i još bolša vest. ..................Ali ...... kad medicinsko osoblje ubije nerođenu bebu .....koja je imala sve uslove za normalan porod ........ i to po zahtevu bebine majke ............ to je tolika ..... tuga.... jad i nesreča ........ da se nemre ......s nikakovim doktorskim uspesima ......... nadomestiti.

 • Jura.Luzer:

  Robinzon "sve što se događa, događa se po Božjoj odluci, po njegovoj volji" ............ Aha ............. Njegova volja je da neko ode v Raj .... a neko v Pekel .......... I njegova volja je da ljudi (uključujuči doktore) ...... sami ... prikaži još! odluče ....... ko bu kam.

 • doktorica:

  dobro je da se piše o uspjehu naših liječnika jer često se o liječnicima piše loše, prikazuje ih se kao bahate ljude,neznalice,ubojice gotovo kao kriminalce.U takovom ozračju raste nezadovoljstvo kako liječnika tako i građana ,to je i jedan od uzroka ... prikaži još!a što dosta mladih liječnika odlazi van,a ne samo zbog novca i uvjeta rada.Danas se više cijeni političar sa pola škole koji puno govori a ništa ne kaže nego liječnik .Zato su i mnogi liječnici otišli u političare,ništa ne rade a odgovornost nikakva,dok ako pogriješi u svojoj struci odmah kuka i motika.I nije toliko bitno da li je druga ili treća žena rodila sa transplantiranom jetrom,bitno je da se takovi zahvati obavljaju kod nas.