Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zmajka

Grozna mater

Dječje slobode, pravo na igru i ljubav ne znače da ste vi rob svog djeteta i njegovih želja i prohtjeva. Njegovo pravo na igru ne umanjuje vaše pravo na odlučivanje, a ni obavezu. Iako bi često bilo lakše samo pustiti…
Objava 02. listopada 2018. 0 komentara 1243 prikaza
Photo: Unsplash.com
Photo: Unsplash.com
Photo: Unsplash.com

‘’Neeeeećuuuuuu.’’  
’’Dobro zlato, mama se s tobom u potpunosti slaže, ali ajde da prvo obavimo ovo što je mama htjela…’’ pokušava mama neki dan u parkiću ispregovarati prednost kod svoje trogodišnje djevojčice…

Hm… neki će reći da je majka divno strpljiva, puna razumijevanja za želje svog djeteta, staložena i mirna i puna pedagoškog pristupa i inih vrlina, vjerojatno i fino naspavana... dok će drugi ići u krajnost potpunog neodobravanja…

Da, lijepo je pokušati mirno sve dogovoriti, ali samo da pitam, otkad mi to trebamo o ičemu pregovarati sa svojim trogodišnjacima, šestogodišnjacima ili petnaestogodišnjacima? Ne da nas njihovo mišljenje ne zanima, ali ako nešto treba obaviti, a morate dijete voditi sa sobom, onda to odete obaviti i ne raspravljate s djetetom o tome je li bitnije to ili ostati u parkiću na toboganu, jer realno, tobogan će uvijek pobijediti i bit ćete grozna mama u svakom slučaju. No, to je tako i tako čest slučaj, pa bolje se što ranije naviknuti.
Photo: Unsplash.com


U mnogočemu smo napredovali u odnosu na ranije godine, na puno stvari se pazi na koje se prije nije obraćala pažnja, osluškujemo našu djecu, propitkujemo svoja djelovanja, važemo riječi, njegujemo osjećaje, promišljamo i trudimo se… ali nismo li to možda malo predoslovno shvatili?

Dječje slobode, pravo na igru i ljubav ne znače da ste vi rob svog djeteta i njegovih želja i prohtjeva. Njegovo pravo na igru ne umanjuje vaše pravo na odlučivanje, a ni obavezu. Iako bi često bilo lakše samo pustiti…

Jer, čak i na ovom banalnom primjeru, vrlo je jasna špranca po kojoj nam se djeca kasnije ponašaju, a koju smo im mi ovakvim pogodovanjem i popuštanjem pod krinkom slobodnog odgoja dozvolili i omogućili. Nekima će ovo danas zvučati jako strogo i prečvrsto, ali znate što, odgoj upravo to i jest.

To što ćete vi djetetu zadati neka pravila ponašanja i očekivati da se sukladno dobi drži dogovorenog, ne znači da manje volite niti da se automatizmom ukidaju grljenja i maženja. Već jednostavno učite da baš svi imamo i prava i obaveze. I da prava dolaze nakon obaveza. Isto kao što plaća dolazi nakon obavljenog posla, nikako prije.
Puna su nam danas usta pustih prava koja su nam drugi dužni osigurati, prava koja smo zaslužili samim svojim postojanjem, a obaveze - ma budem, ak’ stignem, bitno da sam ja sretna i ispunjena osoba jer ja to zaslužujem.

Moja mala sedmogodišnja ljepotica me neki dan počastila epitetom grozne mame, jer sam rekla da je vrijeme za spavanje i za spremanje igračaka… kaže ona: ‘’Pa jučer si bila najbolja mama na svijetu, što ti je danas?’’ kao da je stvar greške u sustavu čim se postavke više ne slažu s njihovima. I lijepo je da se trude pregovarati, njihovo argumentiranje često je i jako maštovito i zabavno i fini pokazatelj intelekta, međutim, koliko god na trenutke zabavno bilo, ne smijemo zaboraviti tko je roditelj, a tko dijete.

Stisnite zube, budite nekad i grozna mama, sve su šanse da ćete imati divnu djecu, divne ljude.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.