Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Zmajka

Vrtlar svog života

Ni jedan vrt nije postao prekrasan ako ga niste posjećivali svaki dan zaljevajući ga, otkidajući suhe listove, radeći mjesta za nove... Pa tako i niti jedan odnos.
Objava 12. prosinca 2018. 3 komentara 731 prikaza
Photo: Unsplash.com
Photo: Unsplash.com
Vrtlar svog života.

Balansirajte.

Kao jedna prava Vaga, mogu vam dosta o tome ispričati...
Niti jedna veza na svijetu, niti roditeljska, niti poslovna, niti ona između cvijeta i vrtlara, pa tako niti ona ljubavna ne može opstati ako se obje strane malo ne prilagode.

Možete vi do kraja svijeta vikati na svog partnera zahtjevajući da pokupi čarape s poda, da ​tu ​prljavu šalicu spusti u perilicu, da jednom on skuha ručak dok vi nakon posla odmarate ili da složi ili ne daj bože ispegla robu...
Ali znajte da bi isto tako on mogao vikati na vas što se šminkate ujutro pola sata i blokirate kupaonicu, što je kada opet začepljena od vaše kose, što ste opet ostavile auto na rezervi, što od vas ponekad ne može doći do riječi i što se rasplačete ili vičete bez vidnog razloga ili bar upozorenja...

Da znam, nas ponekad opravdavaju hormoni, njih ponekad opravdavaju druge stvari, ali u tome je i stvar - svatko od nas bi za sve mogao naći opravdanje i najlakše je graknuti na najbliže, jer nekako su pri ruci.

Morate znati, da su nam postavke jednostavno drugačije.
Već stotinu puta ispričano i na desetke puta znanstveno dokazano, glave su nam drugačije i niti jedna emancipacija niti feministički pokret to neće tako skoro promijeniti. Možda neki genetski inženjering, ali o tom po tom.

Neki dan je učiteljica na roditeljskom ispričala zgodnu anegdotu sa sata... S djecom je razgovarala o obitelji i o tome tko što u kući radi.
Nakon razgovora o tome čime se koji roditelj bavi, došao je red na priču o kućanskim poslovima, na što je većina djece (čast rijetkim iznimkama) rekla da mame kad dođu s posla stalno nešto po kući rade, a tate leže i gledaju televiziju. Na upit o tome što djeca u kući ne smiju raditi, većina ih je rekla da ne smiju rezati nožem, ali su pritom ustvrdili da: ''...niti tate ne smiju rezati nožem jer bi se i oni porezali...''


Photo: Unsplash.com


Dano nam je da smo žene, jer jednostavno to možemo i znamo biti, a htijući se stalno poravnati s muškarcima, upadate u opasnu zamku da izgubite sve ono što je kod žene nadmoćno, divno, lijepo, meko i mudro. Jer, pametna žena dobro zna kada se treba​ ​praviti ​nepametna​.​.. Pa koristite znanje.

Možete birati da se svađate i na kraju vjerojatno i otiđete iz takve veze, ili - da pokušate naći balans.
Znam da si je danas, kada žene rade jednako koliko i muškarci i nerijetko za to bivaju manje plaćene, a nakon svega ih kod kuće dočekaju sve obaveze koje su imale i prije zaposlenja, teško opravdati neke stvari i teško pronaći pravu mjeru u odnosima, teško se ne naljutiti ili zamjeriti sve što se zamjeriti da, ali ako želite da ta veza ili brak uspije - zapravo vam nema druge nego balansirati. I jednima i drugima, i muškarcima i ženama.

Ti, draga, ponekad naruči pizzu i uzmi u ruke knjigu i gin nakon posla, a ti, dragi, dođi iz čista mira s nekim cvijetom npr. u utorak popodne ili reci da je danas tvoj red za suđe... Ništa neće propasti, nikome ništa neće otpasti. A bit će mir. 


Photo: Unsplash.com


Takav odnos se gradi. I teško je i naporno i, ne... ne da vam se svaki dan ni svaki put.
Ali ako imate jasan zajednički cilj, lakše ćete do njega i doći.

Ni jedan vrt nije postao prekrasan ako ga niste posjećivali svaki dan zaljevajući ga, otkidajući suhe listove, radeći mjesta za nove...
Niti jedna poslovna suradnja nije bila uspješna ni trajna ako je samo jedna strana zadavala pravila.
Niti jedno roditeljstvo nije uspješno ako samo roditelj uvijek zna najbolje. Pa tako i niti jedan odnos.

Učimo se zajedno. Ali moramo ponekad i zamijeniti uloge učitelja i učenika. Ako to dozvolite, na pravom ste putu.
Želim Vam uspješnu, dobro izbalansiranu i mirnu Novu godinu!
Voli vas Zmajka!

  • Avatar Sandra Sabljak Gojani
    Sandra Sabljak Gojani:

    I mi tebe volimo, draga Zmajka! <3

  • AnneBoleyn:

    Ovo "prosvjetljivanje" žena će većinom naići na ovacije. Mi koje nismo pola sata u kupaoni, kupimo svoju kosu, radimo, čistimo, skrbimo i ne pravimo se nepametne jer to vrijeđa i nas i čovjeka za kojeg kažemo da ga volimo najviše ... prikaži još! volimo ovakvu samo nametnutu mizigoniju koja se opravdava i projicira na sve žene.