Blogosfera Tvornica zdravog osmijeha - Zubna ordinacija Zagreb

Što jesti nakon stomatološke operacije i ugradnje implantata?

Objava 13. svibnja 2015. 0 komentara 1600 prikaza
Ne odričite se uživanja u hrani nakon operacije ili ugradnje implantata
Ne odričite se uživanja u hrani nakon operacije ili ugradnje implantata
Što jesti nakon ugradnje implantata?

Primarna uloga hrane koju svakodnevno unosimo u organizam jest davanje energije i hranjivih sastojaka svakoj stanici našeg tijela. Probava počinje već samim doticajem hrane s usnama, naime u tom momentu počinje već lučenje ptialina koji sudjeluje u razgradnji jednostavnih šećera. Osim hranjivih i gradivnih elemenata koji u organizam ulaze putem hrane - proteina, ugljikohidrata i masnoća, hrana našem tijelu pruža obilje vitamina, minerala i drugih mikroelemenata bez kojih organizam ne može funkcionirati. No, hrana je i puno više od pukog goriva za tijelo budući da igra i važnu ulogu i u našem socijalnom životu. Uz hranu uživamo pri mirnoj večeri s prijateljima i obitelji, kada slavimo ljubav s našim partnerom ili kada gozbama obilježavamo neki od najvažnijih životnih trenutaka poput rođenja djeteta ili stupanja u brak. No, osim svih ovih nabrojanih, hrana ima još jednu važnu komponentu, a to je užitak za sva naša čula. A tog užitka, nažalost, postajemo svjesni tek onda kada nam uživanje u hrani, iz nekog razloga, postane onemogućeno.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi ne uživaju u hrani su zubi. Stari klimavi mostovi i krunice, klimave proteze, proteze koje žuljaju, stvaraju neugodu i imaju akril na nepcu prepreka su istinskom uživanju u hrani. Također, ako ste tek ugradili implantate, bilo da se radilo o All-on-4 metodi – ugradnji 4 implantata u bezubu čeljust, o All-on-4-Zygoma metodi koja se provodi kod pacijenata bezube čeljusti kod kojih je došlo do potpune resorpcije čeljusne kosti ili ako vam je ugrađen samo jedan jedini implantat – treba se pridržavati određenih pravila o prehrani kako proces osteointegracije (srastanja titanskog umetka s kosti) ne bi bio kompromitiran i kako bi pacijent u predviđenom terminu dobio trajni protetski nadomjestak.

Tijekom tog razdoblja prilagodbe organizma, sposobnost žvakanja je smanjena te svojim pacijentima nakon operacije preporučujem da prvu hranu konzumiraju tek kada anestezija popusti. Savjetujem i izbjegavanje mliječnih proizvoda kroz tri dana nakon operacije i obavezno naglašavam kako je potrebno izbjegavati hranu koju treba dobro prožvakati, sjemenke, ali i ljutu, prezačinjenu, jako slatku ili kiselu hranu te se valja usmjeriti prema izboru hrane mekše konzistencije. Kada je o alkoholu riječ, neposredno nakon operacije, ne preporučuje se konzumirati alkohol jer on proširuje endotel krvnih žila i izaziva krvarenje, međutim, kasnije se čaša vina može popiti. Preporučio bih i pacijentima pušačima da se suzdrže od pušenja, barem neposredno nakon operacije, jer nikotin smanjuje prokrvljenost i usporava cijeljenje rane, jednako kao i kava. Pridržavanjem ovih naputaka, nakon dva mjeseca se ugrađuje trajno rješenje, a tada je samo nebo granica izbora one hrane u kojoj ćete uživati.

Gurmanski meni a'la dr. Trampuš

Za pacijente koji su prošli kirurški postupak ugradnje implantata u periodu dok osoba ne dobije trajni protetski nadomjestak, potrebno je razmišljati o hrani koja je mekša po svojoj konzistenciji, ali i u takvoj hrani u kojoj ćete uživati svim čulima – jer, život je samo jedan i treba u njemu uživati.

Pileća juha s jetrenim noklicama

500 g pilećeg mesa narežite na sitne kockice, a na laganoj vatri propržite pola glavice luka, dvije mrkvice, korijen peršina, komadić korijena celera i komadić korijena pastrnjaka i potom kratko propržite meso. Zalijte vodom, posolite, poparite i kada voda zavrije dodajte šalicu smrznutog graška i kuhajte 20 minuta. Jetrene knedle ćete napraviti tako da prvo 1  jušnu žlicu svinjske masti do pjenaste-bijele konzistencije razmutite u posudi u koju zatim dodate jedan žumanjak i 4 jušne žlice griza te jednu žlicu brašna. Posebno izmiksajte sinjeg od bjelanjka, te sve dobro pomiješate dodajte sol i papar te na kraju dodate žlicu peršina i jedna sitno sjeckana pileća jetrica. Nakon što smjesa odstoji ukuhajte je velikom jušnom žlicom u juhu. Moja preporuka je da imate veliku količinu juhe s obzirom da knedli jako upijaju tekućinu. Prokuhajte 10-tak minuta i poslužite.

Rižoto s lisičkama i pečenom paprikom

300 g lisički prepržite na luku. Dodajte 400 g riže, malo je prepržite dok ne postane staklasta i zalijte pilećim temeljcem. Kuhajte klasičan rižoto, dodajući novu tekućinu-temeljac tek kad višak tekućine ispari. Pred kraj kuhanja, kada je riža al dente, zalijte dobrim bijelim vinom - preporučujem Gravner Amfora (100 ml), dodajte rižotu kockicu maslaca, nasjeckane pečene paprike (3 jušne žlice) i istisnite jedan ili dva češnja češnjaka. Promiješajte te pospite parmezanom i peršinom.

Grdobina u finom umaku od bijelog vina

500 g repa grdobine narežite na kockice i kratko ih popržite na maslinovom ulju. Izvadite ribu sa strane. Na ulje dodajte 2-3 nasjeckana češnja češnjaka, list lovora te zalijte s 2 dcl bijelog vina (Gravner Amfora) i kada alkohol ispari dodajte 100 ml slatkog vrhnja. Posolite, popaprite, vratite ribu u tavicu i nek još neko vrijeme kratko prokuha. Dodajte žlicu nasjeckanog peršina i poslužite uz kuhane bačvice krumpira aromatizirane koricom domaćeg limuna.

Pečene jabuke s orasima, medom i limunom

Operite 4 jabuke i izdubite im sredinu. U zdjeli pomiješajte 200 g oraha, 2 žlice meda, dodajte žlicu šećera i žličicu cimeta. Naribajte limunovu koricu. Ovom smjesom napunite jabuke i pecite ih na 200 ⁰C 20-tak minuta. Kada se ohlade, poslužite ih sa šlagom.

Uz ovaj meni preporučujem čašu kvalitetnog i osebujnog chablisa Oliver Leflaive Puligny-Montrachet 1er CRU koji će svojom osebujnom bogatom aromom istaknuti ono najbolje u okusima ovih jela.

Živjeli i dobar vam tek!

Poštovani,

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas od 21. – 23. 05. na sajam Pravo doba na Zagrebačkom Velesajmu gdje će ordinacija Ortoimplant Dental Spa www.ortoimplant.hr iz Zagreba, Ilica 283, na čelu s doajenom implantologije dr. Zdenkom Trampušom, DDS, prezentirati najnovija stomatološka dostignuća u rješavanju bezubosti.

All-on-4 i All-on-4 Zygoma su najnaprednije stomatološke metode uz koje, pacijenti potpuno bezube čeljusti, mogu odbaciti svoje stare proteze i reći zauvijek zbogom bezubosti te dobiti svoje „treće“, savršeno funkcionalne i visoko estetizirane zube - i to u samo dva sata koje će provesti na stomatološkoj stolici. 

Kako biste saznali nešto više o „stomatologiji trećeg tisućljeća“ pridružite nam se na štandu Ortoimplant Dental Spa koji ćete pronaći u centralnom dijelu Kongresne dvorane u Kongresnom centru, tik uz veliku pozornicu. Uz to, pozivamo vas i da nam se pridružite i na predavanju dr. Zdenka Trampuša, DDS,“Vaš novi osmijeh“ koje će se održati u subotu, 23. svibnja u 11:00 sati.

Više o Sajmu Pravo doba – pronađite na linku: http://www.zv.hr/default.aspx?id=4213. Ulaz za posjetitelje je besplatan.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.