Blogosfera Ženski Faust

Fakulteti - za sve? Ili za odabrane?

Čini se kako se prostitucija visokog školstva nastavila, pa tako i u malenoj Hrvatskoj u kojem srednjoškolsko obrazovanje kao da i ne postoji na tržištu
Objava 06. studenoga 2017. 0 komentara 151 prikaza
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

'Ljepota je za izabrane', govori Nietzsche u svojoj kritici njemačkog visokog školstva. On, pojednostavljenim rječnikom rečeno, ne vidi razlog da se fakultetsko obrazovanje prostituira u širokim masama koji, ni ne znajući zašto, hrle prema svojem komadu papira koji će značiti posao ili - bolje sutra.

Čini se kako se takva prostitucija visokog školstva nastavila, pa tako i u malenoj Hrvatskoj u kojem srednjoškolsko obrazovanje kao da i ne postoji na tržištu i sugerira da tražiti posao možete samo u poslovima niže kvalifikacije. Stručnjaci, koji su u suvremeno doba tako traženi, kale se na fakultetima, a ne u srednjoj školi. To je uvriježeno mišljenje, iako je svojedobno Švicarska prepoznala u kojem grmu leži zec pa potiče da se stručnjaštvo stječe već u srednjoj školi. Fakulteti? Da, ljepota za odabrane.

U praksi, vidimo mnoge greške sustava. Stalno se spočitava kako je na tržištu, primjerice, previše ekonomista. No to ne sprječava Sveučilište da upisuje gotovo 1000 novih ekonomista godišnje. STEM područje, na koje se svi toliko pozivaju inferiorno je kad su brojke u pitanju, no ako je ljepota za odabrane tada je ta šačica STEM-ovaca vrjednija od svih upisanih višestručnjačkih studenata. Ili?

Kažem ili jer odabrani iskoriste one pozitivne strane sustava, skupe znanje i pobjegnu u inozemstvo. Dok humanisti i ekonomiste pune redove zavoda za zapošljavanje i žale se na opće stanje u državi. A njihova srednjoškolska diploma možda vrijedi više od fakultetske i možda upravo s njom na kraju i nađu posao. 

To ne znači kako imam nešto protiv humanističkih znanosti, i sama sam društvenjak. Činjenica je da za one koji su istinski predvodnici svoje struke, ma koja god ona bila, uvijek ima posla. Odabrani nađu svoje mjesto pod suncem. Ostali bi možda trebali shvatiti da je njihovo mjesto negdje drugdje. Svatko je kovač svoje životne prilike i svatko bi se trebao boriti za nju poznavajući sebe. Ako se dovoljno ne poznajemo, možda se precijenimo... a možda odemo u inozemstvo tvrdeći kako je netko drugi našu dragocjenu priliku ščapio. 'Kriva je država, ne ja'. Druge nema. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.